Dolors Farré: «Valls necessita molts més efectius dels Mossos d'Esquadra»

La candidata de Junts per Valls avui respon l'entrevista de TarragonaDigital per a les eleccions del 28 de maig

Imatge de Dolors Farré
Imatge de Dolors Farré | Cedida
17 de maig del 2023
Actualitzat a la 13:28h
Dolors Farré és l'alcaldessa de Valls des de 2019 i torna a ser candidata de Junts per Valls per al 28 de maig. També es regidora de ViaPública i Barris, responsabilitats que dirigeix des de l’any 2010. Presidenta de la FundacióCiutat de Valls, de la Fundació Decennals Mare de Déu de la Candela i del ConsellMunicipal de Dones.

Membre del consellescolar de l’Escola BaltasarSegú. Abans ha estat regidora de Presidència, Serveis d’Alcaldia i Protocol (2008-2010). Membre fundadora de la Crida i sòciad’Òmnium Cultural i de l’AssembleaNacional Catalana. Vinculada a diverses entitats vallenques, ha estat vicepresidenta del Club BàsquetValls i de la ComissióSocial de la mateixa entitat, a més de membre de la Confraria dels Dolors. Entre els anys 2003 i 2008 va ser Cap del Gabinetd’Alcaldia de l’Ajuntament de Valls 

— Quina ciutat es trobarà l’alcaldessa que governi Valls en els propers quatre anys?

— Doncs amb una ciutat que ha fet un saltendavant, sens dubte. Amb molta feinafeta, amb projectes executats, amb inversionshistòriques encarrilades i amb un full de ruta clar.

Fins i tot en un context de pandèmia mundial, de crisi econòmica i social arreu i d’inflació, la ciutat ha creat ocupació, amb la taxa d’atur més baixa dels últims 15 anys; ha atret noves empreses com Frigicoll, Aozom o la multinacional nord-americana Clarion; ha multiplicat el seu pressupost, als nivells més alts de la història, ha reforçat els serveis directes a les persones i famílies, amb més despesasocial -16 milions en 4 anys, un 43% més que el 2019- i ha congelat la pressiófiscal fins al punt que som la ciutat del Camp de Tarragona amb menysimpostos per habitant.
 
També ha estat la legislatura en la que hem implantat mesures socials i de foment del transportpúblic, com l’autobús gratuït per a tothom i que ha representat incrementar el nombre de viatgers en un 80%. I en el balanç de la feina feta no podem oblidar el nivell molt alt de compliment d’inversions, amb l’església de Sant Francesc que recuperem com equipament, la primera gran actuació urbanística a les muralles medievals de la ciutat, amb la rehabilitació de la muralla de Sant Antoni; les obres de Ca Xapes que permetrà enguany el retorn de la Llar del Jubilat; el MuseuCasteller que obrirà en poques setmanes... o l’Espai Jove al centre històric, la millora d’instal·lacionsesportives, el nou Centre de Dia per la Gent Gran, les reformes més importants mai fetes en els passejos de Valls com Caputxins, President Tarradellas al Fornàs o de l’Estació; l’ampliació del Museu de Valls; els nous accessos al polígon o la modernització de l’enllumenat a tota la zona industrial i que acabarem el 2024; obres i millores a places i carrers, a tots els barris; unes Festes Decennals d’èxit...

En els últims 4 anys, Valls és una ciutat que ha fet un salt endavant

 
Una llistallarga, i per això ha calgut un Ajuntamentfort. És més, no es pot parar, la ciutat no pot parar. No ens podem permetre tornar enrere. Pensi una cosa, a més de completar tots aquests projectes que li deia, hem arribat a acordshistòrics amb altres administracions que permetran encarar reptes claus de futur.

Per exemple, amb l’Agència Catalana de l’Aigua, acord per la inversió de 9 milions d’euros per treure els col·lectors i les clavegueres dels torrents, indispensable si volem fer realitat el projecte de convertir els torrents en un espai obert a tothom per gaudir de la natura. O molt important, perquè afecta al nostre model de salut i de serveis a la població, l’acord amb la Generalitat per construir el ParcSanitari, amb el nou hospital, el nou CAP i el nou sociosanitari, més de 70 milions. O projectesestratègics també amb el doble acord amb l’Incasol: d’una banda, per ampliar el polígon industrial amb 63 hectàrees per atreure noves empreses i, de l’altra, per construir habitatge al CentreHistòric i generar l’equipament del Centre Cívic.
 
