Neix Mas del Jazz, que vol difondre el gènere i convertir Reus en punt neuràlgic

L'entitat s'encarregarà de la Reus Jazz Cava, però té intenció d'abordar molts altres àmbits

Volen centrar-se en la difusió i l'impuls d'aquest gènere musical
Volen centrar-se en la difusió i l'impuls d'aquest gènere musical | Jordi Olària Gras
27 d'abril del 2023
Actualitzat a les 17:49h
Reus compta amb un nou agent en l'escena de la programació, la difusió i la pedagogia musical, l'associació Mas del Jazz. L'entitat neix amb un repte principal, la programació de la Reus Jazz Cava, la proposta d'aquest gènere impulsada per la regidoria de Cultura i de la qual han guanyat la licitació pública. Tot i tenir un pes especial, aquesta programació no és l'únic objectiu de l'associació, que aquest dijous s'ha presentat en societat.

El pròxim dia marcat a l'agenda serà aquest mateix diumenge, 30 d'abril. D'onze del matí a tres del migdia hi haurà una jam session oberta a la plaça del Mercadal per commemorar el Dia Internacional del Jazz. Angie Rodríguez, una de les impulsores, ha explicat que el concepte de jam session és "el cor pur d'aquest estil de música".

"Moltes persones a peu de carrer no tenen un concepte clar de què és una jam session de jazz o com es realitza", ha afegit. És per això que la idea de l'entitat és "convidar a entendre aquest procés" al públic. Actes com aquests mostren els objectius fundacionals de l'entitat, com són la difusió i la promoció d'aquesta música.

Des de Reus Cultura es veu Mas del Jazz com una oportunitat d'"obertura d'espais d'intercanvi cultural entre músics professionals, estudiants, aficionats i amants del jazz". D'aquesta manera ho ha explicat el regidor de l'àmbit, Daniel Recasens. Ha recordat el Keyboard com a exemple emblemàtic de la tradició de jazz que hi ha a la ciutat.

La Jazz Cava vol ser hereva d'aquesta trajectòria, que ara queda en mans de la nova entitat. Recasens ha subratllat que l'associació Mas del Jazz l'han creat "músics professionals de jazz de la ciutat reconeguts internacionalment". Vora una desena de persones s'hi han implicat i, com han destacat els seus impulsors, compten amb un ampli ventall de perfils professionals.
 

Volen impulsar i difondre el jazz i convertir Reus en el seu referen al territori

Iván Sáez, president de l'entitat, ha explicat que neix "amb l'objectiu de promocionar i difondre el jazz al sud de Catalunya, pensant en Reus com el centre neuràlgic". "Volem aprofitar aquesta tradició per arribar als joves i tornar a encendre la llum del jazz a la ciutat, perquè tingui recorregut", ha afegit. Com també han remarcat la resta de presents, l'associació s'ha creat amb una manera de funcionar "horitzontal i col·lectiva".

Alguns dels objectius que es marquen és "formar la Reus Jazz Orquestra, buscar recursos per formar la Reus Jazz Orquestra Juvenil, fer seminaris, classes magistrals, xerrades...". També volen "fer un concert a aquesta figura tan gran que hem tingut en aquesta ciutat, la figura del jazz per excel·lència, el seu gran impulsor, Jaume Juan Magrinyà".

Un altre dels impulsors és Joan Terol, que ha explicat que a l'entitat "s'hi troben representants tots els estaments musicals i del jazz en concret". És a dir, que hi ha professors que exerceixen a tota mena de centres d'educació musical, però també a instituts. "La pedagogia és un element que destaquem molt, i que canalitzarem a través de l'assessorament i l'orientació a tots aquells estudiants de música que sentin interès pel jazz".

Es refereixen a acompanyar-los, informar-los o aconsellar-los a l'hora de saber, per exemple, els requisits necessaris per entrar al grau professional, o quines sortides hi ha quan s'acaba la carrera. Una altra pota de la pedagogia es dedicarà als centres de primària i secundària, per exemple, a través de concerts didàctics o monogràfics sobre la història del gènere.

La Reus Jazz Cava també es vol convertir en un aparador d'aquesta voluntat didàctica. Com ha plantejat Terol, tenen previst fer assajos oberts abans dels concerts per veure, per exemple, com s'organitzen i treballen músics que no han tocat mai junts.

A mitjà termini també tenen al cap organitzar un campus musical sobre jazz. Finalment, Angie Rodríguez també ha posat de manifest la voluntat d'aglutinar i fer difusió de tota la programació de jazz que es fa al sud de Catalunya.