1 de 10
TERRES DE L'EBRE

Junts es desmarca de l'acord per retirar el monument franquista de Tortosa

​Els grups municipals de Tortosa, excepte Junts, es comprometen a lluitar per retirar el monument franquista de l'Ebre

Cinc dels quatre grups municipals, PSC inclòs, han signat l'acord. | TarragonaDigital
per TarragonaDigital, Tortosa | 18 d'abril de 2023 a les 13:00 |
Cinc dels quatre actuals grups municipals, Movem, ERC, PSC i la CUP, han signat un acord, impulsat per la Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa, en el qual es comprometen a lluitar per la retirada del monument franquista de l'Ebre, assumint "les gestions necessàries" per "agilitzar" el desmuntatge, recórrer com a ajuntament les decisions judicials que ho impedeixin, o reforçar les polítiques de memòria democràtica, entre d'altres.

El compromís es va consensuar també amb Junts per Catalunya, que el va esmenar en alguns aspectes, però finalment no l'han signat. El grup concorre a les eleccions en coalició amb Junts per Tortosa, el partit de l'alcaldessa Meritxell Roigé, que tampoc s'ha adherit al compromís.

 

Les esmenes presentades per Junts es van rebutjar

Un dels principals punts esmenats va ser el primer, que demana als grups polítics "refermar la voluntat en la retirada del monument franquista i dur a terme les gestions necessàries per a contribuir a agilitzar la seua retirada, en coordinació amb els organismes competents i d'acord amb la Llei estatal 20/2022 de Memòria Democràtica i la legislació catalana".

Des de Junts es va demanar afegir que "es respectarien les decisions judicials", però no es va acceptar. "La voluntat de retirada no depèn de cap decisió judicial", ha defensat la representant de la Comissió per la retirada dels símbols franquistes, Marisa Panisello Chavarria.


També es va demanar un canvi en el punt quatre, el de "reforçar les polítiques de recuperació de memòria històrica, així com treballar conjuntament amb altres administracions per a la creació d'un centre d'interpretació de la guerra civil i la dictadura a la ciutat", perquè s'instés "a continuar treballant" en lloc de "reforçar".

Tampoc es va acceptar que el compromís s'integrés en els programes electorals dels signants de l'acord i es va optar per un sisè punt que demana "fer-ne difusió".

 

"El monument ha servit per a normalitzar i validar el franquisme"

Des de l'entitat han defensat que el compromís es demana als partits polítics de Tortosa davant l'auge a Europa i a l'estat espanyol de l'extrema dreta que "posen en qüestió els valors democràtics", un fenomen del qual les Terres de l'Ebre i Tortosa "no en són una excepció". "Continuarem treballant perquè és important que aquests punts els assumeixin com més partits millor", ha afegit la portaveu.

La Comissió recorda que "el monument franquista, el més gran de Catalunya, ha servit per a normalitzar i validar el franquisme i mantenir-lo contradiu les normatives de memòria. Per fer front comú contra els procediments judicials que mantenen aturada la retirada del monòlit feixista".


Els signants es comprometen a "fer seguiment dels recursos presentats pel col·lectiu que defensa mantenir-lo i reinterpretar-lo, en les diferents instàncies judicials i presentar des de l'Ajuntament de Tortosa tots els "recursos que processalment s'escaiguin per complir amb el mandant del ple".

Finalment, l'acord també aposta per establir mesures contra publicacions, esdeveniments d'exaltació del règim franquista, xenòfobs, sexistes, LGTB-fòbics o que siguin contraris als drets humans i a "mantenir un ferm compromís antifeixista" a la ciutat.
Participació