Ara Reus apuja el to de la precampanya marcant perfil propi

El futur alcaldable, Daniel Rubio, s'ha desmarcat del govern del qual forma part en relació amb el Mercat del Carrilet

09 de febrer del 2023
Actualitzat el 23 de febrer a les 11:50h

Ara Reus ha començat la precampanya marcant perfil propi respecte al govern municipal del qual formen part. El futur alcaldable de la formació, Daniel Rubio, s'ha arribat a desmarcat dels seus socis posant en dubte projectes de pes d'aquest mandat. Tres mesos abans que comenci la campanya ha anunciat compromisos electorals en un acte amb un to clar de míting.

 

Durant el seu discurs ha discrepat del trasllat del Mercat del Carrilet anunciat pel govern de Reus. «Em genera molts dubtes», ha afirmat en un posicionament més pròxim al que ha mostrat fins ara l'oposició municipal. De fet ha revelat que l'Ajuntament estaria fent un estudi per assegurar la seva viabilitat, almenys pel que fa a la mobilitat.

 

«Em costa veure un camió de tres eixos entrant pel carrer Balmes», ha etzibat. Tot i haver votat a favor dels procediments que s'han fet fins ara des del govern, Rubio ha deixat clar que aposta per «reformular el projecte». Ha explicat que Ara Reus ha mantingut converses amb els paradistes, que tampoc veuen clar, segons ha afirmat, el trasllat.

 

Ara Reus es desmarca del govern en el Mercat del Carrilet i la Guàrdia Urbana

De fet ha assegurat que, entre l'edat i la falta de relleu, la majoria «no faran una inversió» en una nova parada que no tindran temps d'amortitzar. Amb tot, el consistori ja ha comprat una nau industrial a l'avinguda del Carrilet. «Ja em sembla bé que l'Ajuntament tingui més patrimoni», ha comentat.

 

Davant dels dubtes que veu en el trasllat del Mercat, Rubio aposta per enderrocar la nau i construir-hi habitatge social. Ha estat el tema en el qual més discrepància ha mostrat amb els seus socis de govern, però no l'únic. Tampoc s'ha mostrat satisfet en l'àmbit de la seguretat ciutadana i la Guàrdia Urbana.

 

Segons ha anunciat, aquest dijous s'ha arribat a un acord perquè el cos arribi als 200 agents durant el pròxim mandat. La falta d'efectius a la policia reusenca ja ha provocat la primera mesura de protesta per part de la plantilla. Rubio ha volgut deixar clar que «si avui no tenim més agents de la Guàrdia Urbana no és perquè Ara Reus no ho hagi posat damunt la taula».

 

Sense mencionar directament els seus socis de govern local, ha etzibat que «és perquè a alguns partits, quan arriba l'hora de la veritat, els tremolen les cames». Pel que fa a propostes electorals, tampoc s'ha estat d'anunciar compromisos concrets. Alguns, com ha admès, ja van aparèixer al programa electoral del partit l'any 2019.

 

Insisteixen en compromisos d'altres mandats

En són exemples la passarel·la per sobre de l'estació de trens. Es tracta d'una infraestructura que ha de permetre connectar el passeig de Mata amb el barri Gaudí. Una part del projecte que ha anomenat «Reus a un sol nivell».

 

L'objectiu, ha dit, és que es pugui anar de punta a punta de la ciutat sense ni tan sols haver de pujar una vorera. Ara Reus vol arribar a un acord amb Adif per donar ús als terrenys que l'empresa estatal té al costat de l'estació de trens. Es tracta d'una parcel·la de més de 35.000 metres quadrats que fa anys que és objecte d'idees i projectes.

 

El que ha explicat Daniel Rubio consisteix a suprimir l'actual Parc de Trànsit per fer un passeig que vagi fins a la carretera de Castellvell. Vol construir-hi el que ha anomenat «Reus Central Park», una gran zona verda. Aquesta planificació urbanística també hauria de comptar, segons ha afegit, amb promocions d'habitatges.

 

En l'àmbit de les infraestructures també aposta per desenvolupar un pont que està previst que connecti els barris Fortuny i de Mas Iglesias per sobre de l'avinguda de Salou. Pel que fa a altres projectes concrets, com ja va fer el 2019, reclama convertir el Vapor Vell en una Casa de la Cultura. L'espai que ara serveix de magatzem per al Seguici Festiu considera que s'hauria de museïtzar.

