Unió de Pagesos denuncia opacitat a la Llotja de Reus i preus per sota de cost

El sindicat agrari preveu una collita d'avellanes entre un 30% i un 40% inferior que l'any passat

La fruita seca en general preveu pèrdues de collita i preus per sota del cost de producció
La fruita seca en general preveu pèrdues de collita i preus per sota del cost de producció | ACN / Mar Rovira
Tarragonadigital / ACN
05 de setembre de 2023, 16:47
Actualitzat: 16:49h
Unió de Pagesos carrega novament contra la Llotja de Reus, a la qual acusa d'opacitat i de fixar preus per sota de cost per als productes dels quals és referència. Critiquen que no hi hagi hagut "pràcticament cap variació" en el sector de l'avellana els darrers tres anys. Com a punt de partida reclamen que les cotitzacions siguin superiors als 2,5 euros.

La indignació del sindicat agrari els ha portat a plantar la Llotja de Reus després de cinc anys d'assistir a les reunions on es fixen els preus. Qualifiquen de "totalment opaca" la manera com es tanquen "moltes de les operacions", per via telefònica i sense constància escrita ni cap registre.

Posen de manifest el diferencial "majúscul" entre la Llotja de Reus i altres llotges de l'Estat, tot i que la del Baix Camp és la de referència. És per això que reclamen a la Generalitat que, a través del departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural intervingui. L'aposta d'Unió de Pagesos és que es posi en marxa una figura dins de la Llotja que vetlli per la transparència de les cotitzacions setmanalment.

El sindicat denuncia que les cotitzacions de la Llotja de Reus se situen al voltant dels 2 euros la lliura i estima que hauria de cotitzar-se a 2,5 euros, com a mínim, en la relació de la demanda i oferta d'avellana a l'Estat. "No hi ha variació de preu, no passa en cap mercat del món", ha denunciat el responsable nacional de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos, Sergi Martín. ​"Arribarà un moment que no quedaran cultius ni pagesia, i un dels culpables principals seran els preus que ens estan pagant perquè no podem cobrir costos", ha asseverat.
 

La DOP Avellana de Reus s'ha creat "sense consultar ningú"

Pel que fa a la nova classe, Avellana amb DOP —de la Denominació d'Origen Protegida Avellana de Reus—, impulsada des de la llotja reusenca, els pagesos s'han mostrat sorpresos perquè no en tenien coneixement. "Hem al·lucinat, és un acord dels operadors, sense consultar a ningú", ha dit Martin.

En la mateixa línia s'ha posicionat, la presidenta de la DOP Avellana de Reus i membre d'UP, Esther Gomis, que ha celebrat que s'implementi. "Posen uns estàndards que són els que es necessiten, amb un 60% sobre dotze, però el preu encara és baix, cinc cèntims més respecte a la resta, si volien fer una diferenciació, haurien d'haver-lo pujat una mica més", ha reblat.
 

La pagesa Irene Gomis sobre el tractor escombrant les avellanes per plegar-les Foto: ACN / Mar Rovira

L'avellana perd entre el 30% i el 40% de la collita

Pel que fa a les previsions de la collita d'enguany, els pagesos preveuen arribar a les 3.000 tones d'avellanes, una xifra que quedaria entre un 30% i un 40% per sota de la de l'any passat. La principal responsable és la sequera extrema patida enguany, detonant, alhora, de les dificultats de reg a través del pantà de Riudecanyes. 

Martin ha remarcat que les avellanes tenen el mateix preu des de fa tres anys, tot i que l'oferta i la demanda hagi variat en aquest temps. De fet, ha explicat que fa tres anys van tenir una "molt mala collita", ja que en una producció normal cullen unes 10.000 tones i en van recollir unes 4.000.

"Els preus van ser ruïnosos, sense collita hauria d'haver pujat i es va mantenir tot l'any", s'exclama. Afegeix que "l'any passat la collita va ser una mica millor, i haurien d'haver baixat i, en canvi, els preus van ser plans". Pel que fa a la collita d'aquest any, ha assenyalat que serà "més curta" perquè s'han perdut les avellanes de les 4.000 hectàrees del pantà de Riudecanyes.

"Conjuntament, amb el canvi climàtic, cada dia és més difícil viure de pagès", ha lamentat. Catalunya compta amb 9.000 hectàrees d'avellaners, d'aquestes prop de 6.000 són de regadiu i la meitat d'elles se situen a l'empara del pantà de Riudecanyes, que aquest any, sense recursos per regar. Per això, el pagès ha assenyalat que la producció es xifrarà al voltant de les 3.000 tones, arran de la pèrdua de les avellanes de l'entorn d'aquest embassament.
 

L'ametlla i la garrofa, per sota del preu de cost

Una altra collita que serà inferior que la de fa un any serà la de l'ametlla. Ramon Bonet, membre de l'executiva de la Fruita Seca d'UP, recorda que la campanya passada la collita ja va ser "pràcticament nul·la". L'agricultor explica que la sequera ha afectat els arbres i, per aquest motiu, la producció es reduirà a la meitat o a una tercera part.

La majoria de les hectàrees són de secar, fet que ha provocat que es perdin moltes ametlles. "Molts ametllers s'hauran d'arrencar, les previsions no són massa bones", ha lamentat Bonet. Des del sindicat també denuncien que els preus han baixat de mitjana entre un 25%-35%, segons la varietat, d'acord amb els preus del setembre passat respecte als establerts enguany per la Llotja de Reus.

Apunten que el preu de varietats comunes era de 3,5 euros el setembre de 2022, i ara es fixa en 2,6 euros el quilo. La llargueta ha passat de 5,25 euros el quilo a no tenir cotització, com ho ha fet la marcona, que l'any passat anava a 6,90 euros. La comuna ecològica s'ha rebaixat de 7,43 euros el quilo a 4,80.

"No cobrim costos de producció, no havia vist mai aquest preu, mai havia estat tan ruïnós, amb la greu sequera i els preus ruïnosos, la viabilitat dels conreus de secar estan en perill", ha sentenciat Bonet. En el cas de la campanya de la garrofa, la situació és similar.

Dels gairebé a 1,5 euros el quilo que es pagaven el setembre passat, enguany cotitza entre 38 i 41 cèntims el quilogram. L'any 2021 hi va haver una collita de 9.500 tones, i aquest any es preveu que sigui inferior perquè el fruit és més prim i té menys pes. De fet, la sequera també preocupa molt al sector, ja que els arbres estan esgotats i, si no plou en els pròxims dies, pot perillar la propera campanya perquè en aquesta època els garrofers treuen la mostra per la temporada vinent.