La demarcació de Tarragona es tenyeix de vermell per primera vegada en la història

El PSC esdevè primera força a la demarcació tarragonina amb 6 diputats, superant Junts, que n'ha aconseguit 5, i ERC que es queda amb 3

Rosa Maria Ibarra ha portat el PSC a ser la primera força a la demarcació de Tarragona per primera vegada en la història.
Rosa Maria Ibarra ha portat el PSC a ser la primera força a la demarcació de Tarragona per primera vegada en la història. | ACN
12 de maig del 2024
Actualitzat el 13 de maig a les 0:12h

El PSC ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya a la circumscripció de Tarragona i ho ha fet amb sis diputats. Els socialistes, amb Rosa Maria Ibarra com a cap de llista, han aconseguit gairebé 80.000 vots, que s'han traduït en en el 25,40% i 6 diputats. Amb aquestes resultats, han assolit la seva primera victòria a la demarcació tarragonina i ha estat de forma clara. La segona posició ha estat per Junts, que ha també ha millorat resultats i ha assolit 5 diputats, guanyant-ne un, tot i que molt lluny en vots del PSC.

🔴 Consulta els resultats de la província al següent enllaç

Ambdós partits han millorat els resultats respecte dels comicis del 2021, mentre que ERC ha patit un important daltabaix, perdent dosdiputats i milers de vots. La candidatura de Raquel Sans, que va ser la primera força ara fa tres anys, ha patit el desgast de governar la Generalitat i ha retrocedit fins a la tercera posició.

El Partit Popular recupera la representació al Parlament

La representació tarragonina al Parlament de Catalunya que sorgeix d'aquestes eleccions es completa amb el Partit Popular i Vox, ambdós amb dos diputats. Cal destacar el resultat del PP, que recupera la representació perduda l'any 2021, situant-se com a quarta força, superant l'extrema dreta.

En aquest sentit, Ciutadans, Comuns Sumar i la CUP, que fa tres anys van obtenir representació, han quedat fora de la cambra catalana. Els cupaires són els que més a prop han estat d'aconseguir l'escó, ja que s'han quedat a poc més de 500 vots.

Desfeta d'ERC a Tarragona

Una de les grans notícies de la jornadaelectoral, no només a Tarragona sinó a tot Catalunya, és la desfetad'Esquerra a les urnes. A la demarcació de Tarragona, els electors també han castigat el partit republicà amb 17.327votsmenys respecte al 2021, o el que és el mateix, un descens del 8,38%. Aquest panorama contrasta amb l'èxit sense precedents del PSCen unes eleccions al Parlament de Catalunya. Mai abans els socialistes havien assolit la victòria en aquests comicis i en aquesta ocasió ho han aconseguit a través d'un espectacular increment de vots: 24.455 paperetes més dispositades a les urnes, és a dir, un 5,39%més que en les últimes eleccions.

Junts+, en canvi, ha incrementat el nombre de vots totals: n'ha obtingut més de 67.100, 13.200 més que fa tres anys i un 21,3%. Això li ha permès sumar un escó més i arribar als cinc. La candidatura liderada per la jesusenca MònicaSales, passa d'aquesta manera de tercera a segonaforça a la demarcació de Tarragona

Els populars també han celebrat la recuperació de la representació a la demarcació de Tarragona. En aquest cas, l'efecte del polític tarragoní Alejandro Fernández —cap de llista a Barcelona— ha servit de 'boomerang' per tornar a captar antics votants i retornar els populars tarragonins a la cambra catalana a través d'un notable increment de vots: 25.190 (+7,47%). Vox ha sabut mantenir el seu públic, una notícia que també han rebut amb alegria, i gràcies als 31.932 votants del partit d'extrema dreta, han pogut mantenir els dos diputats per Tarragona. 

No poden dir el mateix CiutadansSumar i la CUP, que amb unes davallades del 4,70%, l'1,09% i el 2,74% respectivament, han hagut de dir adéu al seu escó, donant més presència a la dreta al territori tarragoní. El cas de Ciutadans és, a més, extremadament sorprenent: ha perdut fins a 12.885vots en aquesta jornada electoral, quedant-se amb uns ínfims 1.681 votants. Un dels fenòmens de la nit electoral catalana, Aliança Catalana, ha quedat també sense representació tarragonina, tot i que en les seves primeres eleccions ha aconseguir captar el vot d'11.074 persones.