Josep Maria Llasat: «No donem per perduda la platja del Francàs, com fa el govern»

El candidat de Primer el Vendrell Junts respon el qüestionari de TarragonaDigital pel 28-M

Josep Maria Llasat, candidat de Primer el Vendrell Junts.
Josep Maria Llasat, candidat de Primer el Vendrell Junts. | Cedida
08 de maig del 2023
Josep Maria Llasat és el candidat a les eleccions municipals del Vendrell amb una carrera política més llarga al consistori. Va ser regidor del PSC entre el 1979 i el 1999, ocupant fins i tot l'alcaldia un any després de la marxa de Martí Carnicer.

El 2019 va retornar a la política local encapçalant la llista de Pel Vendrell Primàries, obtenint representació. S'ha mostrat com un dels regidors més combatius des de l'oposició i ara es presentarà al capdavant de Primer el Vendrell Junts. Llasat ha respost el qüestionari de TarragonaDigital.

—Quina ha de ser la principal prioritat del Vendrell pel pròxim mandat?
—En primer lloc, hem d'endreçar els serveis bàsics (neteja, recollida de residus, enllumenat, voreres) de la vila i les platges. La lluita contra l'incivisme i la delinqüència han de ser bàsiques per aconseguir una vila amable i atractiva pel comerç, el turisme i altres sectors econòmics.

—És partidari de treure els cotxes de la zona de la Rambla i fer aquest espai amb prioritat pels vianants?
—Sí, cada vegada els vianants són els protagonistes del centre de les ciutats. Aquest és el nostre model i, per tant, no té cap mena de sentit crear un gran aparcament sota la Rambla.

—Quina opció veu més viable per fer nous aparcaments a prop del centre?
—El nostre model és fer grans aparcaments en la perifèria amb busos llançadora que portin els visitants al centre de la vila. Molta gent no ve a comprar al Vendrell per manca d'aparcaments.

—És partidari de mantenir la recollida de residus mancomunada al Consell Comarcal, externalitzar-la a través de l'Ajuntament o recuperar la gestió directa?
—S'ha demostrat que el servei que gestiona el Consell Comarcal, no és eficient, ja que inclús empitjoren les xifres de recollida. És el contracte de major cost per l'Ajuntament i, per tant, entenem que s'ha de revaluar per buscar la millor correlació entre cost i eficiència sense descartar cap fórmula.

—Com caldria potenciar els nuclis marítims del municipi?
—Hem parlat amb veïns, comerciants i visitants i hem trobat molt descontentament amb la gestió dels serveis públics, neteja, enllumenat, transport o la gestió de les platges. Creiem en un canvi radical en la gestió apropant-nos a la ciutadania amb la creació d'un regidor de barri que coordini els serveis.

—De quina manera creu que s'ha de lluitar contra l'erosió del litoral?
—Hem tingut un govern que ha donat per perdudes les platges del Francàs. Nosaltres no. La sorra que falta al Francàs és al port de Coma-ruga. El Ministeri ha de reposar-la cada any, ja que és el responsable de la construcció del port, que ha tallat el corrent de sorres del litoral. Les palmeres s'han de respectar.

—És partidari de mantenir obertes les dutxes de les platges?
—Sí. La greu sequera actual deixa més clara encara que la solució implica utilitzar l'aigua del llac de Coma-ruga, com ja vam fer entre 1983 i 1995. Aquesta solució no es veu afectada per la sequera i podríem publicitar les nostres dutxes amb aigua minero-medicinal, situació única a Europa.

—S'estan a punt de complir deu anys del fatal incendi dels Pisos Planas. Quines actuacions creu que s'haurien de fer en aquest barri?
—La causa de l'incendi va ser un mal ús de les instal·lacions elèctriques. Si alguna família pot justificar la manca de mitjans per contractar, s'ha de recórrer als ajuts pactats entre les administracions i les companyies elèctriques.

—Com actuaria al complex ocupat de la Creu de Coma-ruga?
—Amb la llei aprovada al Parlament i impulsada per Junts, ja vàrem presentar al Ple una moció, perquè l'Ajuntament requerís a la Justícia que iniciï el procés de desallotjament per tal de protegir al veïnat i sobretot als estudiants de l'escola de Coma-ruga. Aquesta és per nosaltres la fórmula més adequada.

—Cal impulsar un nou POUM de forma immediata al Vendrell?
—Tenim clar que s'ha de repensar el model expansiu urbanístic que tenim, adaptant-lo a la realitat actual, i per això cal treballar en un nou POUM.