— Quina ha de ser la principal prioritat de Valls durant el pròxim mandat?

— Ja n’he destacat alguns de claus i estratègics, com el ParcSanitari, els torrents, el polígon, la millora continuada de la viapública, el reforç de les polítiquessocials de manera transversal... Però amb tot això, cal sumar-hi la recuperació del CentreHistòric com a principal repte. Hi hem actuat i actuarem en tots els fronts.

En l’àmbit comercial, en el turístic... en el dels equipaments públics per a tothom, en el que hem avançat molt, consolidant l’AnellaCultural i Social, amb la Biblioteca Carles Cardó, l’EspaiJove que ja és una realitat o el MuseuCasteller que obre ja, junt amb els projectes encarrilats de la Casa de la Festa, el CentreCívic o, per fi, perquè ho farem possible, portar l’Escola de Música a Ca Padró al carrer de la Cort. Sis equipaments, tres que ja són una realitat i tres encarrilats i que seran prioritat absoluta, tots ells a pocs metres, al bell mig del Centre Històric.


 
Tot i així, en el que hem dedicat i dedicarem més esforços ha estat i ha de ser en l’àmbit de l’habitatge. És prioritari omplir de vida el centrehistòric, que la gent de Valls hi torni a viure. I per aconseguir-ho és indispensable que es completin projectes que hem encarrilat.

Per exemple, tres de molt concrets, tots ells al voltant de la plaça de l’Oli: el primer, amb Incasol serien els habitatges a la zona de SantAntoni; en segon lloc, també el pany nord de la plaça mateix, per rehabilitar uns edificis en ruïna que l’Ajuntament està adquirint, també per a habitatge i per a comerç; o tres, també més habitatges, en aquest cas al solar del carrer Santa Margarida.

L’Ajuntament ha assumit la iniciativa com a motor de creació d’habitatge, ha ampliat els ajuts que es donen a la rehabilitació o també obrirà noves línies de subvenció, una de molt especial i adreçada a les famílies joves, amb ajuts del 95% de l’IBI per a tots els que vinguin a viure al Centre Històric, cada any i fins que compleixin els 40.
 
— Es pot revertir la desafecció que pateix el centre històric de la ciutat?

— Sí, n’estic convençuda. De fet, s’està revertint i tot això que li explicava i moltes altres iniciatives en són exemples molt concrets, de feinafeta i sobretot de projectes de futur. El que convé és sobretot és una aposta continuada, que tot això que s’ha encarrilat i que tenim en marxa no pari, que l’Ajuntament que vingui no ho freni en sec.

D’una banda, i això és cert, hem aconseguit que hi hagi un consens generalitzat que el CentreHistòric és una prioritat absoluta, que la ciutat no avançarà sense un Centre Històric viu. Hem d’aprofitar tot això, tot aquest consens, per mirar endavant, per sumar iniciatives, perquè tots els partitspolítics hi creguin però sobretot, i això és el més important, que la gent de Valls hi cregui, que senti amb orgull que cal omplir de vida el centre històric, que cal tornar-hi a viure.

Em refereixo que, com és lògic, hem de ser ben conscients que hi ha problemàtiques greus a resoldre, que això no és d’avui per demà..., però de la mateixa manera, que també és un tema en el que hi hem de creure, que hem de posar-hi tots de la nostra part, que hem de promoure amb orgull qualsevol avanç que fem i que el CentreHistòric, i la seva recuperació, és un repte de ciutat, però sobretot una gran oportunitat de ciutat.
 
— En aquest sentit, què pot fer l’Ajuntament per acabar amb la situació límit que pateix el nucli antic?

— Moltes de les actuacions i projectes que li comentava abans. Totes elles són crucials, però cap per si sola resol res. És a dir, com li deia, s’ha d’actuar en tots els fronts: equipaments, comerç, habitatge, mobilitat, cohesió, joventut, ajuts, via pública... Tots, absolutament tots els àmbits tenen el seu paper, però el més important és que s’hi cregui. No ho dic només a nivell polític, sinó sobretot a nivell social.

