El nou servei que s'ha posat en marxa als CAP de Tarragona

Salut ha invertit 1,3 milions d'euros per incorporar 33 higienistes bucodentals

Els 33 CAP del Camp de Tarragona ja compten amb la figura de l'higienista bucodental.
Els 33 CAP del Camp de Tarragona ja compten amb la figura de l'higienista bucodental. | Cedida
20 de març del 2023
Actualitzat a les 12:16h
Tots els centres d’atenció primària de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, un total de 33, compten ja amb higienistes bucodentals, gràcies a l’entrada progressiva d’aquesta figura des de finals de l’any passat. La inversió feta ha estat d'1,3 milions d'euros i s'han incorporat un total de 33 higienistes bucodentals.

Els primers usuaris que s’han beneficiat del desplegament són els infants de fins a 14 anys, àrea on s’implementa un esforç especial perquè els nens i nenes assimilin bones pràctiques. També es dirigeix a les dones embarassades, la ciutadania amb discapacitat, les persones en risc de vulnerabilitat social i els pacients que reben determinats tractaments.

L'objectiu és lluitar contra les desigualtats en salut bucodental i prevenir malalties més greus. La incorporació del nou rol professional suposa l’inici del desenvolupament de la Llei de Salut Bucodental, de 2020.

Durant el mes de desembre es va dur a terme la incorporació dels professionals higienistes a l’atenció primària i que té continuïtat aquest 2023 amb l’objectiu d'arribar a tota la ciutadania l'any 2025.
 

Tractament preventiu de les càries i les patologies periodontals

En aquest sentit, aquest professional sanitari segueix i tracta preventivament les càries i les patologies periodontals de baixa complexitat als CAP. Paral·lelament, duu a terme accions de promoció de l’alimentació adequada i de la salut bucodental.

S'han integrat a les unitats d’Odontologia, formades fins ara per odontòlegs de Primària i tècnics auxiliars de Cures d’Infermeria. Així mateix, també actua comunitàriament a través de reunions i xerrades per a informar de pautes adequades a l’hora de minimitzar els riscos de patir malalties bucodentals.

Entre la resta de serveis que implementa hi ha les tècniques per a l’abordatge dels factors de risc i de patologia bucodental d’acord amb els protocols de tractaments establerts.
 

"Tenen un paper molt important en la prevenció de la salut bucodental"

La gerent de la Regió Sanitària del Camp de Tarragona, Imma Grau, ha assenyalat que "aquests professionals tenen un paper molt important en la promoció i prevenció de la salut bucodental, emmarcat dins l’equip assistencial per treballar de forma interdisciplinària estratègies conjuntes d’actuació".

En aquest sentit, la seva presència, segons Grau, "contribuirà a potenciar els hàbits saludables en l’àmbit comunitari, optimitzar la gestió de la cartera de serveis en salut bucodental i millorar l’accessibilitat als serveis".

Imma Grau ha recordat que "no és l’únic rol que s'ha incorporat en l’Atenció Primària, ja que també ho han fet nutricionistes, fisioterapeutes i referents de benestar emocional".