Tarragona s'acostuma a conduir a 30 quilòmetres per hora

A partir de la setmana vinent el consistori començarà a sancionar
Imatge d'una senyal de trànsit amb la limitació de velocitat de 30 quilòmetres per hora | Àngel Ullate

La modificació de l'ordenança de convivència aprovada pel plenari del consistori de Tarragona el mes de maig d'enguany, i que va entrar en vigor el passat 14 de setembre, va camí de complir dues setmanes de vigència. Dues setmanes en les quals els conductors que circulen per Tarragona, tant de la ciutat com de fora, s'han hagut d'acostumar a un canvi tan destacat a la mobilitat com l'obligació de no circular a més de 30 quilòmetres per hora en les vies urbanes.

El canvi, de gran importància, ha generat incertesa i de la incertesa han nascut alguns malentesos com la informació que deia que s'havia sancionat a un munt de conductors per excedir dels 30 quilòmetres per hora. L'equip de govern la va desmentir de manera rotunda.

El problema de la senyalística ha sigut destacat per alguns veïns de la ciutat que, a través dels seus perfils a les xarxes socials, han remarcat que en el mateix tram de via es podien trobar límits de velocitats de 50 km/h, 40 km/h i 30 km/h. L'Ajuntament de Tarragona ha respost ràpidament a la denúncia assegurant que posaven fil a l'agulla per canviar els senyals tan aviat com sigui possible.

Més de la meitat dels conductors ja s'ha acostumat

Segons ha informat aquesta mateixa setmana el consistori tarragoní, el 81% dels conductors complien els límits de velocitat en la primera jornada de 'Tarragona Ciutat 30'. L'endemà, 15 de setembre, el percentatge baixava fins al 74%, aproximadament. El dimecres 16 de setembre el percentatge de conductors que circulaven per sota dels 30 quilòmetres per hora era del 66,5% i l'últim del qual es disposen de dades, el dijous 17, es van controlar 492 vehicles, el 33,94% (167) van superar els 40 km/h i el 18% (89) van superar els 40 km/h. Més de la meitat dels conductors, amb poc menys de dues setmanes, ja s'han acostumat a un canvi d'aquesta magnitud.

La modificació de l'ordenança de convivència ha afectat, també, als vehicles de mobilitat personal, com poden ser les bicicletes i els monopatins. En aquestes primeres jornades, la Guàrdia Urbana ha aturat a un total de 188 vehicles per informar de les novetats de la normativa. La majoria de les infraccions detectades són les relacionades amb circular per la vorera.

 

Valoració positiva dels veïns

'Tarragona ciutat 30' ha estat ben rebuda, en general, per les entitats veïnals. Núria Sabat, presidenta de l'associació de veïns de Tarragona centre, ha explicat a aquest mitjà «vèiem aquesta iniciativa positiva per diversos punts». «Des del punt de vista ecològic perquè a més es promociona l'ús de bicicletes fent carrils bicis i», ha afegit Sabat, «des del punt de vista del perill que suposava pels vianants trobar-se, fins ara, bicis i patinets per les voreres».

Aquesta líder veïnal tarragonina ha afegit un prec a la seva valoració del canvi que s'ha donat a la ciutat: «Cal que ajustin la sincronització de semàfors a la nova velocitat. Ara encara pots arribar a la Rambla, des del semàfor del Francolí, a 50 km/h i sense aturar-te si no et para un semàfor de polsador».

La secretària de l'associació de veïns del Parc del Francolí, Roser Barrio, ha remarcat una sensació compartida i generalitzada per la majoria de conductors durant aquests primers dies: «Sembla que Tarragona s'hagi alentit». Barrio ha afegit que «és molt difícil mantenir aquesta velocitat».

Ara bé, Roser Barrio ha destacat dos aspectes molt positius de la mesura: «La regulació també afecta a les bicicletes i als patinets i així entendrem que no són joguines» i «als carrers on la gent té tendència a córrer més, la mesura anirà bé». Dues setmanes després d'un dels canvis més importants en mobilitat a Tarragona, la ciutat s'acostuma a anar una mica més lenta pels carrers.

"Pell de gallina: La sorpresa que ha emocionat tot TGN durant l'ofici de Santa Tecla" "ACTES I HORARIS: El programa d'avui dimecres 23 de setembre, dia de Santa Tecla!"