x

Calen accions si realment volem salvar la Guixera del Tòfol de Vilaverd! (1)

La Guixera del Tòfol ha estat notícia diverses vegades però la realitat és que encara no hi ha cap projecte per assegurar-ne el seu futur

Recentment, durant el mes de juliol d’enguany, la  Guixera del Tòfol o dels Robusté de Vilaverd ha estat incorporada a la Lista Roja del Patrimonio que promou i coordina l’organització Hispania Nostra.

 

Hi ha raons ben fonamentades per incorporar la Guixera del Tòfol a la Lista Roja del Patrimonio ja que és un element de patrimoni industrial i històric amb risc de desaparèixer qualsevol dia.  La Lista Roja del Patrimonio és una iniciativa de l’associació Hispania Nostra; la Llista recull els elements del Patrimoni Cultural que hi ha a l’Estat Espanyol que es troben en risc de desaparèixer, destrucció o alteració essencial dels seus valors, amb l’objectiu de fer-ne difusió per tota la societat i aconseguir la seva consolidació, recuperació o restauració. Encara que la porta de la guixera no va ser tirada a terra, com diu la fitxa de la Lista, sinó que va caure a terra per l’efecte de les intenses pluges d’octubre del 2019 i gener del 2020 que van moure la guia on es sostenia la porta fins a fer-la caure del tot.

 

És interessant que hi hagi més gent, a més de nosaltres, que reivindiqui la imprescindible recuperació de la Guixera del Tòfol com a espai cultural ja que la proposta de formar part d’aquesta Lista Roja del Patrimonio no l’hem feta nosaltres però ens sembla correcte. Però si no es fa res, seguint el marasme i inacció del present, la Guixera del Tòfol serà, en un futur cada cop més proper, un element desaparegut i destruït que formarà part de la Llista Negra del Patrimoni. Intentarem aconseguir que la situació millori, impulsant la consolidació i restauració, i la Guixera del Tòfol tingui la sort de passar a la Llista Verda.

 

La tardor-hivern del 2016 la campanya Salvem la Guixera del Tòfol va reunir-se amb l’alcalde de Vilaverd per proposar la recuperació de la Guixera del Tòfol com a espai cultural però va passant el temps i l’única certesa és que el risc de caiguda i desaparició de la Guixera del Tòfol va creixent. Algunes trobades, bones paraules i punt.

 

La Guixera del Tòfol ha estat notícia diverses vegades però la realitat és que encara no hi ha cap projecte per assegurar-ne el seu futur. Les reivindicacions que hem fet als diversos mitjans de comunicació, que han cobert com a periodistes els fets, i els documents que hem presentat a les institucions (Ajuntament de Vilaverd i Consell Comarcal de la Conca de Barberà) han tingut el silenci com a resposta. I n’estem farts de silencis que no duen enlloc.

 

De fet, l’alcalde de Vilaverd Toni Anglès ens va dir que la declaració de BCIL, que es va fer el gener d’enguany, facilitaria la rebuda de subvencions i que llavors les institucions, també Ajuntament de Vilaverd, podrien implicar-se per evitar la caiguda de la guixera i restaurar-la pel futur. Fins ara, res, cap moviment.

 

Els documents que hem presentat a les institucions són 2:

  1. POSICIONAMENT CAMPANYA  SALVEM LA GUIXERA DEL TÒFOL DE VILAVERD, DESEMBRE DEL 2019. Vilaverd, 1 de desembre del 2019. Publicat el Gener del 2020. 10 pàgines de redactat i 7 fotografies de l’interior i exterior de la Guixera del Tòfol annexes.

  2. Comunicat 15.1.2020 de Salvem la Guixera del Tòfol. Document de 2 pàgines.

 

 

La Guixera del Tòfol és patrimoni declarat BCIL a punt de caure a terra. La Guixera del Tòfol és l’única fàbrica mecanitzada de guix tradicional que manté la maquinària i l’espai de Catalunya i de la totalitat d’Espanya. Va ser construïda el 1917 i és inactiva com a fàbrica des del 1977. La Guixera del Tòfol és un espai de transició entre la fabricació artesana i la industrial. La majoria d’elements conserven les tècniques preindustrials però la part mecànica ja és industrial. Maquinària lligada a l'espai.

 

El valor patrimonial històric i cultural  és confirmat per diverses fonts:

  1. L’informe tècnic que fa el MNACTEC (Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya) el 2005, que defineix la Guixera del Tòfol com a «element important i singular, ja que no es coneix un altre de similar».

  2. La investigació de l’IPCE (Instituto del Patrimonio Cultural de España) del 2016 Estudio del yeso tradicional en España que defineix la Guixera del Tòfol com «l’únic cas a tota Espanya» de fàbrica de guix tradicional que manté intacta tota la maquinària del procés productiu dins l'espai de la fàbrica de l'època.

  3. El documental Les Guixeres de Vilaverd. Passat, present i futur. fet pel Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Presentat el maig del 2018 i disponible, íntegrament, a Internet.

  4. Informe tècnic, dels Serveis Territorials de Cultura de la Generalitat de Catalunya, explicatiu de l’arquitectura de la Guixera del Tòfol o dels Robusté datat del febrer del 2019, poc després de la caiguda de l’elevador i part de la teulada. Indica que té valor de patrimoni industrial.

  5. Declaració de la Guixera del Tòfol o dels Robusté com a BCIL pel Consell Comarcal de la Conca de Barberà el gener del 2020. I al març del 2020 es va publicar al BOPT la declaració de BCIL.

 

Campanya Salvem la Guixera del Tòfol de Vilaverd