 

De fet fins i tot hi ha plantejat un espai escènic que pugui acollir Bravium Teatre. Una possible alternativa si les converses amb l'Arquebisbat no permeten redreçar la situació de l'edifici del carrer de la Presó. Ha comentat que «si tenim 2,4 milions d'euros per invertir al Centre Catòlic, els tenim pel projecte de la Casa de la Cultura».

 

Daniel Rubio manté l'aposta pel sector logístic

En clau més general ha tornat a reivindicar la reparcel·lació dels polígons industrials de la ciutat. Es tracta d'un compromís que ja va esgrimir l'any 2019, i que afirma que no s'ha executat perquè la Generalitat no ho ha volgut impulsar. A la pràctica consisteix a unir diverses parcel·les per obtenir solars urbanístics més grans.

 

Segons defensa, és el que reclamen les empreses del sector logístic. Reus ha fet, durant aquest mandat, un gest en aquest sentit, amb la intenció d'acollir una delegació d'Amazon. Finalment, però, l'empresa va fer marxa enrere en les seves previsions d'expansió.

 

Sí que ha fructificat un projecte d'aquesta mena a Mont-roig del Camp, on l'empresa coreana Iljin invertirà 600 milions d'euros. Inversió que, segons el futur alcaldable d'Ara Reus, s'hauria d'haver aconseguit captar cap a la capital del Baix Camp. En aquest àmbit empresarial també ha defensat convertir el pàrquing de la plaça del Prim en un centre logístic.

 

La concessió de l'aparcament acaba durant el pròxim mandat, i el Pla de Mobilitat Urbana planteja aquest nou ús. Per a Rubio seria un espai on vehicles de repartiment recollirien les comandes de les botigues del centre de la ciutat per distribuir-les a domicili. Entre els compromisos electorals encara hi ha sumat agilitzar l'administració de cara a les empreses i construir una casa d'oficis centrada en el sector de la construcció.

 

Igualment ha assegurat que volen implantar bonificacions fiscals de fins al 95% per atraure empreses i en l'impost de plusvàlua en les herències. Del mandat que acabarà aquest mes de maig ha subratllat la creació de Reus Energia, l'empresa municipal per a l'autoproducció d'energia solar.

 

Amb un to clarament electoral, ha declarat que «si soc alcalde d'aquesta ciutat, hi haurà un gabinet exclusiu per captar finançament europeu». Durant el míting també ha fet incís en la reestructuració de les empreses municipals que s'ha fet a l'Ajuntament els darrers anys, i que ha reivindicat com una obra d'Ara Reus.

 

Ara Reus es reivindica, una vegada més, com l'única aposta municipalista

La formació encapçalada per Daniel Rubio ha fet bandera, una vegada més, de la seva definició de municipalista. Ha carregat contra la Generalitat i l'Estat, que deleguen competències als Ajuntaments sense traspassar-los el finançament necessari. Contra la resta de partits, socis i adversaris, ha afirmat que, els darrers dotze anys, han fet que la política nacional «hagi aixafat» la local.

 

És per això, segons ha defensat, que veu hipòcrita que, el pròxim mes de maig, reivindiquin el que creu que no han practicat. «Tots us demanaran el vot parlant de municipalisme, també ho faig jo», ha reblat. El míting d'aquest dijous s'ha celebrat a la Sala Santa Llúcia, un espai amb valor simbòlic per al partit, ja que és on va néixer.

 

L'entrada de les principals cares de la formació s'ha fet enmig d'una platea plena de gom a gom amb el públic brandant banderoles amb el logotip de la formació. El president d'Ara Catalunya, Josep Maria Pujol, ha obert els parlaments, assegurant que Daniel Rubio té les qualitats necessàries per ser alcalde. N'ha subratllat la «credibilitat, fermesa, autoritat, honestedat i convicció».

 

Una sèrie d'atributs que ha exposat comparant-los amb líders mundials com Barack Obama, Winston Churchill o Volodímir Zelenski. A l'acte també ha intervingut el secretari general del PDECat, Marc Solsona. Ara Reus hi ha signat un pacte per concórrer junts a les municipals que farà que presentin llista «a més de 300 municipis de Catalunya».