Lorena de la Fuente (Cs): «Tarragona no pot estar paralitzada urbanísticament durant més temps»

La cap de llista de Ciutadans lluitarà aquest diumenge per mantenir la representació del partit taronja

Lorena de la Fuente és la candidata de Ciutadans a l'alcaldia de Tarragona.
Lorena de la Fuente és la candidata de Ciutadans a l'alcaldia de Tarragona. | Antonio Ramos
24 de maig del 2023
Actualitzat el 25 de març del 2024 a les 16:41h

Lorena de la Fuente és funcionària de l'Ajuntament de Tarragona, tècnica superior de contractació pública, i el gener de 2021 es va convertir en consellera del Grup Municipal de Ciutadans, substituint l'ara cap de llista del PSC, Rubén Viñuales. Un mes després, el febrer de 2021, Sonia Orts i José Luis Calderón van passar a ser no adscrits i De la Fuente va esdevenir portaveu del partit taronja.

Ara, aquesta tarragonina afronta el repte de liderar la llista de Ciutadans a Tarragona i mantenir la representació al consistori tarragoní. Amb el partit en hores baixes, De la Fuente buscarà salvar els mobles i que els taronges siguin decisius en la formació del nou govern municipal.

L'any 2019, Ciutadans va ser la tercera força a l'Ajuntament de Tarragona, obtenint més de 8.000 vots i quatre regidors.
 

"Aquells que ens donen per morts els hi dic que no es pot parlar abans de les eleccions"

- El seu partit, a tots els nivells, viu moments complicats i ha patit moltes baixes. Com afronten aquestes eleccions municipals a Tarragona?
- És veritat que el partit no passa pel seu millor moment, però nosaltres continuem treballant, com sempre, amb moltes ganes. Estem donant el 100% i tenim un programa polític molt potent. Tenim molt clar quin és el model de ciutat que volem per Tarragona i esperem tenir la confiança dels ciutadans de Tarragona aquest diumenge.

- Què diria a aquells que els donen per morts?
- Doncs que no es pot parlar abans de saber el resultat de les eleccions. Les persones que diuen que estem morts es prenen moltes molèsties de dir-ho. Crec que els fem nosa i que som una amenaça per ells, perquè si no, tu no et fixes en els altres partits, et fixes en el teu partit que prou feina és. En certa manera ens agrada que diguin aquestes coses perquè reflecteix una preocupació.

- És vostè candidata per primera vegada. Com entoma aquest repte?
- Amb moltes ganes. Sempre he estat una persona que m'he posat reptes i objectius en la vida. I aquest repte encaixa amb el meu perfil perquè no soc una persona conformista.
 

"Al Banc d'Espanya apostem pel Patronat de Turisme i a la Tabacaler pel Museu Arqueològic"

- Molts dels temes que estan sobre la taula es mantenen des de fa 15 o 20 anys. Què s'ha de fer perquè Tarragona faci un salt endavant?
- La decadència de Tarragona no és només culpa del govern municipal actual que tenim, sinó que també és responsabilitat del PSC, que va governar 12 anys aquesta ciutat. Es necessita un canvi, i aquest canvi ha d'anar acompanyat d'un canvi de govern municipal. Des de Ciutadans ens agradaria que la ciutadania fes un vot de confiança a altres partits.

- Quines prioritats es marquen de cara al nou mandat?
- Volem desencallar el Banc d'Espanya i la Tabacalera. Al Banc d'Espanya apostem pel Patronat Municipal de Turisme. El projecte del Banc de la Ciència i del Coneixement és desencertat i no respon a les demandes ciutadanes. Seria un focus d'atracció turística i seria el punt d'informació difusió de tot allò que ofereix la nostra ciutat.

Pel que fa a la Tabacalera, volem que s'hi traslladi el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, que a la plaça del Rei no té prou espai per exposar totes les peces que estan emmagatzemades. Llavors proposem fer una mutació demanial amb l'Estat i que l'actual espai del MNAT serveix per ampliar l'espai expositiu del Pretori i el Circ.

"Volem que en el pròxim mandat hi hagi la congelació d'impostos"


- Tarragona ha perdut població els últims anys. Hi ha barris que han manifestat la seva voluntat de marxar de la ciutat. Què s'ha de fer per revertir aquesta situació?
- Tarragona ha de créixer, però la gent marxa a altres municipis perquè troba més habitatge i a preus més econòmics. L'avançament del POUM preveu sobretot el creixement a la zona de Ponent, però hem de créixer per altres zones de la ciutat.

S'ha de connectar també Sant Salvador amb Sant Pere i Sant Pau i amb el centre de la ciutat. Volem que l'Horta Gran sigui un gran parc, amb horts urbans i fent de connexió entre Ponent i el centre de la ciutat. El creixement ha de ser sostenible, ordenat, cohesionat, progressiu i, com que el sol urbanitzable és limitat, apostem per un creixement vertical.

