L’Ajuntament de Reus publica la nova zonificació escolar per al curs 2025-2026

Ja s'aplicarà en les preinscripcions del nou curs i proposa una divisió en quatre zones, amb oferta pública i concertada en totes elles

Vista aèria del municipi de Reus
Vista aèria del municipi de Reus | Geoportal de Reus
31 de gener de 2025, 12:39
Actualitzat: 12:43h

El Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat i l’Ajuntament de Reus han acordat la creació d’una nova zonificació educativa, que ja estarà implantada per a la preinscripció dels estudis obligatoris del curs 2025-2026 i que ha de servir com una nova eina per lluitar contra la segregació escolar.

Les zones educatives són un mecanisme recollit al Pacte contra la Segregació Escolar a Catalunya (document acordat el 2019 i del qual l’Ajuntament de Reus és un dels signataris, com la resta de consistoris de municipis de més de 10.000 habitants) i al Decret 11/2021, que regula la programació de l’oferta educativa. Ambdós instruments identifiquen la zonificació com un dels elements que ajuden a lluitar contra la segregació escolar, perquè permeten buscar una escolarització equilibrada de l’alumnatvulnerable entre tots els centres d’una mateixa zona. Concretament, el Decret fixa que la creació de les zones educatives s’ha de fer seguint criteris com:

  • La garantia d'heterogeneïtat en la composició social de la zona, que cobreixi en la mesura del possible una població socialment heterogènia.
  • La suficiència de l'oferta de llocs escolars per atendre les necessitats d'escolarització.
  • La distribució geogràfica dels centres que imparteixen cada ensenyament, de manera que les zones educatives promoguin una escolarització de proximitat.
  • L'equilibri entre la composició social de la zona i la dels centres que la integraran.
  • L'impacte de la zonificació en l'escolarització equilibrada de l'alumnat en els centres que integraran la zona educativa.
  • La garantia de pluralitat educativa vetllant perquè les zones incloguin oferta pública i privada si existeixen ambdues titularitats a la zona.

Segons l’últim informe de seguiment del Pacte, elaborat pel Síndic de Greuges, de 2018 a 2023 la ciutat de Reus ha experimentat una millora en l’índex de dissimilitud a primària i l'ESO, és a dir, la xifra que reflecteix com de diferents són les composicions socials dels centres respecte dels seus entorns i que és indicativa de segregació escolar com més alta és.

Com funciona el nou sistema?

La zonificació acordada entre l’Ajuntament i els Serveis Territorials del Departament a Tarragona servirà per substituir el model actual pel qual es regia la preinscripció escolar a la ciutat de Reus. A la preinscripció del pròxim curs les famílies es trobaran que la ciutat es dividirà en quatre zones i tindran prioritat aquelles que ja tenen fills i filles escolaritzats en el mateix centre educatiu.

La nova distribució correspon amb el plànol que es va filtrar al web municipal fa unes setmanes i que ha generat queixes i crítiques, especialment, entre les famílies de la zona D, que consideraven que la nova zonificació els deixava amb una oferta poc equitativa en comparació amb la resta de zones:

  • Zona A, al nord-oest: amb les escoles Cèlia Artiga, Mowgli, Els Ganxets, Montserrat, Joan Rebull, Maria Cortina, Pompeu Fabra i La Presentació.
  • Zona B, cap al sud-oest: amb Prat de la Riba, Prim, Misericòrdia, Mare Molas, Teresa Miquel i Pàmies, Alberich i Casas i Pare Manyanet.
  • Zona C, al sud-est: amb Sant Bernat Calbó, Marià Fortuny, Puigcerver, Eduard Toda, Rosa Sensat, Arce, Isabel Besora, La Salle i Aura.
  • Zona D, a la part nord-est de la ciutat, amb Sant Josep, La Vitxeta, Sant Pau, Pi del Burgar i Rubió i Ors.

Segons fonts del Departament d'Educació i Formació Professional, la nova zonificació es publicarà en les pròximes setmanes al DOGC.

Arxivat a