ERC Reus aposta per l'app per contactar amb la Urbana i més agents i tecnologia

Noemí Llauradó ha anunciat un Pla Director per planificar la incorporació d'aquestes millores al cos policial

ERC Reus ha anunciat els compromisos electorals en matèria de seguretat amb la presència del conseller d'Interior
ERC Reus ha anunciat els compromisos electorals en matèria de seguretat amb la presència del conseller d'Interior | Jordi Olària Gras
16 de maig del 2023
Actualitzat a les 20:02h
Una aplicació que permeti a la ciutadania contactar amb la Guàrdia Urbana i rebre'n una resposta immediata és un dels puntals de les mesures que ERC Reus planteja en l'àmbit de la seguretat ciutadana. L'alcaldable Noemí Llauradó la contempla dins d'una aposta per la tecnologia i per un increment de plantilla perquè el cos es converteixi, veritablement, "en una policia del segle XXI". El compromís electoral, que també han anunciat altres partits, consisteix a implantar una aplicació mòbil que ja funciona a altres municipis.

Llauradó ha anunciat la promesa electoral aquest dimarts acompanyada del conseller d'Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena i de la número cinc de la llista i encara regidora d'Urbanisme i Mobilitat, Marina Berasategui. S'han trobat amb veïnes del barri Gaudí i han mostrat al conseller la reforma feta al pont que el connecta amb l'avinguda de Països Catalans. Llauradó l'ha posat d'exemple de les actuacions que es poden fer en "urbanisme feminista" per reduir la sensació d'inseguretat.

En aquest cas, amb una millora de la il·luminació, una ampliació de la vorera i materials per reduir el soroll de la circulació. Ha recordat una de les primeres promeses electorals anunciades per ERC durant la precampanya sota el títol d'"a Reus, zero zones fosques".

Un compromís que consistiria a redactar un pla per garantir la il·luminació adequada a tots els carrers i places de la ciutat. En clau tecnològica, ha mencionat càmeres lectores de matrícules i de videovigilància.
 

Incrementar la plantilla policial, part del compromís

Totes dues es preveu, per exemple, als carrers que s'han pacificat, com el raval de Santa Anna, i a tota l'àrea que hagi de cobrir la Zona de Baixes Emissions. Llauradó, però, també vol instal·lar-les a barris perifèrics i urbanitzacions "on hi hagi pogut haver un petit repunt en alguns fets delictius". Seria una mesura, segons ha posat d'exemple, que permetria identificar vehicles que no fossin dels residents a la zona en qüestió.

Des d'ERC també s'ha anunciat la voluntat de redactar un Pla Director de la Guàrdia Urbana per planificar la incorporació d'aquestes eines tecnològiques. La cap de llista s'ha mostrat partidària de reforçar el concepte de policia de proximitat i d'augmentar la plantilla del cos local. Segons ha apuntat, la Guàrdia Urbana tenia uns 150 agents l'any 2019 i se n'han sumat 13 en quatre anys; la seva voluntat, ha assegurat, és que l'any 2026 n'hi hagi 182.

El conseller Elena ha exposat que la seguretat s'ha d'entendre en un sentit ampli, començant per les polítiques socials. "Seguretat és garantir drets i llibertats als ciutadans", ha afirmat, motiu pel qual afirma que, als països amb menys desigualtats socials, també hi ha menys delinqüència. Ha afegit que la presència d'agents al carrer és un altre element indispensable, i ha recordat les tres tandes d'oposicions de 850 agents cadascuna que haurà obert Interior abans que acabi el 2023.

Preguntada per la premsa, Noemí Llauradó s'ha referit a la petició de cara a cara que Teresa Pallarès (Junts per Reus) ha fet a Sandra Guaita (PSC). La candidata d'ERC afirma que "nosaltres parlem de ciutat i estem allunyats de les curses personalistes".