També apostem per construir més habitatge social, per una millora en els polígons industrials i perquè les naus industrials abandonades es posin a disposició de petits emprenedors o autònoms en lloguer assequible per tirar endavant nous negocis.
 

"Tarragona està bruta, tot i pagar el que estem pagant"

- Parlava del POUM. Creu possible aprovar-lo en aquest pròxim mandat?
- És molt necessari perquè Tarragona no pot estar paralitzada urbanísticament durant més temps. Estem escanyats urbanísticament i, a més a més, hem de prestar uns bons serveis a la ciutadania i hem de créixer. Ara és una magnífica oportunitat per definir la Tarragona que volem, la Tarragona del futur.

Esperem que en el proper mandat hi hagi el consens que hi ha d'haver per aprovar-lo perquè no podem hipotecar urbanísticament la ciutat més temps.

- Vist que aquest mandat que acaba no ha estat de gaire consens, creu que el pròxim les coses canviaran?
- És complicat, perquè un consens que hi hagi una unanimitat, molt poques vegades ho estem veient, a no ser que siguin temes socials. A vegades no s'acaba de pensar en l'interès de la ciutadania, sinó en els interessos partidistes. Nosaltres des de l'oposició hem presentat propostes i iniciatives que no s'han aprovat, tot i ser positives per a la ciutadania.

Des de Ciutadans, quan hem considerat que una proposta era positiva, hem de donat suport. Un altre tema és el contracte de la brossa, que no es pot recolzar de cap de les maneres, però perquè pensem en els interessos de la ciutadania de Tarragona.
 

Víctor Noguera, entre Carlos Carrizosa i Lorena de la Fuente, és el número 2 de la llista de Ciutadans. Foto: Ciutadans


- Què li ha semblat l'aprovació de la licitació del contracte de neteja?
- Em va sorprendre que en el penúltim plenari es portés a aquest tema. Nosaltres creiem que no és bo. Tarragona està bruta, tot i pagar el que estem pagant, que és molt car. A més, hem patit un increment del 28% de la taxa de la brossa i la recollida de residus de fracció resta i de fracció orgànica en contenidors tancats no ha funcionat com el govern municipal s'esperava. La ciutadania no està contenta.

El contracte de la neteja necessita millores i no és eficaç. Volem més personal de neteja al carrer, amb més maquinària i reforçant el servei en determinats indrets, moments o èpoques, quan hi hagi una necessitat que ho motivi i que sigui efectiu. L'actual contracte de la neteja no és la solució, perquè preveu un increment del cost, un fet que aviat notaran les butxaques dels ciutadans.

- És Tarragona una ciutat insegura?
- Molts veïns i veïnes ens han traslladat la seva preocupació per la inseguretat i no és un fenomen d'una determinada zona, és general. El govern municipal diu que és una percepció, però no és així. Estem parlant de fets i successos.

Per millorar la seguretat hem d'intensificar la il·luminació dels carrers i places, ampliar la plantilla de la Guàrdia Urbana, incrementar les patrulles a peu, que donen sensació de seguretat, són més accessibles, tenen un caràcter dissuasiu i donen una resposta més ràpida en cas de necessitat.

També s'ha de renovar la flota dels vehicles i apostem per la instal·lació de més càmeres de videovigilància en punts estratègics de la ciutat. És un sistema que serveix com a efecte dissuasiu i per identificar el presumpte autor dels fets.
 

"Els creuers són una molt bona oportunitat perquè és un turisme que genera llocs de treball"

- Què n'ha de dir en el debat que hi ha sobre el turisme, especialment el de creuers?
- Tarragona té un potencial turístic extraordinari, però no s'ha gestionat bé. No el govern actual ni tampoc el del PSC. Necessitem potenciar el turisme, tenim un port magnífic i quina millor opció que fer-ho amb els creuers. És una molt bona oportunitat perquè és un turisme que genera llocs de treball.

Si volem créixer en visitants, és important que hi hagi més establiments hotelers. No només que els turistes arribin a Tarragona i es passegin una estona, sinó que es quedin. També volem continuar sent part activa en el desenvolupament d'estratègies de creuers juntament amb el Port de Tarragona.

- Fa uns dies, un informe de la CEOE assegurava que Tarragona era una de les ciutats amb una major càrrega fiscal. Quina proposta tenen pel que fa als impostos?
- Volem que en el pròxim mandat hi hagi la congelació d'impostos. Venim d'una pandèmia que ha afectat tota la ciutadania, tenim una inflació important i una crisi energètica. L'Ajuntament de Tarragona està endeutat i cada any paguem els bancs més de 20 milions d'euros d'amortitzacions i dos milions d'euros d'interessos.

