1 de 10
BAIX CAMP

Alforja dirà adeu als camions cisterna diaris: troben una veta d'aigua

Les obres per connectar el pou d'aigua d'ús de boca s'iniciaran en les pròximes setmanes

Un dels camions cisterna que abasteix d'aigua Alforja. | Cedida
per TarragonaDigital, Alforja | 28 de maig de 2023 a les 08:45 |
L'Ajuntament d'Alforja ha localitzat una veta d'aigua que permetrà deixar d'abastir-se amb camions cisterna diaris per fer front a la sequera. La troballa la va fer un saurí, que va localitzar diverses vetes en una finca particular amb l'ajuda d'un mapa i dels seus coneixements. L'Ajuntament va comprovar l'existència d'aigua subterrània i va construir un pou de 157 metres des d'on es podran extreure 140 metres cúbics d'aigua diaris.

Segons l'alcalde d'Alforja, Joan Josep Garcia, les primeres anàlisis apunten que l'aigua és d'ús de boca i la previsió és que pròximament s'iniciïn les obres per connectar el pou amb el dipòsit municipal. "Estem molt contents, això ens permetrà tenir un estiu relativament tranquil", ha assenyalat a l'ACN.


La veta d'aigua s'ha localitzat en una finca privada ubicada als Garrigots, una urbanització no recepcionada per l'Ajuntament d'Alforja i que, per tant, patia especialment els efectes de la sequera. A partir d'aquí, s'engegarà un projecte per connectar el nou pou amb el dipòsit municipal, que permetrà abastir el poble i també aquesta zona.
 

Aturen el projecte de la planta desnitrificadora

La previsió és que les obres comencin en tres o quatre setmanes i tinguin un cost aproximat d'entre 37.000 i 38.000 euros més IVA. A la vegada, es paralitza el projecte de la planta desnitrificadora que s'havia engegat per tractar l'aigua d'un altre pou amb nitrats localitzat al terme municipal.


La paràlisi de la iniciativa, amb la qual es buscava una alternativa per fer front a la sequera, suposarà un estalvi d'uns 200.000 euros.
 

Camions cisterna diaris des del mes de juny

Des del juny de l'any passat, el municipi s'abastia de tres camions cisterna que venien de dilluns a divendres per superar el dèficit hídric que patia, el que suposava un cost anual de 240.000 euros. El consum mitjà diari del poble és de 180.000 litres, mentre que la captació ubicada als Fontanals és només de 100.000 litres.


Amb la nova troballa d'aquesta nova veta d'aigua, l'alcalde d'Alforja calcula que podrien deixar de necessitar els camions cisterna i que el municipi passarà a tenir un superàvit de 64.000 litres d'aigua al dia.

Tot i la troballa, Garcia insisteix que "la solució" passa per la connexió amb la xarxa del Consorci d'Aigües de Tarragona i reivindica el projecte conjunt amb els pobles de Riudecols i les Borges del Camp.
Participació