Ball de xifres: El Museu Casteller i la Policia Local crispen el debat electoral de Valls

Els retrets entre PSC i els partits que governen actualment van centrar la major part del duel entre 6 dels alcaldables que es presenten el 28M

Imatge del debat electoral a Valls
Imatge del debat electoral a Valls | Albert Oliva
18 de maig del 2023
Actualitzat a les 8:53h
Duel desigual entre sis dels vuit alcaldables que concorren a les eleccions municipals de Valls el 28 de maig. Ahir dimecres dia 17 de maig, el Teatre Principal de la capital de l'Alt Camp va acollir un debat organitzat per TAC12, El Vallenc i amb la col·laboració de Ràdio Valls i RC Valls. A la trobada van participar-hi Junts per Valls, ERC, PSC i la CUP, els partits que tenen representació en el plenari, i els partits que els organitzadors van considerar «d'interès especial», en aquest cas VOX i el PP.

L'acte va durar prop de dues hores, amb moltes propostes similars entre partits i discrepàncies evidents entre els tres partits majoritaris: Junts, ERC i PSC. Pel que fa al nivell de les intervencions, va ser irregular i la capacitat d'oratòria dels candidats es va veure mesurada a través dels 4 blocs en què es va estructurar l'acte: Barri Antic, Projecte de Ciutat, Sanitat i el Míting Final.
 

Dolors Farré demana que es respecti la llista més votada

Dolors Farré va centrar el seu discurs, en positiu, a destacar la feina feta en la darrera legislatura de l'equip de govern. Per fer-ho, va acompanyar-se de dades, xifres i estadístiques per tal de plasmar la realitat d'una ciutat que «no és tan negra com pinten alguns». En un estira i arronsa amb Rosa Maria Ibarra per temes com el Museu Casteller o la nova comissaria de la Policia Local, Ferré va treure pit dels diferents projectes que hi ha en marxa i va matisar informacions de la candidata socialista, que al seu parer eren «subjectives i molt poc exactes».

La candidata de Junts per Valls també va etzibar que cal respectar la força més votada de les eleccions del dia 28 de maig i, «el nou alcalde o alcaldessa s'ha de decidir des de Valls i no des de Barcelona», va sentenciar, fent referència a possibles pactes de govern entre ERC i PSC.

 

ERC treu pit de la feina feta de les seves regidories

Teresa Rull, centrada també en un discurs positivista, va desgranar totes les accions dutes a terme al llarg d'aquesta legislatura, des de les diferents àrees que han ocupat els republicans al llarg dels quatre anys. En aquest sentit, Rull es va centrar en la feina de proximitat que s'ha fet als barris de la ciutat, i va anunciar que en el darrer any «ERC ha parlat amb més de 2.000 persones que viuen a la ciutat, per tal de recollir les propostes de millora i les inquietuds reals que existeixen entre la ciutadania».

Una altra de les propostes dels republicans, en matèria de salut, va ser la de desplaçar serveis sanitaris als barris per millorar la seva condició de vida. «Realitzarem accions amb relació a la salut mental dels joves», va anunciar Rull.
 

Un PSC centrat en les desavinences entre Junts i ERC

Rosa Maria Ibarra, del PSC, va ser una de les candidates que va demostrar més bona oratòria i saber estar al Teatre Principal. Ara bé, bona part del seu discurs va centrar-se en les desavinences existents entre els actuals socis de govern, Junts i ERC. La candidata socialista es va mostrar molt crítica en aspectes de la gestió municipal dels últims 4 anys i va exposar que l'Ajuntament de Valls no ha funcionat els últims 4 anys i s'ha vist amb el Centre Històric cada vegada ha anat més malament. «Parlem de futur, però el full de serveis del govern demostra que el Centre Històric pateix conseqüències d'àrees importants com la seguretat i entorn públic i en aquest sentit s'ha anat tard i malament», va retreure Ibarra a Ferré i a Rull.
 

Pere Vidal, indignat amb la manca de polítiques verdes

El candidat de la CUP a Valls, Pere Vidal, va ser un dels grans oradors de la nit. Els anticapitalistes van demanar, en reiterades ocasions als partits que han governat durant els últims vint anys, explicacions sobre l'estat de la ciutat.

«La gent és prou intel·ligent per veure que s'ha fet i que no s'ha fet i cada quatre anys escoltem la mateixa història», replicava Vidal. Sobre el Museu Casteller, va destacar que es troba en un barri degradat, i que la CUP no vol un model de vila on impera la por i la desigualtat, o una ciutat amb càmeres. «Volen una ciutat amable i acollidora i amb polítiques verdes, un aspecte que Valls no complex i que indigna», exposava de manera contundent el candidat de la CUP.

Un PP inexistent i un candidat de VOX que remou el públic

Al principi del debat, Junts, ERC i la CUP van deixar clar, des del primer minut, que no debatrien amb membres de l'extrema dreta i, per aquest motiu, no van replicar cap aspecte que va plantejar Francisco González, alcaldable de VOX. Aquest advertiment va aixecar nombrosos aplaudiments entre el públic assistent, que no entenia la presència de l'extrema dreta al debat, i al llarg de l'acte hi va haver moments de crispació quan el candidat de VOX llençava afirmacions com «que calia acabar amb els 'xiringuitos' separatistes i LGTBI+ que hi havia a l'Ajuntament de Valls».

Fos com fos, González va dedicar-se a fer un discurs populista que no va aconseguir rèplica de cap dels partits participants al debat, tot i el bon nivell de dicció del candidat d'extrema dreta. Pel que fa al PP, l'alcaldable Juan Manuel Sanchez va ser l'orador més fluix de la nit, sense cap proposta destacada a la cartera i amb una dicció pròpia d'un infant en etapa escolar i que va passar «sense plena ni glòria».