Amb aquests 22 milions d'euros podríem fer les inversions que aquesta ciutat necessita. Nosaltres proposem que l'Ajuntament deixi de pagar els 600.000 euros anuals de l'edifici de la Rambla Nova i que es facin servir equipaments de propietat municipal que estan en desús.

"El POUM és una magnífica oportunitat per definir la Tarragona que volem, la Tarragona del futur."


- En l'àmbit de la cultura, quines apostes destacaria del seu programa?
- A veure, nosaltres volem fomentar la cultura i les costums catalanes arrelades a Tarragona, que són els castells, les sardanes i el pubillatge. Volem recuperar els macroconcerts i els esdeveniments on hi hagi figures importants de la música i els espectacles teatrals que només es donen a les grans ciutats. Volem col·laborar amb la Setmana Santa i continuar amb les següents fases del projecte museístic.

Tarragona necessita més museus, perquè hi ha col·leccions públiques i privades que no es poden veure per falta d'espais. La cultura ha d'omplir els carrers, amb la participació de la ciutadania i convertint Tarragona en una ciutat alegre.

- Vinculat amb el tema cultural i amb el tema turístic, hi ha el patrimoni. Com ho veu?
- El patrimoni no està gaire bé, falta molt manteniment i conservació. Això ho va dir la UNESCO fa uns mesos quan va tocar el crostó a l'Ajuntament. Si no ens posem les piles en aquest tema, Tarragona està en perill de perdre el títol de Patrimoni Mundial de la Humanitat. A la muralla romana s'han d'executar d'una vegada les actuacions que preveu el pla director.

A l'amfiteatre, volem que es millori l'accessibilitat per a les persones amb mobilitat reduïda fins a l'arena de l'amfiteatre, que s'obrin les zones que estan tancades al públic Per exemple, al Teatre Romà volem que s'obri el públic que sigui més atractiu, que es facin visites guiades, reconstruccions històriques i també volem fer la ruta arqueològica del port romà, que inclouria la visita a la Necròpolis, al Teatre Romà, la Font dels Lleons, les Termes de Sant Miquel i el Museu Nacional Arqueològic si es traslladés a la Tabacalera.
 

"Estaríem contents sent decisius en la conformació del nou govern municipal"

- Estan d'acord amb els projectes que es faran a la Savinosa i a la Residencial?
Pel que fa a la Savinosa, no es pot buidar el centre de la ciutat d'equipament i portar-los allà. Per exemple, el Conservatori de Música està a la Part Alta i moltíssims alumnes hi van caminant. Què hauran de fer? Agafar el transport públic o el cotxe particular? Nosaltres apostem per ubicar un Parador Nacional de Turisme.

A la Residencial no estem d'acord que hi hagi un alberg juvenil, un projecte que els veïns i veïnes de Llevant no volen. Aquella és una zona amb mancances en equipaments i nosaltres apostem que hi hagi una residència pública per a la gent gran.

- S'ha de modernitzar l'administració de l'Ajuntament?
- L'administració s'ha modernitzat, el que s'ha de fer és reduir la burocràcia i simplificar els tràmits. A vegades els ciutadans o els empresaris han de donar mil tombs per aconseguir un tràmit administratiu o una llicència.

En aquest àmbit de l'administració, demanem que hi hagi la valoració de llocs de treball, perquè creiem que els treballadors municipals necessiten tenir una retribució justa i adequada. L'última valoració de llocs de treball va tenir lloc l'any 1989.

Així mateix, també volem eliminar els ens de l'Ajuntament que no tenen cap utilitat, com la Fundació Tarragona Cultura i Coneixement.
 

Lorena de la Fuente durant un dels debats durant la campanya electoral. Foto: Ciutadans Tarragona


- Què s'ha de fer per millorar els equipaments esportius de la ciutat?
- S'ha de fer manteniment i conservació, cosa que no s'ha fet. Ara hi ha més feina, perquè alguns espais necessiten renovacions i rehabilitacions perquè s'han descuidat. I una vegada fet això, cal promocionar esdeveniments esportius de primer nivell, com per exemple el Padel World Tour, la Vuelta Ciclista a España i competicions de bàsquet.

- Pel que fa a la mobilitat. Quines són les seves propostes?
- Tenim un dèficit important en aparcaments i apostem per convertir Battesttini en un aparcament soterrat. També faríem un altre aparcament a la plaça dels Infants, a la Part Baixa. Una altra zona amb mancances en la de Joan XXIII, amb veïns i serveis de salut i seguretat.

En aquest àmbit també proposem ampliar la xarxa d'aparcament dissuasius, ben connectats amb transport públic i que amb el preu del tiquet s'inclogui el bitllet d'autobús. També voldríem una tarifa màxima de 4 euros als aparcaments soterrats i ubicar a la Imperial Tarraco la nova estació de tren.

- De cara al 28M, quin seria un bon resultat?
- Nosaltres estaríem contents sent decisius en la conformació del nou govern municipal.

Arxivat a