El Descendiment celebra el seu 75è aniversari amb un regust agredolç

El pas de la confraria no sortirà aquest Divendres Sant en la Processó del Sant Enterrament per una greu avaria

Imatge del pas del Descendiment de la Creu durant la Setmana Santa de 2022.
Imatge del pas del Descendiment de la Creu durant la Setmana Santa de 2022. | Reial Congregació del Descendiment de la Creu
05 d'abril del 2023
La Reial Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu de Tarragona celebra aquest 2023 el 75è aniversari de la seva fundació. I ho fa amb un regust agredolç, ja que en la Processó del Sant Enterrament d'aquest Divendres Sant el pas del Descendiment no podrà sortir per una avaria greu en el xassís.

En aquest sentit, el president del Descendiment de la Creu, Jordi Folch, ha explicat que "els portants i els músics de la banda —que en no sortir el pas no podran tocar— ho porten malament i, en general, ens sap molt de greu".

Tot i això, Folch ha assenyalat que "la prioritat és la seguretat de la gent i no volem posar ningú en risc". Així mateix, es mostra esperançat de tornar a sortir l'any vinent.
 

Sense pas, però amb presència a la Processó del Sant Enterrament

Tot i que el pas no sortirà, la Congregació sí que tindrà presència a la Processó del Sant Enterrament. Els congregants sortiran en filera, amb abanderat i presidència, de la mateixa manera que ho farien si el pas sortís. Sobre la qüestió, el president ha dit que "no és un fet excepcional", ja que, per exemple, la Germandat del Sant Crist dels Gitanos encara no té misteri.

Així mateix, la Mare de Déu de l'Amargura de la Confraria del Cristo del Buen Amor portarà la medalla del Descendiment, un gest que Folch agraeix el gest i assegura que "ens honora i ens fa molta il·lusió".

Aquest Divendres Sant, durant la Recollida de Misteris, els Armats entraran a l'església de Sant Agustí per primera vegada i faran un acatament especial d'honor al pas del Descendiment de la Creu.
 

Homenatge de l'Associació Pessebrista de Tarragona

Davant aquesta situació, l'Associació Pessebrista de Tarragona també ha volgut retre un homenatge a la Congregació i el Diorama de Passió, que cada any fan els pessebristes, s'ha dedicat al Descendiment de la Creu.
 

El diorama reprodueix el pas del misteri a través del Portal de Sant Antoni, i ha estat elaborat per Gloria García, Quim Nolla i Josep M. Borrut. Alhora, ha comptat amb la valuosa col·laboració de Josep Ferrer (FER-VI) i de la pròpia Congregació.

En aquest sentit, es pot veure al costat de la porta de l'entrada de la Cripta de l'església de Sant Antoni de Pàdua (Caputxins), al número 105 de la Rambla Nova de Tarragona.
 

Una avaria molt costosa: 25.000 euros

El pas del Descendiment de la Creu va patir una avaria en el seu mecanisme durant la Processó del Sant Enterrament de l'any passat i des de llavors descansa a l'església de Sant Agustí, on es pot veure aquests dies. Va ser a la Baixada de la Misericòrdia i, segons Folch, gràcies a la perícia dels portants i l'ajuda de la gent es van evitar mals majors.

La reparació no s'ha pogut fer per sortir enguany, ja que estava pressupostada en uns 25.000 euros, uns diners que no es disposaven en el seu moment. Ara com ara, la situació està ben encarrilada, amb el projecte de reparació enllestit des del mes de gener i amb un 70% del finançament cobert.

A final del mes d'abril es desmuntarà el pas i començaran els treballs per tenir reparat el pas de cara a la Setmana Santa de 2024.
 

"Ens fa molta il·lusió celebrar els 75 anys"

Jordi Folch ha assenyalat que "ens fa molta il·lusió haver arribat a celebrar els 75 anys". En aquest sentit, el president del Descendiment ha manifestat que "no crec que els fundadors de la Congregació i aquells que hi eren durant la crisi dels 70 pensessin que continuaríem aquí després de 75 anys".

En aquest sentit, Folch ha recordat que durant els anys 70 del segle passat, el Descendiment va patir una gran davallada i va estar a punt de desaparèixer. La situació va arribar al punt que un any no van poder acompanyar el pas, que va ser cedit a una altra confraria.
 
Sortosament, es va produir una revifada i la Reial Congregació del Venerat Cos de Jesucrist en el Descendiment de la Creu de Tarragona es va recuperar. I fins ara, que "continuem donant guerra", diu el president. Actualment, unes 200 persones formen part del Descendiment.

Fa unes setmanes, el Descendiment va iniciar la celebració del seu 75è aniversari amb un concert teatralitzat. Durant els pròxims mesos s'aniran anunciant nous actes que tindran la seva culminació durant la Setmana Santa de 2024, quan el pas del Descendiment de la Creu torni a sortir a la Processó del Sant Enterrament.