ÚLTIMA HORA

Catalunya trenca la barrera dels 100.000 contagis per coronavirus

Un vot que val per 36

Un any més ens trobem davant d'un ple on es posen a debat les ordenances fiscals del nostre municipi. Aquest any es proposa gravar les cases buides dels grans tenidors amb el 50% d'augment de l'IBI i apujar la taxa d'escombraries del municipi. Com sempre, la Xarxa Vendrellenca i alguns partits de l'oposició han demanat votar una a una les ordenances fiscals, però ens hem trobat que el govern no ha volgut escoltar a la ciutadania de Vendrell, ni als seus representants, i ha tirat pel dret en fer el de sempre com sempre, un sol punt per 36 ordenances.

 

El primer que cal dir és que fer en un sol vot totes les ordenances suposa reduir el debat a no res, perquè des de la Xarxa Vendrellenca creiem que fer-ho així impossibilita entendre els posicionaments dels partits polítics i les seves contrapropostes en aquesta matèria que, possiblement, millorarien la qualitat de vida de la ciutadania. D'altra banda, votar-les de cop impedeix als grups del ple poder votar a favor de mesures que creguin positives, perquè fent-ho a la vegada, votaran mesures negatives, i el cas en aquestes ordenances està molt clar, votar a favor de l'impost als grans tenidors, és a la vegada votar a favor d'una pujada del 10% de la taxa d'escombraries. Evidentment, hi haurà grups que pensaran que fer això no és bo per la ciutadania, perquè la recollida de brosses té massa clarobscurs per acceptar de bon grat aquesta pujada.

 

A la Xarxa Vendrellenca creiem que s'haurien de votar una a una les ordenances i obrir un debat, perquè un vot per aprovar 36 normes no sembla gens democràtic. Entrant en matèria, el que cal dir és que la proposta contra els grans tenidors té una trampa, perquè a la vegada que la llei permet apujar els impostos als que tenen pisos buits, també diu que es pot bonificar als que deixin el pis per a lloguer social. No obstant, de la bonificació no s'ha parlat tan sols de la recaptació i no queda clar quin és el seu destí.

 

Pel que fa a la taxa de recollida de brossa, cal destacar que el 2014 es va apujar la taxa i es va passar de pagar uns 60 euros a 100 euros per cobrir el cost del deficient servei. Cal dir també que se'ls omple la boca dient que aquesta taxa s'apuja perquè la Generalitat ho va aprovar a través de la LLEI 5/2017, del 28 de març, de mesures fiscals, administratives, financeres i del sector públic i de creació i regulació dels impostos sobre grans establiments comercials, sobre estades en establiments turístic. En aquesta matèria caldria dir que l'objectiu 2020 de la UE està molt vinculat a la modificació fiscal i que, segurament si el govern local hagués treballat més per impulsar el reciclatge de residus, ara no estaríem on estem, perquè és evident que contra menys tones al contenidor gris, menys ens costa desfer-nos de les nostres brosses.

 

En aquest sentit, la política del govern local no ha sigut adequada perquè estem lluny d'assolir els objectius i, quan van tenir algú interessat al govern en canviar les coses, la van fer fora del govern. Sobre l'obsolescència dels vehicles de recollida dels que parla a la televisió de Vendrell el regidor d'Hisenda, suposo que hi ha un contracte en vigor amb unes condicions que garanteixin que això no passi, per tant, des de la Xarxa Vendrellenca, vist el que ha dit, començarem a demanar informació al Consell Comarcal del Baix Penedès per saber que diu el contracte en aquesta matèria.

 

Ja per tancar aquest article, dir que vist com es fan les coses, des de la Xarxa Vendrellenca treballem per fer una proposta que modifiqui el sistema de votacions que segurament presentarem el març del 2020, on posarem sobre la taula altres formules de votar 36 ordenances que regulen moltes coses que afecten la vida quotidiana de la gent del Vendrell.
Comentaris

envia el comentari