Primer esbós de la reforma del Carrilet de Reus, que podria començar el 2024

La primera fase costarà uns 8,5 milions d'euros i ha de convertir el Mercat del Carrilet en un equipament públic multifuncional

La futura plaça central vista des del sud, amb l'estació d'autobusos a l'esquerra i un edifici "habitacional" al fons
La futura plaça central vista des del sud, amb l'estació d'autobusos a l'esquerra i un edifici "habitacional" al fons | Ajuntament de Reus
03 d'abril del 2023
Actualitzat a les 12:57h
La futura gran reforma del Carrilet de Reus té el primer esbós i, tot i que no concreta tot el que implicarà, sí que comença a apuntar què s'hi farà. El govern de la ciutat ha anunciat, aquest dilluns —és l'últim dia en el qual la llei electoral permet que els Ajuntaments facin aquesta mena d'anuncis—, que el projecte anirà a càrrec de l'estudi d'arquitectura Comas i Pont de Vic. Són els guanyadors del concurs d'idees que s'havia convocat per a professionals del sector i seran els responsables de redactar l'avantprojecte de tot l'àmbit urbanístic, el projecte bàsic i l'executiu de la primera fase i la direcció d'obres d'aquesta primera fase.

Aquestes tasques es pressuposten en 971.000 euros als quals caldrà sumar els 7,5 milions d'euros previstos per a les obres de la primera fase. El primer pas, a partir d'ara, és formalitzar el contracte de l'Ajuntament amb l'estudi d'arquitectura. Quan s'hagi fet, tindran quatre mesos per redactar l'avantprojecte urbanístic de tota la zona.

En paral·lel, l'Ajuntament tindrà el mateix termini per modificar la planificació urbanística que ha de permetre que s'executin les obres. Feta aquesta modificació, els arquitectes tindran sis mesos més per redactar el projecte bàsic i, quan l'Ajuntament l'aprovi, quatre mesos més per enllestir el projecte executiu. Tot plegat suposarà més d'un any abans no es puguin licitar les obres d'aquesta primera fase, que no se sap quant duraran.

Posteriorment, es contemplen dues fases més, que correspondran als altres dos edificis que hi ha d'haver. Tot i això, es podrien acabar afegint altres fases d'obres segons com es vagi planificant la urbanització dels carrers de la zona. La primera fase ha de servir per construir el primer dels tres edificis plantejats i urbanitzar el seu voltant.
 

La futura Foto: Ajuntament de Reus

 

El carrer de Rocamora, per a vianants

Una actuació que afectaria notablement el carrer de l'Escultor Rocamora. És un dels punts que sí que s'ha concretat aquest dilluns, i que comportaria la seva vianalització i l'eliminació de la rotonda que el connecta amb l'avinguda del Carrilet. Alhora, la màquina de tren que ara mateix presideix la rotonda es traslladaria a l'avinguda, en un punt per determinar.

Amb l'eliminació de la rotonda actual es vol "donar continuïtat per als vianants a les dues voreres". D'aquesta manera, "els vianants tindran preferència sobre la sortida de vehicles de l'aparcament". També es permeten apuntar altres indicis, com la previsió que, finalment, el Mercat de Marxants podria no traslladar-se a l'avinguda del Carrilet quan ho faci el Mercat.

Al carrer de Rocamora només es permetria la circulació per a la càrrega i descàrrega, els vehicles de serveis i els aparcaments veïnals. Es concentraria a la zona central de la vianalització i comptaria amb dues zones més. Una per a la vegetació, el mobiliari urbà i la il·luminació, i una altra per al pas de vianants i per a activitats com les terrasses de restauració o el Mercat de Marxants.

La vianalització del mateix carrer ha d'acabar connectant amb el parc de Mas Iglesias. En aquesta altura del projecte es desconeix de quina manera, però es contempla actuar a l'avinguda del President Macià per facilitar la connexió a peu entre totes dues zones. També es preveu vianalitzar el carrer de Macià Vila, que connecta l'avinguda de Vidal i Barraquer amb la rotonda que hi ha entre l'avinguda de Jaume I i l'estació d'autobusos.
 