Creure-s’ho, afrontar-ho amb esperitpositiu, escoltant a tothom, sumant amb tothom, amb el comerç, amb les associacions, amb els veïns... Si tothom suma, li donarem la volta, amb temps i constància sí, però ho farem possible, n’estic convençuda.
 
— De quina manera es pot combatre l'incivisme i el vandalisme que campa per la ciutat?

— S’ha d’afrontar des d’una òptica transversal, que sumi accions concretes en matèria de seguretat, però que també actuï en l’àmbit de la prevenciósocial, de l’educació, de l’habitatge, de joventut... Ho hem de tenir clar, no és un tema que es pugui abordar des d’un sol angle. Ara bé, deixeu-me dir que en matèria de seguretatciutadana hem reforçat serveis, amb més agents de la PoliciaLocal, amb la instal·lació de càmeres de videovigilància que continuarem desplegant... N’hi prou? Ni de bon tros, començant pel fet que que calen més agents de Mossos d’Esquadra. Junt amb la Policia Local han fet i fan una gran feina, però Valls necessita més efectius de Mossos i així li hem reclamat i continuarem reclamant al conseller d’Interior.

Hem reclamant més efectius dels Mossos d'Esquadra al conseller d'Interior

 
També voldria destacar que determinats temes vinculats a seguretatciutadana, que no afecten només a Valls sinó que són generalitzats a tot arreu, com poden ser ocupacions, la delinqüència reincident o els habitatges buits en mans de bancs o grans tenidors, obliguen de fa temps que Generalitat i Estat actuïn, d’una vegada per totes, amb mesures decidides i efectives, no només amb declaracions de bones intencions que són de cara a la galeria.

Els ajuntaments som els que donem la cara davant la ciutadania i els que veiem la realitat de la seguretat i la convivència ciutadana a totes les ciutats. I continuarem actuant, amb totes les eines al nostre abast, però el que no pot ser és que l’Estat i la Generalitat segueixin sense decidir, sense canviar res o pràcticament res i amb aquesta falta de decisiópolítica en temes que afecten tant directament la gent.
 
— Com caldria potenciar el comerç vallenc per tal que no acabi desapareixent?

— Sens dubte és un tema de ciutat, central, de present i de futur. Hem de tenir-ho clar: no avançarem com a ciutat sense un comerç fort, que faci de motor. I per això, des de l’Ajuntament hem de posar les coses fàcils, cal estar al costat del comerç de proximitat amb propostes concretes, d’anar per feina. Li poso un parell d’exemples del que proposem.

D’una banda, el projecte anomenat el «Centre és viu», un viver urbà comercial en el que posarem en contacte propietaris de locals buits i emprenedors que vulguin obrir botiga, per ajudar-los amb les reformes del local i a un bon preu per arrencar el negoci. També proposem, en segon lloc, llicències d’obres gratuïtes, també als propietaris de locals comercials que els posin a lloguer, o una subvenció del 50% de l’IBI els primers 5 anys.

No avançarem com a ciutat sense un comerç fort

 
A la vegada, el comerç de Valls ha de treure profit del seu potencial. Com a comerç de proximitat, de qualitat, de confiança. I per a això cal donar suport a aquelles iniciatives singulars, de Km0, amb mercats de productesartesans al Call Jueu, reforçant la marca de qualitat de productevallenc o un nou projecte, un gastromercat al voltant de les places del Blat i de l’Oli, de cuina de proximitat i que es converteixi en un nou pol d’atracció.
 
— Per últim, com valora el pacte de govern actual entre Junts per Valls i ERC?

— De manera positiva, en molts sentits, però sobretot volia destacar que una majoria de govern clara en aquests anys ha contribuït a tenir un ajuntamentfort, en uns moments a més que no han estat fàcils per la pandèmia o la crisi.

I això, si vostè fa un repàs a altres ciutats sense majories, on no es va saber arribar a acords de consens i amplis, veurà com ha provocat que molts projectes no hagin avançat com ho haurien d’haver fet. No ha estat el cas de Valls perquè, a principis de legislatura, ja es va establir un acord de governsòlid, estable i amb un full de ruta amb tot el que calia prioritzar, per anar per feina i tirar endavant.