La Generalitat rehabilitarà el Palau de Justícia de Tarragona amb 1,5 MEUR

Servirà per consolidar l'estructura i resoldre deficiències en la coberta i les baixants | Amb aquestes obres, el projecte d'un nou fòrum judicial acaba de perdre força
El Palau de Justícia de Tarragona se sotmetrà a una rehabilitació per consolidar l'estructura de l'edifici. | Àngel Ullate

 

El Palau de Justícia de Tarragona se sotmetrà a una rehabilitació per consolidar la seva estructura. La Generalitat de Catalunya ja ha licitat el projecte d'execució de l'obra i preveu una inversió que rondarà el milió i mig d'euros. L'edifici, que data de l'any 1965, presenta deficiències en el manteniment que han provocat esquerdes, humitats i sobrecàrregues localitzades. Així doncs, s'esborra una mica més la possibilitat de construir a mitjà termini un nou Fòrum Judicial a la ciutat. Tot i això, des de l'administració catalana asseguren que «són projectes independents l'un de l'altre». 

 

 

Esquerdes, humitats i sobrecàrregues al Palau de Justícia de Tarragona

El Palau de Justícia de Tarragona pateix deficiències en la coberta i els baixants, sobrecàrregues localitzades i esquerdes en diversos punts de l'edifici. Així ho recalca el Dictamen Estructural redactat el febrer de 2017 per Seguí Arquitectura, encarregat per la Generalitat de Catalunya. Encara que «manté prestacions resistents suficients per assolir les sol·licitacions a les quals està sotmès», els tècnics recomanen diverses actuacions per tal de consolidar la seva estructura. 

 

De fet, un estudi inicial anterior ja alertava que calien inversions. Es tracta d'un document redactat l'any 2016 pels serveis de manteniment integral de l'edifici. Després de visitar les instal·lacions, els tècnics van comprovar que hi havia goteres en diferents zones, baranes malmeses, esquerdes en sostres i parets, avaries en els ascensors o rajoles trencades.

 

La Generalitat invertirà aproximadament 1,5 MEUR en l'edifici

A finals d'abril, la Generalitat de Catalunya va licitar la redacció del projecte bàsic, executiu i la posterior direcció de l'obra per tal de consolidar l'estructura del Palau de Justícia. El pressupost per aquest tràmit previ és de 178.667,75 euros. Es tracta, doncs, de l'avantsala a les obres que hi ha projectades a l'edifici. 

 

El cost total de les actuacions el delimitarà el projecte d'execució i, per tant, es coneixerà en aproximadament un any, quan s'hagi redactat tota la documentació. Tot i això, la previsió de l'administració catalana és que les obres tindran un pressupost que rondarà el milió i mig d'euros. La rehabilitació no començaria —com a mínim— fins a finals de l'any 2020 i preveu la substitució de la climatització, la revisió de cobertes i baixants i la consolidació de l'estructura. 

 

El Fòrum Judicial de Tarragona s'esborra de les previsions

Amb aquesta important actuació en l'edifici del Palau de Justícia de Tarragona, s'intueix que és encara menys probable la construcció d'un nou Fòrum Judicial a la ciutat. Cal recordar que Tarragona és l'única capital catalana amb els diferents departaments de justícia repartits. De fet, la Generalitat ja havia manifestat que l'edificació del nou equipament era improbable a tres o quatre anys vista. 

 

Des de l'administració catalana, però, manifesten que la rehabilitació de l'edifici antic i la construcció d'un nou fòrum són «projectes independents». L'actual president de l'Audiència de Tarragona, Jesús Hernández, ja va subratllar el mes de març que el fre al nou Fòrum Judicial era un «greuge inacceptable». Amb aquestes obres, el projecte per aglutinar tots els departaments de justícia en un sol espai s'esborra encara més del mapa.

Més notícies de la categoria Tarragona