ENTREVISTA

Dolors Farré, alcaldessa de Valls: «Viure, comprar i passejar al centre històric és del tot segur»

L'alcaldessa de Valls fa una valoració d’aquest primer any del nou mandat i repassa les principals inversions del pressupost municipal de 2024

Dolors Farré, alcaldessa de Valls, amb l'Àliga de la Ciutat
Dolors Farré, alcaldessa de Valls, amb l'Àliga de la Ciutat | Laia Solanellas
21 de maig del 2024
Actualitzat el 22 de maig a les 9:07h

Dolors Farré lidera, de fa un any, l’Ajuntament de Valls en el seu segon mandat (2023-2027). La candidata de Junts per Vallsva aconseguir els suports necessaris per formar govern per segona vegada consecutiva. En aquest sentit, Esquerra Republicana i Junts l’any 2023 van reeditar el pacte que fins llavors era vigent.

Un any després de la presa de possessió, Farré repassa els primers 12 mesos de la seva segona etapa com a alcaldessa i detalla alguns dels principals projectes i previsions que marcaran els mesos a venir.

Ara que es compleix un any de la seva segona investidura com a alcaldessa, quin grau de compliment té el programa electoral de Junts per Valls? De les propostes que portàvem al programa electoral, el principal projecte que ja està en marxa, i que s’inaugurarà l’any 2026, és la nova seu de l’Escola Municipal de Música, a ca Padró. Gràcies als fons Next Generation, es podrà recuperar un edifici històric per a la ciutat, dotar l’Escola d’un espai en condicions i dinamitzar tot l’entorn del centre històric.

Un altre dels eixos estratègics del programa és la implementació de les energies renovables i reduir les emissions. Per això, continuem amb la instal·lació dels panells solars als edificis municipals i, quant a l’enllumenat, ja ens trobem en un 66% dels dispositius que compten amb tecnologia LED. Aquest 2024, 36 carrers més ho seran. També destaca la inversió al Polígon Industrial, que aquest any s’executarà la tercera i última fase de millora.

En el pressupost d’enguany també hi ha contemplada l’execució de la segona fase de recuperació de l’església de Sant Francesc i la licitació del plec per dotar ca Xapes de mobiliari. Gràcies a això, podem dir que ben aviat la ciutat comptarà amb un equipament de primer nivell que recuperarà la seu històrica de la Llar dels Jubilats.

Ca Padró és un dels projectes estrella d’aquest mandat. En quin punt es troba? Actualment s’està fent el projecte executiu. A finals d’agost, es preveu tenir el plec per licitar les obres i, seguidament, començar-les.

I la futura seu de la Policia Local a l’àrea de l’antic escorxador? S’ha aprovat de manera definitiva la modificació urbanística i aquest any es farà el concurs d’idees per a la nova comissaria. En aquest sentit, es preveu que les obres puguin començar a finals de 2025 o principis de 2026.

L'alcaldessa de Valls al seu despatx
L'alcaldessa de Valls al seu despatx

La creació d’habitatge de lloguer social és una punta de llança estratègica de la ciutat, per a l’Ajuntament? Sí, sense cap mena de dubte. La setmana passada l’Ajuntament de Valls es va reunir amb Incasòl per parlar del conveni que s’ha rubricat amb els dos edificis que s’han comprat al carrer de la Cort i que aniran destinats a lloguer social. Un dels edificis, que també dona a la plaça dels Alls, entrarà en funcionament al gener de 2025, i l’altre es preveu a finals del mateix any. En total, la ciutat comptarà amb 20 pisos de lloguer social.

El que sí que és una realitat, de fa nou mesos, és el Museu Casteller. Ha dinamitzat, tal com s’esperava, el centre històric? Al setembre de 2023 es va posar en marxa el Museu Casteller de Catalunya, després de molts anys de retard. Estem molt satisfets de l’acollida que té i de tots els canvis en positiu que l’equipament porta a la zona. La restauració, el comerç, l’educació i el turisme han notat aquest revulsiu i ha quedat demostrat que la ubicació és ideal i que havia de ser aquesta, el cor del centre històric de Valls.

"La nova plaça d’Inspector de la Policia Local serà una figura clau per al cos policial"

En matèria de seguretat, les xifres a Valls han millorat molt en l’últim any. A què ho atribueix? Som de les poques ciutats de Catalunya que hem reduït els índex de delinqüència en l’últim any. Això s’atribueix, en bona part, a diferents accions que hem dut a terme en matèria de seguretat com, per exemple, la cobertura de totes les places d’agents de la Policia Local. També la coordinació entre la Policia Local i els Mossos ha estat clau. A més, com a novetat, en pocs dies comptarem amb una nova plaça d’Inspector de la Policia Local que serà una figura clau per al cos policial.

Ara bé, no només amb mesures policials s’aconsegueix revertir el problema de d’inseguretat que pateixen molts municipis. Cal inserir en polítiques socials, en habitatge, en comerç...

Tot i això, els vallencs perceben  el centre històric com un espai poc segur i molt degradat... Precisament aquest cap de setmana el centre històric ha estat replet d’activitats multitudinàries que han dinamitzat l’espai i han demostrat que la zona és totalment segura i pacificada. És cert que hi ha hagut moments puntuals en què s’han patit episodis de vandalisme i inseguretat, però fa temps que s’arrossega un estigma que no és real. Ara mateix, però, comprar, passejar i viure al centre històric és totalment segur i agradable.

Dolors Farré, alcaldessa de Valls, és entrevistada a TarragonaDigital
Dolors Farré, alcaldessa de Valls, és entrevistada a TarragonaDigital

Com definiria la relació amb el seu soci de govern, ERC? A Valls tenim un govern fort i no hi ha divergències. Fa un any, quan vam rubricar el pacte, vam tenir clar quin programa i accions s’havien de fer. Com que complim els acords amb les dues parts, no hi ha cap tipus de problema en les diferents regidories.

La valoració que fa dels resultats electorals del 12-M, és... Estic molt satisfeta del suport que hem rebut Junts per Catalunya a la comarca i a Valls, ja que hem pujat en vots. Em dol que l’independentisme hagi perdut majoria, ja que eren unes eleccions importants pel país. Tot i això, espero que Catalunya tingui un govern fort, ja que els Ajuntaments necessitem que la Generalitat solucioni problemàtiques que fa massa temps que s’arrosseguen.

En aquest sentit, a Valls hi ha projectes aturats de fa anys. Per exemple, les obres de millora de la carretera d’Alcover i el barri de Santa Magdalena havien de començar durant el segon semestre de 2023 i malauradament encara no s’han licitat. El parc sanitari també és urgent, ja que les instal·lacions actuals estan en molt mal estat i cal una resposta immediata per part de la Generalitat. També, en matèria de mobilitat, cal una resposta urgent i efectiva quant al sistema ferroviari tan precari que patim a Valls. Per últim, l’ampliació del Polígon Industrial és un altre dels temes que ens cal impulsar.

"Els Ajuntaments necessitem que la Generalitat solucioni problemes que fa massa temps que s'arrosseguen"

Per últim, ens pot confessar un desig que té per a Valls? Que tots els xiquets i xiquetes de Valls visquin en un habitatge en condicions, ja que gaudir d'una casa digna és una de les coses més importants per a qualsevol persona.