1 de 10

Reus estudiarà crear una aplicació per gestionar els voluntaris que ajuden la gent gran

El plenari ha modificat els usos urbanístics de la zona de Mas Sunyer | El govern es plantejarà integrar els pagaments a través de Bizum

per Jordi Olària Gras, 18 de febrer de 2022 a les 15:45 |

El plenari municipal de Reus ha recuperat la presencialitat sense abandonar completament l'opció telemàtica aquest divendres. S'ha recuperat la possibilitat de l'assistència de públic, que no s'havia produït des de l'esclat de la pandèmia. Encara amb algunes restriccions presents, els regidors del plenari intervenen des del faristol situat entre el públic i els grups municipals.

 

La sessió ha començat amb el comiat de Montserrat Vilella, regidora de Benestar Social. Tal com es va fer públic aquesta setmana, la renúncia es produeix per centrar-se a la direcció general de la Generalitat que ocupa des del passat mes de juny. Una de les mocions presentades ha evidenciat que l'oposició municipal no dona per tancat, ni molt menys, el debat sobre el Carrilet.

 

S'amplien els usos urbanístics a la zona de Mas Sunyer

Es tracta de l'àrea ubicada a l'autovia de Bellissens, a l'altura de l'autovia A-7. La modificació, que s'ha aprovat aixeca la limitació dels usos de serveis per la parcel·la i hi incorpora els usos industrials. Débora García ha justificat l'abstenció de Cs perquè hi ha «prou gent» vivint a la zona i no se'ls preveu implantar un servei d'autobús.

 

També s'ha abstingut la CUP, segons ha explicat Mònica Pàmies, perquè no s'ha comunicat als veïns afectats aquest canvi d'usos. Ha criticat que hagi sigut l'Ajuntament qui hagi gestionat tot el tràmit sense tenir en compte aquests veïns. Ha criticat, també, que des de l'any 2005 hi hagi dut a terme la seva activitat una associació de caça anomenada El Lince.

 

Una activitat feta gràcies a l'ús privatiu que tenia l'entitat de l'espai. Ha acabat apuntant, fins i tot, a Hipòlit Montseny, regidor de Via Pública, com a possible responsable de la situació pel fet de ser president de federacions de caça. El plenari d'avui també ha aprovat algunes modificacions del conveni entre Ajuntament i ADIF que ha de permetre construir la futura estació de Bellissens.

 

Són modificacions recomanades pel Ministeri d'Hisenda, segons ha defensat Marina Berasategui, regidora d'Urbanisme i Mobilitat. A la pràctica implica la creació d'una comissió de seguiment que hauria d'agilitzar l'aprovació de les despeses necessàries. En lloc d'assignar un pressupost anual d'inversió, s'anirà donant llum verda a les partides que calguin a mesura que convingui.

 

S'estudiarà gestionar l'acompanyament a la gent gran a través d'una aplicació

Pel que fa a les mocions, la primera ha sigut de Cs, demanant que l'Ajuntament incorpori Bizum com a sistema de pagament al consistori per part de la ciutadania. Des del seu punt de vista, es tracta d'ajustar-se a les dinàmiques socials que imperen actualment. Aquest sistema permet el pagament a través d'un aplicatiu digital que no implica costos afegits com el cas d'algunes transferències.

 

Mariluz Caballero, regidora d'Hisenda, ha apuntat que aquest canvi no es pot estudiar actualment. Sí que es podrà plantejar quan es faci el trasllat, ja previst, a un nou sistema informàtic de l'àrea d'Hisenda de l'Ajuntament. La proposta de Cs que sí que ha rebut el vistiplau del govern ha sigut la de crear una aplicació encara a acompanyar la gent gran.

 

La idea era formar i gestionar un cos de voluntaris que ajudin les persones grans en tasques quotidianes. Per exemple, ha plantejat Ricardo López, anar a comprar, a passejar o a treure els animals de companyia. Òscar Subirats, regidor de Salut i Ciutadania, ha incorporat una esmena a la moció de Cs perquè la proposta, que s'ha aprovat, es limités a estudiar aquesta iniciativa.

 

Marta Llorens ha criticat que, durant la presentació de la moció, no s'hagi mencionat la tasca d'entitats com els Amics de la Gent Gran. També considera que crear una aplicació «no soluciona res» ni té en compte l'escletxa digital. Tot i això, la CUP hi ha votat a favor després que el govern hi hagués incorporat l'esmena.

 

Per part del PSC, Anabel Martínez, també ha incidit en l'escletxa digital. Igual que la CUP, l'esmena de govern també ha fet decantar el vot socialista cap al sí. Amb tot, Martínez ha reivindicat un increment de recursos humans com una mesura més eficaç per aconseguir l'objectiu de la moció de Cs.

 

Subirats ha exposat que el 18,07% de la població de Reus té més de 65 anys segons dades de l'Idescat i que creix l'índex d'envelliment de la piràmide de població. Ha recordat, també, que la llei no permet que un Ajuntament com el de Reus gestioni voluntaris de manera directa. És per això, ha aclarit, que s'estableixen convenis amb entitats d'aquesta mena.

Participació