1 de 10
Conca de Barberà

Tros de Dona: La nova exposició del Museu de la Vida Rural que posa en valor el sosteniment de la vida

La mostra s'inaugurarà el divendres dia 31 de març a les 18.30 h a l'Espluga de Francolí

Imatge de la comissària de l'exposició | Albert Oliva
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 27 de març de 2023 a les 17:43 |
El Museu de la Vida Rural de l'Espluga de l'Espluga de Francolí compta amb una exposició temporal de producció pròpia. 'Tros de Dona', que s'inaugurarà el divendres dia 31 de març a les 18.30 h, reivindica el paper de les dones al llarg de la història posant en valor les moltes tasques diàries i necessàries pel sosteniment de la vida.

Tal com exposa Anna Maria Andevert, la comissària de l'exposició, "són tasques sovint invisibles, però imprescindibles, que necessiten de noves mirades per assolir un futur diferent amb una corresponsabilitat real". 


Gemma Carbó, la directora del MVR, per la seva banda explica que la nova exposició neix com a conseqüència d’un projecte d’investigació impulsat pel Museu i realitzat per Catalina Gayà Morlà, Judith Ruiz Crosas i Laia Seró Moreno sobre la presència de la dona en l’exposició permanent del Museu. "Arran d’aquesta investigació i d’un treball conjunt amb una quarantena de dones de l’entorn més proper, s’evidencia que el relat etnològic posa el focus en les tasques materials i productives, eclipsant aquelles vitals i imprescindibles com són les tasques reproductives", detalla. 
 

Els quatre àmbits de la mostra

La mostra s’estructura en quatre àmbits: casa, carrer, cos i terra, i compta amb un nombre considerable de peces de la col·lecció del Museu (algunes mai exposades fins ara).


En aquest sentit, durant el recorregut les peces etnogràfiques i històriques dialogaran amb obres artístiques contemporànies de creadores com la fotògrafa Joana Biarnés, les artistes Maria Ruido, Anna Dot, Mercedes Pimiento, Beatrice Bizot, Mònica Galera o del col·lectiu de dones artistes Leftovers.

Tros de dona es podrà visitar fins al 4 de febrer de 2024.
Participació