Carles Pellicer treu pit de la seva etapa d'alcalde en el balanç financer del mandat

El batlle de Reus encara la recta final de la seva alcaldia després de 12 anys

El govern de Reus ha fet balanç de mandat de les finances de l'Ajuntament
El govern de Reus ha fet balanç de mandat de les finances de l'Ajuntament | Jordi Olària Gras
21 de març del 2023
Actualitzat a les 14:22h
L'alcalde de Reus, Carles Pellicer, ha encetat la recta final del seu pas per l'alcaldia. Havent anunciat que no es presentaria les eleccions del pròxim mes de maig, el batlle tancarà, enguany, dotze anys al capdavant de l'Ajuntament de Reus. Aquest dimarts ha encetat els actes de balanç de la seva etapa com a alcalde fixant-se en el que considera un dels seus llegats principals, si no el més important, l'àmbit financer.

L'acte ha consistit en una conferència pronunciada al Castell del Cambrer davant dels representants de les principals entitats econòmiques de la ciutat. Ha començat la seva exposició sentenciant que "l'Ajuntament de Reus té una salut econòmica molt potent, la millor d'aquests dotze anys". "Absolutament tots els indicadors avalen el que dic", ha reafirmat.

Encara ha afegit que "deixem un Ajuntament sanejat, solvent i amb capacitat d'acció". Fet que suposa, ha exposat, que "el govern que surti de les pròximes eleccions tindrà capacitat inversora, de gestió i econòmica per poder actuar com cregui convenient". Ha volgut destacar que "fins i tot en moments difícils del 2011 no es va deixar cap servei per atendre, i avui encara en tenim més que en aquell moment".
 

Pellicer treu pit de la reducció del deute i dels plans d'inversions

D'aquest darrer any de mandat i d'alcaldia n'ha subratllat el fet de tenir un pressupost aprovat i vigent des de l'1 de gener, amb marge financer per fer front a situacions imprevistes i acompanyat d'un pla d'inversions que considera notable. També ha subratllat repetidament la reducció de l'endeutament entre el 2012 i el 2022. Un dels pals de paller de la "situació econòmica i financera immillorable" en la qual considera que deixarà l'Ajuntament.

Una altra pota d'aquesta valoració són els plans d'inversions, que han passat dels 6,86 milions d'euros de l'any 2012 als 18,02 d'aquest 2023. I destaca especialment el de l'any 2022, que va comptar amb un pressupost de 32,36 milions d'euros. En concret aquest mandat, entre el 2019 i el 2023 "l'Ajuntament de Reus ha fet un esforç inversor de més de 83 milions d'euros".

Pel que fa als projectes que s'han finançat a través d'aquests plans d'inversions, Pellicer ha mencionat alguns dels que més ha destacat el govern local. En són exemple el Centre Social el Roser, la Boca de la Mina, el Parc de Lliscament, el raval de Santa Anna, el pas que creuarà l'estació de Bellissens, la Hispània i els polilleugers municipals.
 

L'execució del pressupost, per sobre de la mitjana

La conferència de Pellicer ha comptat amb la intervenció de l'actual regidora d'Hisenda de l'Ajuntament de Reus, Mariluz Caballero. La seva exposició ha servit per detallar els diferents aspectes financers dels quals el govern local presumeix en aquest tram final de mandat i d'etapa. "Tanquem el pressupost 2022 amb una execució del 97,3% i una mitjana del 95,7% en el període 2019-2022", ha començat, apuntant que la mitjana catalana és del 85%.

El romanent de tresoreria ha sigut un altre dels aspectes destacats. L'Ajuntament de Reus tancarà l'exercici del 2022 "amb un superàvit de 3,95 milions d'euros, i el 80%, és a dir, 3,15 milions, ja els tenim compromesos amb actuacions en execució". Els 796.000 euros restants es destinaran, segons ha explicat, "a reforçar diferents serveis i incrementant les dotacions d'ajuts a entitats".

Pel que fa a l'estalvi net, se situa en el 4,26% i el termini de pagament a proveïdors tancarà el 2022 amb una mitjana de vuit dies, ha continuat destacant Caballero. L'endeutament, com ha subratllat l'alcalde, s'ha reduït considerablement els darrers dotze anys. L'exercici del 2022 es va situar als 114 milions d'euros, que suposa una ràtio d'endeutament del 70,22%.

La regidora ha volgut deixar clar que queda "molt lluny d'aquelles xifres del 2011". Va ser l'any en el qual Pellicer va arribar a l'alcaldia, i l'Ajuntament tenia una ràtio del 83,22% el 2011 i del 134,23% el 2012. A partir del 75% d'endeutament, els Ajuntaments han de demanar permís a l'Estat per endeutar-se, i a partir del 110% deixen de poder-ho fer.
 

El govern destaca l'increment dels ingressos municipals

Entre altres àmbits del finançament municipal, Mariluz Caballero ha subratllat que Reus és "l'únic Ajuntament de Catalunya que s'acull al fons d'impuls econòmic de l'Estat". Suposa accedir a préstecs ICO a tipus fix, alguns dels quals amb interessos del 0% durant deu anys. Una eina a la qual la resta de consistoris, o no s'hi poden acollir, o no han sabut fer-ho.

Pel que fa a les inversions, ha posat l'accent en els 32,36 milions d'euros del pla del 2022, "el més important dels darrers 10 anys". I si el govern de reus treu pit d'haver gestionat la despesa municipal amb "rigor", el mateix fa pel cantó dels ingressos. Per una banda, per la campanya en contra del frau fiscal, que ha suposat un increment de dos milions d'euros a les arques municipals.

El que s'ha fet, principalment, és revisar i regularitzar situacions concretes, com taxes de gual que no es pagaven, o que no es pagaven correctament, per posar un exemple. La segona pota de la millora dels ingressos ha sigut la millora en l'eficiència de la gestió tributària, que ha sumat mig milió d'euros als comptes. La tercera línia d'actuació ha sigut "l'eficiència en la cerca dels recursos d'altres administracions", com els fons europeus o els ajuts estatals, que han sumat dos milions d'euros més.

"Reus es troba un 16,4% per sota de la mitjana dels municipis catalans", ha sentenciat Caballero en relació amb la pressió fiscal. De fet, ha afegit que, si es compara amb el nivell de renda de les famílies reusenques, l'esforç fiscal se situa un 12,3% per sota de la mitjana.