Creu Roja ajuda més de mig miler de refugiats i sol·licitants d'asil a trobar feina a Tarragona i l'Ebre

La majoria de les persones ateses per l'entitat el 2022 tenen nacionalitat ucraïnesa, però hi ha un increment d'homes procedents d'Àfrica

El programa de la Creu Roja els ajuda a trobar feina.
El programa de la Creu Roja els ajuda a trobar feina. | TarragonaDigital
16 de març del 2023
Actualitzat a les 17:52h
La Creu Roja ha ajudat a 572 persones refugiades i sol·licitants d'asil a accedir al mercat laboral durant el 2022 al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. A banda de formacions, alguns usuaris també han participat en els anomenats itineraris laborals personalitzats que els han donat la possibilitat de fer pràctiques en una empresa del territori.

Es tracta d'un projecte finançat amb 65.000 euros per la Diputació de Tarragona i que ha servit perquè prop d'un 60% dels 236 participants hagin accedit a un lloc de feina. La majoria de les persones ateses el 2022 tenen nacionalitat ucraïnesa, tot i que des de l'entitat destaquen un increment "notable" d'homes procedents d'Àfrica.

Els itineraris laborals personalitzats es duen a terme en tres fases. Una primera d'orientació i motivació professional, per dotar d'eines de recerca als usuaris; una segona part centrada en la formació, ja sigui per millorar la que tenen els participants com per homologar els seus títols; i una tercera fase d'intermediació amb les empreses per entrar als processos selectius.

La responsable dels programes d'ocupació de Creu Roja a Tarragona, Neus Orduna, lamenta que "la majoria de les persones que atenen no poden acreditar la formació" rebuda al país d'origen, "ja que no disposen de la documentació o no és homologable".

Però per revertir la situació, des de la Creu Roja també s'organitzen capacitacions i certificacions professionals en diversos àmbits on es detecta demanda de treballadors. El sector de l'hostaleria i el turisme han tornat a convertir-se en la "gran oportunitat d'inserció laboral".

L'any passat les persones refugiades i sol·licitants d'asil van poder reprendre la participació en les fires d'ocupació que s'organitzen a les comarques tarragonines i ebrenques i que esdevenen una de les "millors oportunitats per contactar directament amb les empreses i demostrar la seva valia", segons destaquen des de l'entitat.