1 de 10
CINEMA

La 15a edició del FIC-CAT de Roda de Berà oferirà 57 produccions

La cita tindrà lloc al municipi del Baix Gaià del 10 al 17 de juny

La 15a edició del FIC-CAT s'ha presentat al Museu de la Ràdio de Roda de Berà. | Arnau Martínez/ACN
per TarragonaDigital, Roda de Berà | 11 de maig de 2023 a les 15:40 |
El Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT) arriba a la quinzena edició amb una selecció de 57 produccions que es podran veure a la sala del Casino Municipal de Roda de Berà. Del 10 al 17 de juny, es projectaran llargmetratges, documentals i curts amb l'objectiu de reivindicar que el cinema es vegi a les sales de cinema, "en pantalla gran", ha expressat un dels codirectors, Toni Pinel.
 

El festival vol apropar-se als joves i comptarà amb la preestrena d'una nova sèrie de TV3, 'La Mirada de la Fiona', sobre la desestigmatització de les malalties mentals, enfocada als millennials, "una generació que ha viscut diverses crisis", ha dit el director de la sèrie, Dídac Cervera.

La selecció oficial de competició compta amb cinc llargmetratges, sis documentals, quinze curtmetratges, catorze videoclips i disset de la categoria centres educatius. Destaca l'estrena europea de 'Beach House', la pel·lícula que servirà per inaugurar el festival i que se situa a Magaluf.


També hi haurà altres propostes com '#unicorns', que gira al voltant del món dels 'influencers', o 'Un cel de plom', recentment estrenada als cinemes i que es fixa en la figura de Neus Català.

En la línia de reivindicar el cinema a les sales, el FIC-CAT comptarà amb una jornada professional, el dia 1 de juny a l'Antiga Fàbrica d'Estrella Damm de Barcelona, amb diversos ponent.

 

Preestrena de 'La Mirada de la Fiona'

Per primera vegada, el FIC-CAT comptarà amb la preestrena d'una sèrie de TV3, dirigida per Dídac Cervera i Sergi Cervera que duu per títol 'La Mirada de la Fiona'. Serà el dijous 15 de juny a la nit, quan es projectaran seguits els sis capítols de vint minuts cadascun de la sèrie i després es recolliran les impressions del públic.

Un dels directors ha avançat que la sèrie, protagonitzada per l'actriu Mireia Oriol, pretén desestigmatitzar les malalties mentals i parlar de "l'autoconeixement" per fer front a una "generació que ha viscut diverses crisis" com és la dels millennials.

El tàndem que està al capdavant de la direcció, que ja havia treballat amb TV3, són els creadors de 'Jo em quedo a casa', la telenovel·la que va substituir 'Com si fos ahir' durant el confinament. El cap de Ficció i Cinema de TV3, Oriol Sala-Patau, ha destacat que serà una sèrie que s'estrenarà a la tardor.

També en col·laboració amb Televisió de Catalunya, 25 dels projectes del FIC-CAT estaran disponibles a TV3 a la carta.
 

Apropar-se al públic jove

Els directors del FIC-CAT volen apropar-se al públic jove, i per això han creat una comissió de joves que organitzarà una nit adreçada a aquest públic amb el passi de diversos curtmetratges i una activitat participativa. A més, es tornarà a organitzar el Concurs Jove 48 hores de curts perquè els menors de 35 anys puguin fer una peça audiovisual en dos dies.

Finalment, durant el festival, s'homenatjarà el director, guionista i productor Ventura Pons, amb el Premi Montserrat Carulla 2023, i al responsable del Museu del Cinema de Vilallonga del Camp, Josep M. Vallès, amb el Premi Honorífic, que enguany s'emmarca en la reivindicació del festival: "el cinema, als cinemes".
Participació