A l'espera que el PSC mogui fitxa a Reus, ERC planteja alternatives a Guaita

Sandra Guaita aposta per «acords amplis» de govern i Noemí Llauradó no descarta liderar un pacte que la porti a l'alcaldia

Comencen dies intensos de negociacions per formar govern a Reus
Comencen dies intensos de negociacions per formar govern a Reus | Laia Solanellas
29 de maig del 2023
Actualitzat a les 22:21h
Malgrat que el PSC hagi guanyat les eleccions municipals a Reus, es desconeix quin pacte de govern acabarà gestionant l'Ajuntament els pròxims quatre anys. El mateix diumenge a la nit ja hi va haver els primers contactes informals, encara sense propostes fermes sobre la taula. Aquest dilluns s'han celebrat algunes executives locals i nacionals per valorar els resultats electorals i, per tant, es preveu que sigui a partir d'aquest dimarts quan les negociacions prenguin forma.

L'expectativa se centra, majoritàriament, en el PSC que, com a primera força amb vuit regidors, es preveu que mogui fitxa en primer lloc. Per darrere hi han quedat ERC i Junts, per aquest ordre en nombre de vots, però amb els mateixos cinc regidors cadascú. Els segueix Vox amb tres representants, que la resta de partits descarten com a soci de govern.

Ara Reus en té dos, i pot tornar a ser decisiu a l'hora de formar govern. Més complicat ho té, a priori, el PP, que amb dos regidors no sembla que hagi d'entrar a les travesses dels pactes segons fonts de diversos partits. El darrer grup del plenari és la CUP, que continua interpel·lant ERC sense haver aclarit, encara, quines propostes es plantejarà.

Sandra Guaita ja apuntava diumenge, i continua mantenint a TarragonaDigital, que el que posaran sobre la taula serà "el model de ciutat". "Treballarem més l'acord que la discrepància", resumeix com a filosofia per als pròxims dies. "Mirarem els punts en els quals puguem estar d'acord i quin model de ciutat podem definir entre tots i totes i, amb qui s'hi vulgui sumar, començarem a parlar", aclareix.
 

ERC planteja repetir el govern actual sumant-hi la CUP

Tot i això, alguns grups no descarten acords que puguin deixar fora del govern el PSC. És el cas d'ERC, la cap de llista de la qual, Noemí Llauradó, no tanca la porta a revalidar el pacte actual. La pèrdua de regidors per part de Junts i d'ERC fa que, encara que Ara Reus hagi mantingut la representació, aquest tripartit no sumi majoria absoluta al plenari.

Els caldrien dos vots més que, descartat Vox i amb un improbable acord amb el PP, només deixa la CUP com a possible quarta força. Un pacte que, a priori, tampoc sembla factible tenint en compte que cupaires i Ara Reus s'han exclòs, fins ara, de possibles escenaris d'entesa.

El plantejament l'ha fet Llauradó aquest dilluns al matí als micròfons de La Nova Ràdio, i confirma l'aposta a TarragonaDigital. Admet que la ronda de contactes no s'ha iniciat, i que ha de ser el PSC qui prengui la iniciativa; "encara és molt recent, s'ha de fer una lectura amb calma, tenim temps i no ens hem de precipitar, hem de ser prudents". "Hem de llegir-ho tot molt bé, encara estem llegint els resultats", afegeix.

"Hi ha una llista més votada, però també analitzem si és possible una majoria alternativa, que hi podria ser, tot i que és complexa", apunta Llauradó. "D'existir, existeix, hi ha alguna opció que, evidentment, no descartem; coses més complicades s'han aconseguit", sentencia. La cap de files d'ERC ho planteja com "una suma de forces sobiranistes (ERC, Junts i CUP) comptant amb una força municipalista (Ara Reus)".

Es tracta d'un plantejament que ja es va escenificar el 2019, quan els republicans van pactar amb els postconvergents i Ara Reus deixant oberta la porta per si s'hi volia incorporar la CUP. Personalment, subratlla, fa la lectura que bona part de l'abstenció s'ha produït "per part de vot sobiranista, que ens critica la falta d'unitat".
 

