El nou model de bus a demanda al nord de Reus, en marxa dilluns vinent

Cobrirà quatre àrees de la zona nord de la ciutat amb poques línies regulars o poca demanda del servei ordinari

El servei s'adaptarà a la demanda dels usuaris
El servei s'adaptarà a la demanda dels usuaris | Jordi Olària Gras
20 de març del 2023
Actualitzat a les 18:38h
Dilluns vinent, 27 de març, entrarà en funcionament un nou model d'autobús a demanda a Reus, el Bus x tu. Es tracta d'un servei més flexible que el bus a demanda actual i que cobrirà àrees de la zona nord de la ciutat. L'objectiu, si la prova pilot és satisfactòria, és ampliar-lo cap a la zona sud.

El servei el farà un minibús de 25 places i donarà servei a zones amb poca cobertura de línies regulars o poca demanda d'aquestes. Amb inici i final a l'avinguda de Sant Jordi, el vehicle recollirà els passatgers que ho sol·licitin del barri Gaudí, la urbanització el Pinar, la Sant Joan i el cementiri. Funcionarà entre dos quarts de vuit del matí i dos quarts de set de la tarda, amb excepció del cementiri, que estarà actiu entre deu del matí i una del migdia.

A través d'una aplicació mòbil, tot i que també hi haurà un telèfon on poder trucar, l'usuari podrà demanar el servei d'autobús especificant l'hora en el qual el necessita i la parada des d'on el vol agafar. El programari de Reus Transport idearà i actualitzarà constantment el recorregut més eficient per recollir els usuaris que hagin sol·licitat el trajecte. S'agafi des d'on s'agafi, la parada de destí serà sempre l'avinguda de Sant Jordi.
 

Nou servei de bus a demanda a la zona nord de Reus

L'aplicació permet reservar viatges de dues maneres diferents. Per una banda, indicant la parada de sortida, i serà l'aplicació la que indicarà quan passarà l'autobús. La segona opció és concretar lloc i hora de recollida amb antelació; en aquest cas, l'aplicació indicarà quant de temps falta perquè passi el bus.

També permetrà que els usuaris configurin el seu perfil, registrant les parades que es facin servir de manera més freqüent i permetent repetir models de reserves anteriors. El nou servei de Bus x tu es pot fer servir com una línia més de la xarxa municipal tant pel que fa al preu del bitllet senzill com a la possibilitat d'utilitzar abonaments i fer transbords.

Com es va anunciar el mes d'octubre, la implantació d'aquest servei suposarà que al Pinar desaparegui la línia regular que ara hi puja. A la urbanització Sant Joan, també a llarg termini, deixi de funcionar el bus a demanda, tot i que encara conviurà un temps amb el nou model. Igual que el servei al cementiri, són línies amb poca demanda, segons s'apunta des de Reus Transport i que, per tant, es poden cobrir amb un vehicle més petit.
 

La zona sud, possible segona fase

La nova modalitat "neix amb la necessitat de cobrir millor la zona nord de la ciutat en una primera fase", ha afirmat l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. De fet, segons es va presentar el passat mes d'octubre, es va plantejar arran de l'ajornament en la reobertura del dispensari del barri Gaudí.

La intenció era cobrir la demanda de persones del barri que havien de desplaçar-se fins al CAP Llibertat i, majoritàriament, ho acabaven fent amb vehicle particular. Des d'aleshores fins ara, el dispensari ha tornat a obrir, però el servei seguirà cobrint el barri Gaudí. Serà l'únic lloc on no es perdrà la línia regular que ja hi dona servei.

En total, el Bus x tu tindrà nou parades a la zona nord, cinc a la urbanització el Pinar, dues a la Sant Joan, una al cementiri i una al barri Gaudí. La desena parada del servei és la de l'avinguda de Sant Jordi, on començaran i acabaran tots els trajectes. La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha indicat que suposa un model diferent de l'actual bus a demanda.

Fins ara, a Mas Carpa i a la urbanització Sant Joan, els usuaris d'autobús han d'anar a la parada i prémer un botó. Durant el pròxim trajecte, l'autobús de la línia regular que passa a prop de la zona, es desviï per recollir-los. Amb el nou model, "el bus s'adapta a tu", subratlla la regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui.

Durant els pròxims mesos el servei funcionarà com a prova pilot. Passat un temps, i si les conclusions són positives, s'ampliarà a la zona sud de la ciutat, en àrees amb les mateixes característiques de baixa demanda. De fet, Reus Transport ja està fent les enquestes als usuaris que comencin a perfilar la implantació d'aquesta segona fase.