El sistema Prades-Llaberia entra en situació d'excepcionalitat per sequera

El Govern dobla els municipis en situació d'excepcionalitat per sequera i ja són 495 els que es troben en aquest estat

El pantà de Siurana, molt afectat per la sequera.
El pantà de Siurana, molt afectat per la sequera. | Laia Solanellas
02 de maig del 2023
Actualitzat a les 16:14h
El Govern ha doblat la xifra de municipis en estat d'excepcionalitat per sequera i ja són 495 els que estan en aquesta situació. Ho ha anunciat la portaveu de l'executiu català, Patrícia Plaja, en una compareixença conjunta amb el director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes.

La mesura afectarà l'embassament Darnius-Boadella i set unitats pluviomètriques més. En concret, són les de la capçalera del Ter, mig Llobregat, l'Anoia, l'Empordà, la SerraladaTransversal i Prades-Llaberia. A més, passarà a situació d'alerta la capçalera del Llobregat, que estava en prealerta. A banda, Samuel Reyes ha valorat positivament l'episodi de pluges de les darreres hores que "donaran un parell de setmanes de marge" de reserves d'aigua.
 

Quines mesures restrictives hi ha vigents


Amb l'ampliació de municipis que estaran afectats per les restriccions a causa de la sequera, cal tornar a recordar quines mesures s'aplicaran a partir d'ara en aquests 495 municipis de Catalunya afectats.

Així doncs, algunes de les mesures —les quals es poden consultar totes en aquest enllaç— són les següents:

— Hi haurà una dotació màxima de 230 litres per habitant i dia.
— Es redueix la dotació de reg agrícola en un 40%, o s'ha de substituir part dels cabals destinats a aquest ús per aigües regenerades.
— Es prohibeixen determinats usos en les activitats urbanes.
— Es redueix el consum d'aigua industrial i s'intensifica l'optimització dels processos.
— Es redueix el consum d'aigua per a usos recreatius
— Es prohibeix l'ús d'aigua per al reg de jardins i zones verdes públiques o privades, excepte el reg de supervivència d'arbres o plantes, que s'haurà de fer gota a gota o en regadora.
— Es prohibeix regar la gespa en tots els casos, excepte si es tracta de superfícies destinades a la pràctica esportiva federada, o si el reg es fa amb aigua reutilitzada de pluja o regenerada de les depuradores.
— Es prohibeix la neteja de carrers, clavegueram o façanes amb aigua potable.
— Només es pot omplir parcialment piscines que disposin de sistemes de recirculació, sempre amb les quantitats mínimes per garantir la qualitat sanitària de l'aigua; i també en centres educatius, o les piscines de desmuntables de menys de 500 litres.