L'1 de maig arriba amb la pujada de salaris com a reivindicació principal

Els sindicats la reclamen com a mesura per combatre la inflació creixent

Tarragona viurà dues manifestacions aquest dilluns
Tarragona viurà dues manifestacions aquest dilluns | Josep M. Llauradó
01 de maig de 2023, 06:00
L'1 de maig arriba, un any més, amb diversos conflictes laborals oberts a les comarques de Tarragona, i amb una situació d'inflació creixent que ha afectat, novament, les famílies i els treballadors. La reivindicació d'una pujada de sous que ho compensi serà el teló de fons de les mobilitzacions previstes per aquest dilluns.

La manifestació dels sindicats generalistes sortirà a les 12 del migdia de la plaça Imperial Tàrraco, però no serà l'única. A les sis de la tarda sortirà, des del mateix punt, la manifestació anticapitalista convocada per la CGT, IAC, USTEC-STEs, COS, CNT i Co.bas.
 

Convenis laborals pendents de negociar

La secretària general de CCOO a Tarragona, Mercè Puig, resumeix una de les reivindicacions principals d'aquest 1 de maig, "apujar els salaris; és el nostre lema d'enguany, s'han de repartir els beneficis". Tal com recrimina, "les empreses, des de la pandèmia cap aquí, tenen molts beneficis, però el pastís se l'han quedat tot elles". "El que demanem és que aquest pastís es reparteixi entre la classe treballadora; és necessari", insisteix.

Recorda que les famílies pateixen una inflació, "que no només ve generada per la guerra, sinó també per aquests beneficis generats per les grans empreses". A aquesta reivindicació principal, CCOO hi suma, la dels convenis col·lectius que queden pendents d'actualitzar. Són aquells on, les empreses i patronals, "no volen fer apujades salarials, i si no deslliguem aquests convenis, a la tardor sortirem una altra vegada al carrer", alerta.

Es tracta de sectors que, proporcionalment, afecten menys treballadors perquè, segons exposa Puig, "als més grans hem tingut la força suficient per poder pressionar per tenir la pujada salarial". En la mateixa línia es mostra el secretari general d'UGT a Tarragona, Joan Llort, que recorda que "s'han negociat convenis com el del metall o el de les químiques, que pugen el 7% o, fins i tot, el 10%". Alhora, però, "hi ha molts convenis que queden per sota i d'altres en els quals la patronal no es vol ni seure a negociar, com els de menjadors escolars o el sector del lleure".

Llort també apunta que "hem de sortir al carrer per defensar uns convenis que tinguin unes pujades dignes". Recorda que, a més, "són empreses que, sovint, donen servei a l'administració pública, que treu concurs en els quals el poder adquisitiu no es perd i, per tant, aquestes empreses volen fer negoci a costa dels treballadors i dels usuaris". Llort també posa en relleu "les tres grans negociacions que s'han fet, que són la reforma laboral, el salari mínim interprofessional i les pensions".

Subratlla que "han beneficiat tota la població", tot i que considera que cal continuar pressionant per millorar-ne les condicions. Per a CCOO, el conflicte laboral més encès que té el sindicat és l'acomiadament del president del comitè d'empresa d'Iqoxe, una mesura que no dubten a qualificar de "persecució sindical". Per part d'UGT recorda negociacions obertes o pendents com el del conveni de justícia, el del lleure, o el dels inspectors de treball.
 

El "sindicalisme combatiu" reivindica mobilitzar-se

La importància de sortir al carrer també la defensa la COS (Coordinadora Obrera Sindical), a través del seu organitzador territorial a les comarques del Camp de Tarragona, Josep Maria Martorell. "Hem de ser conscients que cal organitzar-nos al lloc de feina i mobilitzar-nos per aturar l'endarreriment en les condicions de vida que patim un any rere un altre", reivindica.

Una dinàmica que "cada any té una excusa diferent, quan no és la crisi és la pandèmia, i quan no, la guerra, però per un motiu o per un altre, es produeix un empitjorament en les condicions de vida". Situacions que es produeixen, afegeix, "tant pel que fa als salaris i les pensions com als serveis públics i els drets socials". "Tot repercuteix en la classe treballadora, però veiem, amb números, que no afecten les grans empreses, que continuen tenint beneficis que creixen cada any", etziba.

Segons ho resumeix Martorell, "les condicions de vida que tenim depenen d'un equilibri de forces entre la classe treballadora i l'empresariat". És per això que coorganitzen, aquest dilluns, la tradicional manifestació anticapitalista a Tarragona. El fil conductor de la mobilització és "defensar i promoure un sindicalisme combatiu, diferent del dels grans sindicats grocs que no defensen els drets de la classe treballadora".

L'organitzador territorial del Camp etziba que "només aparenten que ho fan, però a l'hora de la veritat, la seva feina és desmobilitzar, pactar i fer de lubricant perquè la classe dominant apliqui les seves successives retallades". Martorell deixa clar que "de conflictes laborals n'hi ha a molts sectors", però que "pel lloc on vivim, en tenim diversos al sector serveis, com l'hostaleria". Tot i això, subratlla que "la precarietat afecta molts sectors, com el sector públic o el tercer sector; a la COS tenim afiliades de la veterinària, que també està molt precaritzat".

Dins del sector serveis recorda àmbits com la neteja, l'hostaleria o la missatgeria i la paqueteria. Exposa que "són sectors precaritzats en els quals, a més, aquesta precarització recau en col·lectius concrets, com les persones migrades o racialitzades, les dones o les persones joves". Amb tot, Martorell insisteix que "no hi ha un conflicte més important que la resta, no som un sindicat corporativista ni sectorial".