1 de 10
LA SELVA DEL CAMP

Què és l’efecte carbonera, l’origen de l'incendi de la Selva del Camp

El foc, provocat per unes restes vegetals mal apagades, va cremar gairebé 20 hectàrees

Les flames van cremar una vintena d'hectàrees. | Arnau Martínez/ACN
per TarragonaDigital, La Selva del Camp | 15 de març de 2023 a les 10:35 |

Aquest dimarts va ser un dia de molta feina pels Bombers de la Generalitat a les comarques tarragonines, amb fins a quatre incendis. Aquests es van registrar a Calafell —encara actiu, però ja estabilitzat—, la Selva del Camp, el Perelló i Reus. Precisament, sobre el de la Selva del Camp hi ha sospites que es va originar per una crema vegetal mal apagada.
 


Segons explicaven els Agents Rurals a través de les xarxes socials, aquest incendi, que va cremar una vintena d'hectàrees, es va produir per l'efecte carbonera. Així, el responsable del foc va cobrir-lo amb terra, però el foc no es va apagar, sinó que es va produir un efecte forn que va mantenir el caliu de les restes cremades.


El fort vent va fer de bufador i va encendre les restes vegetals, provocant l'incendi. En aquest sentit, els Agents Rurals han explicat que les restes de cremes vegetals s'han d'apagar sempre amb aigua, per tal d'evitar incendis.

Aquest efecte s'anomena carbonera perquè és similar al forn que feien servir els carboners per obtenir carbó vegetal. Cremaven una pila de fusta tapada amb llenya verda, herba i terra per aconseguir que la fusta tingués una combustió lenta.

 

El suposat responsable, identificat

Els Agents Rurals van aconseguit identificar el suposat responsable de la crema de restes vegetals que va provocar l'incendi. En aquest sentit, es tracta d'un home que estava tallant massa forestal per recuperar uns bancals, segons va explicar el cap del cos, Cándido Rincón.

Els Agents Rurals van manifestar que l'home no va prendre les precaucions que calia i que, a més, no es va assegurar que la foguera estigués ben apagada.

Participació