Per què reiniciar l'ordinador és la solució a molts problemes?

Un investigador de la UOC explica per què reiniciar l'ordinador és la forma més efectiva perquè torni a rendir correctament
Robert Clarisó ens explica per què és eficaç reiniciar l'ordinador. | TarragonaDigital.com

 

«Ja has provat de reiniciar-lo?». Aquesta és sovint la primera pregunta que ens fan els informàtics, que no sembla res de l'altre món, però en gairebé tots els casos funciona. Robert Clarisó, director del màster universitari d'Enginyeria Informàtica de la Universitat Oberta de Catalunya i investigador del grup SOM Research Lab, ens explica per què el més eficaç perquè el dispositiu torni a funcionar correctament és reiniciar-lo. 

 

Per què és útil reiniciar?

Fer el 'reset' esborra la memòria de treball de l'ordinador, de manera que aquest torna a rendir a partir d'un punt en què funcionava correctament. «La clau és que no cal entendre quin era el problema o què el causava. Si era una situació excepcional, és possible que no es torni a produir», manifesta Clarisó. A banda, reiniciar-lo «soluciona diferents problemes al mateix temps» i evita haver de «dedicar temps a diagnosticar la causa del problema, l'acció és ràpida». I per últim, el més important, i és que «si l'error es produïa per culpa d'una sèrie de circumstàncies poc habituals, segurament no es tornarà a produir».

 

Per quines raons es pot penjar l'ordinador?

A vegades pot succeir quan falla una aplicació. Per exemple, quan un error de programació fa que el dispositiu consumeixi més recursos del compte, això alenteix altres processos i fa que l'ordinador es pengi. Clarisó afegeix que també es dóna per problemes de memòria, quan un programa intenta accedir a part de la memòria de l’ordinador que no havia sol·licitat o que havia decidit alliberar en un primer moment. «Un tercer factor són les errades del sistema operatiu», exemplifica, quan el sistema manté, per exemple, recursos constantment bloquejats sense que es puguin utilitzar.

 

En quins casos no resulta efectiu reiniciar?

Reiniciar l'orinador no resol qüestions del maquinari, és a dir, tots aquells que afecten el «físic» de l'ordinador. Tampoc és útil per a problemes de configuració que afectin el registre o fitxers del disc, ja que es repetiran de nou en tornar a llegir la informació després de tornar a arrancar. Menys encara «elimina problemes de programari maliciós (malware) —virus o troians— en cas que hi sigui, ni la manca de potència de l'aparell, sigui perquè executa massa programes en engegar-se o perquè el programa necessita més recursos de què l'ordinador disposa»., explica Clarisó.

 

Com podem cuidar el nostre ordinador?

Tres són els consells principals: mantenir actualitzat el sistema operatiu i les aplicacions programar la suspensió del dispositiu quan fa estona que no l'utilitzem i disposar d'algun sistema d'alimentació ininterrompuda per evitar que l'ordinador perdi el corrent de manera sobtada en cas de caiguda de la tensió.

 

Clarisó també explica que «no és obligatori apagar-lo, ja que la majoria de servidors funcionen totes les hores del dia sense cap mena de problema. Però mantenir-lo en funcionament constant té un impacte sobre la vida útil d’alguns components, a més del consum energètic. Per això és desitjable apagar-lo si pensem estar un període de temps llarg sense utilitzar-lo, o almenys fer-lo hibernar».