Sandra Guaita insisteix a buscar "acords amplis"

Pel que fa a aquest plantejament d'ERC, Sandra Guaita comenta que "la gent ha d'analitzar de manera objectiva la realitat, els vots que té cadascú i què ha dit la ciutadania i començar a ser-hi conseqüents". Sense referir-s'hi directament, apunta "que cadascú faci el que cregui oportú, nosaltres farem el que pensem que hem de fer, que és liderar el projecte de canvi en aquesta ciutat, que és el que ens ha emplaçat la ciutadania".

Guaita insisteix que "la voluntat és buscar acords amplis, no vull plantejar-me començar el PSC sol". Matisa que "no és perquè no tinguem capacitat i força, sinó perquè enriqueix molt més si poden fer grans projectes de ciutat que siguin de consens". De fet, recorda que ja han exercit aquesta filosofia des de l'oposició, per exemple, donant suport a algunes iniciatives en matèria d'infraestructures.

Un altre factor que podria prendre pes a l'hora d'establir aliances de govern és la convocatòria d'eleccions generals anunciada pel president del govern central, Pedro Sánchez. La candidata socialista a Reus insisteix que "el nostre projecte és de ciutat, i per això el programa i la llista electoral van més enllà de les sigles". Desconeix si altres partits prendran estratègies en clau preelectoral espanyola, però reclama a la resta de forces "que ens centrem en Reus, que necessita un rellançament, una transformació, un canvi".

 

Ara Reus ofereix estabilitat i s'obre a negociar

Des de Junts no ha respost la petició d'aquest mitjà per valorar l'escenari que s'obre els pròxims dies, immersos, segons expliquen, en reunions internes precisament per valorar-lo. Sí que ho ha fet Ara Reus, que per boca de Daniel Rubio explica que continuen analitzant uns resultats electorals que han quedat curts respecte de les expectatives que tenien. "Ens sorprèn que amb la campanya que hem fet, que ha sigut excel·lent, ben plantejada, fent bons debats i trepitjant moltíssim carrer, no hàgim acabat d'arribar on volíem", admet.

És per això que "hem de fer les coses diferents i millor, i no vol dir que s'hagin fet malament". Entre els apunts positius, el cap de llista destaca que "hem consolidat el projecte en una ciutat de 110.000 habitants, que és molt difícil, i ens hem quedat a 190 vots del tercer regidor". Pel que fa a les negociacions que hi hagi d'haver aquesta setmana, Rubio manté que "volem donar estabilitat".

Aquest plantejament ja el va avançar aquest diumenge, apuntant que són les forces amb més representació les que han de prendre la iniciativa. Ara Reus subratlla el seu municipalisme a l'hora d'obrir el ventall de possibles acords. A l'entrevista electoral amb TarragonaDigital, de fet, el mateix Rubio valorava positivament l'actual acord de govern, però no descartava altres escenaris.
 

La CUP reclama fer el buit a Vox

Pel que fa a la CUP, tindrà els pròxims dies les assemblees necessàries per valorar els resultats i abordar les negociacions. Mònica Pàmies recorda que ja van interpel·lar ERC durant la campanya electoral, "però amb la poca força que hi ha, lògicament, s'hauran de fer més pactes". És per això que, com han fet les executives d'altres forces, l'assemblea de la CUP plantejarà "com i si es pot" arribar a algun acord i amb quins actors, una qüestió que compten resoldre aquesta setmana.

Admet que la configuració que tindrà el plenari no l'havien previst i, per tant, "ens ho hem de plantejar tot de nou". És a dir, que l'assemblea no només abordarà quins possibles acords està disposada a assumir, si no quin és el paper que voldrà jugar la CUP al pròxim mandat, especialment tenint en compte l'entrada de Vox. Com també fa ERC, Pàmies subratlla l'entrada de l'extrema dreta al plenari reusenc amb tres regidors com un element que creuen que s'ha de tenir en compte.

I més, apunta, acompanyat dels dos representants que ha obtingut el PP. "No és que els tres de Ciudadanos hagin passat a Vox i prou", exposa. "Ens ha sorprès i ens ha impactat molt, per això des del primer moment vam plantejar un cordó sanitari, perquè ho creiem fonamental", recorda. Referint-se concretament a Vox, reafirma que "no pot ser que el tractem de tu a tu, hi ha d'haver un aïllament del feixisme dins del consistori amb un acord entre tots els grups que tinguin representació".