1 de 10
Conca de Barberà

La pedra seca, protagonista d'una jornada al Museu de la Vida Rural de l'Espluga de Francolí

La jornada és d'accés gratuït, però caldrà inscriure-s'hi prèviament a través de la web del Museu

Image del Museu de la Vida Rural | Museu de la Vida Rural
per Albert Oliva, L'Espluga de Francolí | 25 de maig de 2023 a les 15:21 |
El Museu de la Vida Rural organitza, el divendres 2 de juny a la tarda, una jornada entorn de la pedra seca des del punt de vista constructiu i científic, però també artístic. En aquest sentit, la pedra seca és un dels àmbits de treball del nou projecte pilot L'Escola del paisatge, una iniciativa impulsada pel Museu de la Vida Rural de la Fundació Carulla, Conca Activa, la cooperativa l'Aresta, Els Corremarges i la cooperativa Reboll i que compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de l'Espluga de Francolí, el Consell Comarcal de la Conca de Barberà, el PNIN de Poblet, la URV, l'artesana Anna Sínia i Drac Actiu.

El projecte, que té l'objectiu de generar oportunitats laborals estables i de qualitat a la Conca de Barberà mitjançant la recuperació d'oficis i tècniques tradicionals en clau d'innovació i sostenibilitat, es desenvoluparà durant el 2023 i el 2024 amb el suport del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic. La presentació d'aquest projecte obrirà la jornada a les 17.00 h.


A les 17.30 h, es farà una taula rodona sobre la importància patrimonial, paisatgística i artística de la pedra seca amb les intervencions d'Eva Pomares, directora general de difusió de la Generalitat de Catalunya; Guillem Figueras, d'Els Corremarges; Francina Cirera, responsable del projecte Nit de Pedra Seca del centre de cultura i recerca contemporània inLoft de Copons; i Cèlia Mallafré, membre del grup de recerca PATRIARQ-CAIT de la URV entorn de la pedra seca i col·laboradora de la Fundació el Solà

A continuació, els participants a la jornada podran veure com es construeix un mur de pedra seca. El mestre marger Albert Gavaldà en farà una demostració construint-ne un a l'hort del Museu de la Vida Rural i Els Corremarges explicaran la relació entre la pedra seca i la biodiversitat. A les 19.30 h, es projectarà el documental Pedres plenes de vida, de Jordi Giribet. Un projecte artístic que reivindica el valor de les construccions de pedra seca del territori a través d'un documental de ficció i un conte il·lustrat.


L'acte finalitzarà a la plaça exterior del Museu, on s'habilitarà un espai perquè els participants puguin compartir les seves experiències i conversar de forma distesa. Durant tota la jornada, els participants podran veure al Museu l'exposició Nit de Pedra Seca, del centre de cultura i recerca contemporània inLoft de Copons. 
Participació