Tres edificis i una plaça seran l'eix central de la zona

Aquesta rotonda es convertiria en una gran "àgora", una plaça que seria el punt neuràlgic de la reforma. Al seu voltant s'hi han d'ubicar els tres edificis previstos en aquest àmbit. Per una banda, la reforma de l'estació d'autobusos —que depèn de la Generalitat—.

En segon lloc, a construcció d'un edifici "habitacional" en forma de torre o bloc de pisos. No s'ha concretat si, tal com s'havia anunciat, serà un alberg, que era un dels compromisos electorals vinculats a aquesta reforma. Si bé no es descarta, no es podrà concretar fins que s'hagi redactat el projecte executiu primer, i el pla d'usos després.

Aquesta funció entraria dins del concepte d'edifici "habitacional", però també podrien acabar sent pisos de protecció oficial. L'edifici es planteja amb l'alçada suficient perquè es vegi des de l'avinguda de Salou i des de tots els eixos que confluiran cap a aquesta futura nova zona.

Tot aquest plantejament es dibuixa amb molt de protagonisme de la vegetació per "renaturalitzar" la zona i que serveixi per millorar la captació i emmagatzemament d'aigua. Filosòficament, es busca convertir la futura plaça en una frontissa per a un eix entre nord i sud i un altre entre est i oest.
 

L'actual mercat s'ha de convertir en un edifici multifuncional amb tres plantes útils Foto: Ajuntament de Reus

 

L'actual Mercat del Carrilet acollirà un edifici polivalent

El tercer edifici previst és el primer que es farà, ja que protagonitza la primera fase de la reforma. Es tracta d'un espai multifuncional que s'ubicarà on ara hi ha l'actual Mercat del Carrilet. De fet, segons s'ha anunciat s'aprofitarà l'estructura que té ara, malgrat que fa tres anys es plantejava que el seu mal estat era el motiu per haver de tancar l'equipament.

Des del govern se'l descriu com un edifici "poc transparent, inert i amb patologies estructurals". Tot i això, se'l vol convertir en "una estructura viva que aglutini nous usos culturals i juvenils". Amb aquest objectiu "es planteja aprofitar l'estructura existent" i es valora, especialment, que s'hagi optat per "reparar" l'immoble en lloc de substituir-lo.

Segons l'esbós actual, tindria tres planes, una de les quals per sota del nivell del terra. Tot i això, es preveu dotar-la de bona il·luminació i espai amb l'obertura al passatge de Lluís Mas Ossó que queda per sobre de l'edifici. Tampoc s'ha detallat quina funció farà, tot i que s'apunta que serviria com un espai similar a un centre cívic que arribés a cobrir els usos del centre cultural que s'havia anunciat a la zona.
 

La reforma del Carrilet, un dels grans projectes del govern

Des del govern de l'Ajuntament de Reus (Junts, ERC i Ara Reus) s'havia situat aquesta gran reforma urbanística com un dels pals de paller de l'actual mandat. L'alcalde, Carles Pellicer, ha resumit que el projecte busca "impulsar la transformació urbanística i convertir el Carrilet en un nou pol d'atracció que generi activitat". La vicealcaldessa, Noemí Llauradó, ha recordat que el Pla d'Acció Municipal contemplava "que actuaríem en l'àmbit urbanístic i d'equipaments de la zona del Carrilet".

Tot i que falta, almenys, més d'un any perquè es licitin les obres, posa en relleu com a actuacions a la zona la proposta feta pel govern, el procés participatiu posterior i el concurs d'idees que ara ha culminat. Ha destacat que la proposta guanyadora "afavoreix la interrelació entre els barris, facilita la connexió nord-sud entre l'avinguda del Carrilet i el parc Mas Iglesias i treballa la mobilitat transversal". També ha subratllat que "genera un espai públic de qualitat per la seva mida, proporcions i diversitat i aporta ordre a una gran zona i aconsegueix diversitat d'espais públics".

La regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui, ha posat especialment en relleu el potencial social i per a la mobilitat que planteja l'esbós de l'avantprojecte de la reforma. "Ha complert tots els criteris que s'havien establert i dona suport al Carrilet i, per extensió, a la zona sud de la ciutat amb l'impuls social i econòmic que es mereix". "És aquesta aposta valenta per la transformació urbana d'aquesta àrea que ha de ser una oportunitat per potenciar aquesta zona i millorar la qualitat de vida dels veïns i veïnes del barri i de tot Reus", ha sentenciat.