Junts per Reus torna a prometre 1.000 pisos de lloguer social

És el mateix compromís que el 2019 i aquests quatre anys no s'ha acostat a la xifra promesa

Teresa Pallarès, acompanyada de membres de la capçalera de la llista, ha anunciat el compromís des del solar de l'antiga Hispània
Teresa Pallarès, acompanyada de membres de la capçalera de la llista, ha anunciat el compromís des del solar de l'antiga Hispània | Junts per Reus
28 d'abril del 2023
Actualitzat a les 10:32h
Junts per Reus torna a posar sobre la taula de la campanya electoral el compromís d'arribar als 1.000 pisos de lloguer social els pròxims quatre anys. Es tracta d'una promesa electoral que ja va fer la formació l'any 2019, aleshores encapçalada per Carles Pellicer. Llavors es va prometre incorporar un miler de pisos a la gestió pública durant els següents quatre anys, però la xifra ha quedat lluny d'assolir-se.

Ara, amb Teresa Pallarès al capdavant, el compromís es repeteix. A més d'alcaldable per Junts, també és regidora d'Habitatge, i assegura que, aquest mandat, s'han planificat "més de 600 pisos per a joves i gent gran i, en el següent mandat, arribarem als 1.000". Es refereix a projectes com el de la Hispània, des d'on aquest dijous ha explicat la promesa electoral.
 

Junts per Reus recupera el compromís dels mil pisos de lloguer social

Una roda de premsa que també ha servit per carregar contra el govern espanyol i l'anunci que cedirà pisos de la Sareb —l'anomenat banc dolent—. Pallarès considera que, fins ara, el govern central "ni ha fet ni ha deixat fer en matèria d'habitatge". Pel que fa a l'Ajuntament, ha subratllat que entre 2019 i 2023 "hem aconseguit gestionar més de 300 pisos de lloguer social, n'hi ha 20 més en tràmit per posar-los a disposició enguany i 140 més que estan en procés de construcció, rehabilitació o en gestions prèvies".

Aquests 300 pisos són la suma dels que ja formaven part de la borsa de lloguer municipal i els que s'hi han incorporat durant el mandat. Una manera de fer-ho ha sigut fent campanyes perquè els propietaris privats cedeixin la gestió dels habitatges a l'oficina reusenca. Una altra línia ha sigut la d'establir acords amb la Generalitat, i la tercera, la previsió que hi hagi, els pròxims anys, promocions privades que incloguin habitatge protegit.

Admet que "som conscients de les necessitats en habitatge que hi ha a la ciutat". És per això que, igual que el 2019, "un dels grans objectius d'aquest mandat és el d'arribar a 1.000 habitatges de lloguer social". L'alcaldable de Junts per Reus afirma que "tenim el sòl públic per fer-ho, l'hem identificat i hem comptabilitzat els habitatges que s'hi poden construir".
 

Pallarès carrega contra el govern central

De fet, assegura que "trobarem els recursos i els sistemes per aconseguir-ho". L'anunci de la promesa electoral ha anat acompanyat de crítiques al govern central del PSOE i Podemos. "Quan Catalunya ha legislat sobre la matèria ho han recorregut al TC, que ho ha acabat tombant", ha carregat.

"Han agreujat el problema de l'habitatge", ha etzibat. Recorda que, l'Estat, va adquirir "un munt de milers de pisos" durant el rescat dels bancs, però "han deixat que hagin passat anys i anys sense tornar-los a l'únic destí possible, que és el lloguer social". A causa d'això, segueix Pallarès, "han permès que aquests pisos es degradessin, i només ara, a quatre dies de les eleccions municipals i pocs mesos abans de les estatals, comencen a fer promeses".

Una de les promeses és la cessió dels pisos de la Sareb als Ajuntaments, que tampoc convenç la candidata de Junts. "Tot i la manca de transparència sobre aquests pisos, creiem que a Reus només n'hi ha uns 20, no sabem en quin estat, i uns 20 més a mig construir i abandonats". No descarta, a més, que el govern espanyol vulgui vendre'ls als Ajuntaments en lloc de cedir-los, que és el que considera que s'hauria de fer, "acompanyats dels diners per arreglar-los".