El 31è Concurs de Focs Artificials de Tarragona se celebrarà del 5 al 8 de juliol

Hi prendran part una pirotècnia italiana, dues valencianes i una de Castelló

La presentació del Concurs de Focs s'ha fet aquest dimarts a la Punta del Miracle.
La presentació del Concurs de Focs s'ha fet aquest dimarts a la Punta del Miracle. | Tjerk van der Meulen
16 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:59h
La Punta del Miracle tornarà a acollir aquest estiu, del 5 al 8 de juliol, el Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona. Aquest dimarts s'ha presentat l'edició d'enguany, la número 31, i s'ha fet el sorteig de l'ordre d'actuació de les pirotècnies —una italiana, dues valencianes i una de Castelló—.

Com és habitual, la cita amb el Concurs Internacional de Focs Artificials Ciutat de Tarragona serà cada nit, a les 22.30 hores, des de la Punta del Miracle.
 

S'incrementa l'aportació econòmica

Un total de 9 empreses, 5 estatals i 4 estrangeres, s'han presentat a la 31a edició del Concurs de Focs. La tria de les seleccionades ha anat a càrrec d'una comissió tècnica, seguint la normativa del concurs. Enguany, l'aportació econòmica, després de 10 anys, s'ha incrementat 1.500 euros per pirotècnia, arribant a la xifra de 20.000 euros per espectacle.  

El sorteig de l'ordre d'actuació de les pirotècnies ha determinat que la Pirotècnia Santa Chiara de Castorano, d'Itàlia, serà la primera a disparar la nit de dimecres 5 de juliol. Dijous 6 de juliol ho farà la Pirotècnia Martí de Burriana (Castelló), mentre que divendres 7 de juliol serà el torn de la Pirotècnia Turis de Turis, València.

Finalment, la nit de dissabte 8 de juliol, l'encarregada d'il·luminar el cel de Tarragona i tancar el Concurs serà la Pirotècnia del Mediterráneo, de València.
 

Els premis del Concurs

El jurat del Concurs estarà integrat per 12 membres, sota la presidència de l'alcalde. Diàriament, el jurat efectuarà les seves votacions després de cada llançament. Dins el jurat, es constitueix una subcomissió tècnica integrada persones vinculades amb el món de la pirotècnia, que seran les encarregades de determinar les penalitzacions, si és el cas, previstes en les bases.  

A l'hora de prendre la seva decisió, el jurat valorarà especialment: l'ocupació de l'espai aeri; la puresa, la intensitat, la brillantor i la durada dels colors; la varietat cromàtica, lluminositat, dimensions, disseny i perfecció de formes, elegància, diversitat d'efectes, sonoritat, la conjunció amb l'entorn, l'originalitat, el ritme, el guió de l'espectacle, l'arrencada inicial, el crescendo final i l'acceptació per part del públic. 

El veredicte del jurat es donarà a conèixer simultàniament a tots els concursants el diumenge 9 de juliol, a les 12 hores, en un acte públic al pati del rei Jaume I. El primer premi, el Trofeu Venus Ciutat de Tarragona, serà l'encarregat dels espectacles de focs artificials durant les Festes de Santa Tecla 2023, valorats en 26.000 euros

A banda, el Premi especial Festa Major de Granollers-Trofeu Blancs i Blaus, atorgat per l'Ajuntament de Granollers a la pirotècnia de la península Ibèrica millor classificada, premia amb la realització dels espectacles de focs artificials de la Festa Major de Granollers, per un valor de 15.000 euros el Castell de Focs i 2.999 euros les tronades. 
 

Un protocol de neteja reforçat i inclusiu

Les empreses pirotècniques han rebaixat en els últims anys l'ús del plàstic, fent servir cada vegada més materials biodegradables. En aquest sentit, l'Ajuntament de Tarragona ha articulat tot un protocol de neteja diària durant els dies del certamen a la zona de llançament de la Punta del Miracle.

Per primera vegada, un equip de la Fundació Onada s'hi suma a aquesta causa mediambiental, tot col·laborant en la neteja de l'espai i intensificant la retirada de les restes pirotècniques que puguin quedar a la zona de jardineria i de les roques.
 

El cartell d'enguany

La imatge d'aquesta 31a edició és obra d'Albert Dalmau Vidal, dissenyador de l'empresa Olalon Comunicació de Tarragona, guanyador del concurs de cartells celebrat el mes passat. Albert Dalmau és llicenciat en comunicació audiovisual per la Universitat Ramon Llull (URL) i Màster en màrqueting digital.

Pel que fa a la proposta, Dalmau ha buscat que la imatge captés "aquest component màgic que té un espectacle de focs artificials", representant en aquest cas amb la nena i el tractament de la llum en forma de capes, amb els focs de fons, el reflex en el personatge i les espurnes caient en bokeh (difuminat)".