Estalviar energia amb petites coses

En motiu del Dia Mundial de l'Eficiència Energètica

L’Ajuntament de Reus està implicat en la millora de l’eficiència i l’estalvi energètic. En els darrers anys hem implantat diverses accions que han donat resultats positius: la substitució de llums per models més eficients, l'optimització de potències, el canvi dels horaris de consum, sensibilització i formació del personal municipal, etc. D’aquesta manera l’Ajuntament ha aconseguit una reducció de 3.261.575 kWh anuals de consum en l'enllumenat públic i els equipaments municipals respecte fa vuit anys, obtenint el 2019 la xifra més baixa des del 2012. A la vegada un estalvi econòmic de gairebé 621.000 euros a l’any i reduir el consegüent impacte mediambiental.

 

L'estalvi energètic és una de les formes amb què podem combatre el canvi climàtic. I aquest 5 de març, Dia Mundial de l’Eficiència Energètica, és un bon moment per reflexionar sobre les rutines que fem cadascú a casa seva sense pensar quin consum suposa i si ho podem fer d'una manera amb menys repercussió.

 

Perquè quan sortim al carrer anem ben tapats per combatre el fred i en canvi a casa ens és més còmode engegar la calefacció? És un exemple d'allò que ens hem de plantejar i reflexionar. Hi ha petites accions que podem fer a casa que signifiquen grans contribucions per estalviar energia!

 

A l’hora de comprar electrodomèstics cal fixar-se en l’etiqueta i triar-ne que tinguin màxima eficiència A+++. Sobretot la nevera, que està connectada les 24h, és la que més consumeix. Cal netejar la part posterior un cop l'any per evitar gel i major consum, i regular la temperatura entre 5 i -18 ºC en el cas del congelador. Carregar la rentadora i rentavaixelles al màxim fa estalviar el nombre de rentades. Per escalfar aliments, millor el microones que el forn.

 

D'altra banda, la il·luminació suposa un 27% de consum. Les bombetes LEDS són més eficients; però millor aprofitar al màxim la llum natural, obrint cortines i persianes. I no deixar mai llums enceses de forma innecessària!

 

Un 30% del consum energètic prové de la climatització. Sempre que puguis, millor escalfar-se amb roba i mantes, i aprofitar la llum solar natural a l’hivern i a l’estiu obrir finestres. Cal fer un ús responsable dels aparells, tancar les habitacions, i apagar-lo o baixar la intensitat en obtenir la temperatura desitjada. També és important recordar apagar-lo quan no ho necessitem i quan marxem de casa. Si pel contrari ho deixem engegat pensant en trobar-nos la casa condicionada, és molt important que per estalviar el temps de consum, usem aparells programables per una estona abans de la nostra arribada. Aquestes accions suposen un estalvi d'entre un 8 i 13% d'energia!

 

Són algunes de tantes accions de la nostra rutina que fetes amb seny i entre tots sumen i ajuden força a estalviar i ser eficients!

 

Daniel Rubio és regidor de Recursos Humans i Medi Ambient de Reus

Daniel Rubio | Ajuntament de Reus

 

"Adaptar-se per garantir el futur, per Carles Prats" "La cultura anònima de cada dia, per Miquel Casellas"