La construcció d'habitatges nous es dispara al Baix Penedès el 2022

Els 276 habitatges iniciats suposen un augment del 108% respecte al 2021 | Calafell lidera la crescuda del sector a tota la demarcació

La construcció d'habitatges nous ha començat a revifar els dos últims anys.
La construcció d'habitatges nous ha començat a revifar els dos últims anys. | ACN
17 de març del 2023
El sector immobiliari sembla que comença a aixecar el cap després de la crisi del 2008. Al Camp de Tarragona, les comarques del Baix Penedès, el Baix Camp i el Tarragonès van experimentar una crescuda de la producció d’habitatges el passat 2022, essent la del Baix Penedès la més significativa. Els 276 habitatges començats a construir l’any passat suposen un increment del 108% respecte als del 2021, que van ser 133.
 
Les crescudes en nombres relatius són menors al Baix Camp (un 17% més) i al Tarragonès (un 6%). Són dades ofertes a la jornada sobre la situació del sector immobiliari que es va celebrar aquest dilluns al Vendrell, organitzada per l’Associació de Promotors de Catalunya (APCE), l’Ajuntament i Caixabank. Una sessió que va aplegar representants de diverses empreses promotores i constructores del Vendrell i la Costa Daurada.
 

Calafell lidera l’obra nova

Els motius d’aquesta revifada són diversos, però alguns d’ells tenen a veure amb la recent pandèmia del coronavirus. Segons el director general de l’APCE, Marc Torrent, la pandèmia ha tingut entre els seus efectes un augment “del turisme de proximitat” i també del “teletreball”. Això s’ha deixat notar en el flux de gent que ha marxat de zones més massificades per buscar segones residencies a la Costa Daurada.
 
“La província ha estat captant molta població els últims anys, i necessita un gran parc d’habitatges de segona residència”, corrobora David Roig, responsable d’una immobiliària de la demarcació. I al davant de tots els rànquings de creixement hi ha Calafell, que experimenta la crescuda més pronunciada de població. No és estrany, doncs, que el municipi liderés l’any passat la llista de poblacions amb més habitatges nous començats a construir, amb 184, per davant de Cambrils i Salou.
 
Calafell també és el segon municipi del Camp de Tarragona que va tenir més habitatges acabats el 2022, amb 203, només per darrere de Tarragona (390). Si es compara amb el Vendrell, es pot veure la magnitud d’aquestes xifres, ja que a la capital comarcal els habitatges començats el 2022 van ser 28 i els acabats, onze. La diferència entre els dos municipis és molt gran.
 

Xifres molt elevades en la compravenda

També la compravenda d’habitatges va deixar xifres que no es veien des de fa molts anys a la demarcació. Al Baix Penedès es van fer 186 compravendes d’habitatges nous i 674 d’habitatges usats. Al Baix Camp les xifres van ser 104 i 987 respectivament, mentre que al Tarragonès es van enfilar a les 241 i 1.175 respectivament.