Important canvi de temps a partir d’aquest dilluns

Refrescarà entre 5 i 10ºC a l'interior tarragoní i només un parell de graus a la costa, on continuarà la xafogor. Augmentarà el risc de xàfecs, que poden ser intensos, arribant en algun tram de la costa
Mapa de la previsió per aquest dilluns | Catalunya Méteo

 

Aquest dilluns, a partir de la tarda i fins dimecres, ens creua un embossament d’aire fred que provocarà un parell de dies amb xàfecs a molts indrets del territori i una refrescada notable, excepte a la costa. Els models meteorològics assenyalen una bona tongada de ruixats i tempestes que afectaran l’interior de Catalunya, el Pirineu i potser algunes zones de la costa sud i prelitoral nord.

La refrescada serà important a aquelles comarques on fins ara ha fet una calor exagerada, amb màximes fregant i superant els 40 graus. La setmana que ve no repetirem aquests valors del cap de setmana. Entre dimarts i dimecres les temperatures més altes es quedaran al voltant dels 30º a l’interior i uns 27º a la costa i àrea pirinenca. La forta baixada arribarà als 10ºC respecte el dissabte passat i al litoral, encara que continuarà la xafogor, podrem dormir millor les nits.

Un dilluns força insegur, però menys que dimarts

Fins dimecres ens afectarà un front d'inestabilitat amb pluges importants i una bona refrescada | Arxiu

 

Pel que fa a dilluns, l’inici del canvi de temps, el matí estarà una mica ennuvolat com el diumenge, i durant el migdia i tarda creixeran i arribaran nuvolades a la meitat oest del país i resta del Pirineu i Prepirineu que deixaran el cel entre mig i molt ennuvolat, amb alguns moments de cel cobert. Nuvolades més trencades al litoral i prelitoral. Calitja arreu a causa de la presència de pols del desert al cel.

Durant el matí s'esperen ruixats dispersos al Pirineu, Prepirineu i terç sud. A partir de migdia els ruixats i xàfecs es faran extensos i arribaran a bona part de l'interior del país, sobretot Pirineu i Prepirineu, mentre que quedaran al marge el litoral central i nord. Seran d'intensitat entre feble i moderada, sovint aniran acompanyats de tempesta, fang i localment de calamarsa o pedra.

Mapa dels avisos per pluges fortes d'aquest dilluns | Meteocat

 

Les temperatures mínimes no canviaran gaire, però bé que notarem un migdia menys càlid a causa de la presència de núvols i els xàfecs. La caiguda de la calor a Ponent serà considerable, esperem màximes entre els 27 i 33º. A la costa, malgrat que el termòmetre no baixarà gaire, si ho farà una mica la humitat i l’ambient serà més confortable.

Les pluges podrien arribar a més zones el dimarts

Encara amb una mica d’incertesa, la tongada de pluges acabaria de creuar-nos dimarts i les tempestes afectarien més indrets del territori, mantenint-se la refrescada i fent l’ambient més fresc i agradable. El Servei Meteorològic de Catalunya adverteix d’alguns aiguats i acumulacions abundants a les comarques de Lleida i Pirineu occidental.

Després d’aquesta regada força extensa, el temps millorarà, es restringiran els xàfecs a la zona pirinenca i la calor augmentarà el dijous i el cap de setmana, tornant els 35ºC a forces poblacions del centre i oest de Catalunya. Tot i així, s’espera un ambient més normal per aquestes dates, sense calor desbocada.

També et pot interessar...

"MÉTEO ESPECIAL: Ja es comença a veure la llum al final del túnel de la calorada" "🌡PREVISIÓ: Arriba la pitjor part de la calor"