1 de 10
Alt Camp

La IGP Calçot de Valls tanca la temporada amb una producció de més de 18 milions de cebes

És un resultat lleugerament inferior a les previsions que s'havien fet a principi de temporada

Imatge de l'acte d'arrencada del primer calçot, al novembre | Ariadna Escoda/ACN
per Albert Oliva, Valls | 24 d'abril de 2023 a les 08:14 |
El Consell Regulador de la IGP Calçot de Valls va celebrar, divendres passat, l'acte oficial de final de la temporada del calçot 2023. Una temporada que Dalmaci Clofent, president de la IGP ha considerat satisfactòria: "Els preus s'han mantingut i, fins i tot, han augmentat lleugerament en alguns moments de la campanya. Pel que fa a la producció hem sobrepassat per poc els divuit milions de calçots, un resultat lleugerament inferior a les previsions que havíem fet a principi de temporada, quan ens vam proposar d'arribar a la xifra dels vint milions. L'excés de calor a l'estiu i a principi de la tardor va afectar els conreus: les cebes no es van grillar en el moment adequat i això va desajustar les entregues a mercat. La qualitat del producte, però, ha estat excel·lent". 

L'acte s'ha celebrat al Pla de Santa Maria i va comptar amb la presència de Teresa Jordà i Roura, consellera d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, i Tània Verge Mestre, consellera d'Igualtat i Feminismes. Els assistents van poder participar en un vol captiu amb el globus aerostàtic corporatiu de la Federació Catalana DOP-IGP i en un tast de calçots en alçada.


També es va celebrar celebrat un col·loqui, que sota el títol 'La dona pagesa, el món del calçot i relleu generacional'. Amb mirada de gènere, es va poder escoltar l'experiència de tres dones pageses: Ester Gomis, presidenta DOP Avellana de Reus; Laura Blanch, pagesa i hortolana; i Sue Moya estilista gastronòmica. A la jornada també hi van assistir Carmel Mòdol i Bresolí, secretari d'Alimentació; Joan Gòdia i Tresànchez, director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia; Àngel Xifré Arroyo, delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona; Glòria Tibau Guasch, directora dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a Tarragona; Dalmaci Clofent Oliva, president de la IGP Calçot de Valls; Gerard Pujol, president de la DOP Pera de Lleida; i Sònia Pina directora de la Federació Catalana DOP - IGP.
Participació