El 'bicing' de Reus es dirà Ganxeta i començarà a funcionar a l'octubre

Es posarà en marxa amb 250 vehicles i 21 estacions d'aparcament

Aquest dimecres s'ha presentat la imatge corporativa del servei de bicicleta pública compartida de Reus
Aquest dimecres s'ha presentat la imatge corporativa del servei de bicicleta pública compartida de Reus | Ajuntament de Reus
15 de març del 2023
Actualitzat el 21 de juliol a les 19:58h
La bicicleta pública i compartida de Reus es dirà Ganxeta i entrarà en funcionament el mes d'octubre. És el nom que tindrà, a la capital del Baix Camp, el servei que a Barcelona es diu Bicing i a Girona, Girocleta. Aquest dimecres, 15 de març, se n'ha presentat la imatge corporativa, dies abans que comencin les obres per instal·lar les estacions amb els ancoratges per aparcar-les.

Quan arranqui ho farà amb 250 bicicletes i 21 estacions d'aparcament amb uns 400 ancoratges, segons s'ha detallat per part del govern de Reus. La imatge corporativa s'ha dissenyat en consonància amb la dels autobusos municipals, fent servir els mateixos colors. Una decisió que s'ha pres, segons ha explicat la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, per homogeneïtzar l'estètica de tot el transport públic de la ciutat, sigui individual o col·lectiu.

"Estem convençudes que aquesta bicicleta acabarà sent una icona, un senyal d'identitat a la nostra ciutat", ha afirmat. Segons ha exposat la vicealcaldessa de la ciutat, Noemí Llauradó, "l'objectiu és crear un sistema de transport públic individual que faciliti a la ciutadania fer els seus desplaçaments". Afirma que amb la Ganxeta, aquests trajectes es faran "d'una manera més saludable, sostenible i econòmica".
 

Imatge i logotip de la Ganxeta, el servei de bici pública de Reus Foto: Ajuntament de Reus

 

La Ganxeta funcionarà a través d'una aplicació mòbil

La posada en marxa del servei ha comptat amb finançament europeu a través dels fons Next Generation. Haurà costat vora uns dos milions i mig d'euros, que es confia haver amortitzat en cinc anys. El seu cost de funcionament s'ha previst en uns 300.000 euros anuals.

Des de Reus Mobilitat i Servei es planteja fer una segona fase d'ampliació de la Ganxeta d'aquí a tres anys. Si es considera necessari, segons com funcioni fins llavors, la idea és incorporar 250 bicicletes més amb fons municipals, tot i que no es descarta acollir-se a una hipotètica convocatòria d'ajuts europeus. Si s'ampliés la flota de bicis, també caldria ampliar el nombre d'estacions i d'ancoratges, segons ha explicat Berasategui aquest dimecres.

Les obres per instal·lar les estacions d'aparcament han de començar aquest mes de març amb la que s'ha previst a l'avinguda de Vidal i Barraquer. Fins ara s'havien instal·lat alguns ancoratges a sobre dels aparcaments municipals perquè els treballadors de Reus Mobilitat i Servei en fessin la prova pilot. Ha permès comprovar que el sistema d'ancoratge funciona correctament abans de posar-la a disposició de la ciutadania.

L'arrancada del servei anirà acompanyada de l'activació d'una aplicació mòbil a través de la qual es farà servir la Ganxeta. Llauradó ha explicat que "regularà tot el funcionament, i l'usuari podrà reconèixer en temps real la ubicació i la disponibilitat de totes les bicicletes a cada estació". També a través de l'aplicació s'escollirà quina bicicleta es farà servir de les que hi haurà disponibles.
 

La bici pública de Reus, més cara que altres i amb restriccions horàries

El que s'ha presentat aquest dimecres és el següent pas del desplegament del servei, després que al plenari del mes de febrer s'aprovés en fase inicial. Ja aleshores, l'oposició va criticar les característiques amb les quals s'ha dissenyat la Ganxeta. En primer lloc, perquè serà tres vegades més cara que el Bicing o la Girocleta; precisament la de Girona és la que es va agafar de model per implantar a Reus.

A la capital del Baix Camp costarà un euro fer servir la Ganxeta durant un dia, i l'única modalitat d'abonament costarà nou euros al mes. Seran 108 euros anuals, a diferència dels 30 que costa a Girona o els 35 que costa a Barcelona el format més econòmic. La segona crítica que va rebre el projecte és l'horari, i és que no funcionarà de nit.

Les bicicletes de Reus només es podran fer servir entre les vuit del matí i les deu de la nit. Per últim, es va criticar que la implantació s'hagués previst començar al centre de la ciutat per anar-la ampliant cap als barris més perifèrics. Tot plegat, segons plantejava l'oposició municipal, fa pensar en un servei orientat al turisme i no a la ciutadania de Reus.