Imatge d'un comboi carregat de pasta de paper

No podem perdre l'últim tren

És molt coneguda l'expressió "hi ha trens que només passen un sol cop a la vida".


Al Baix Penedès hem perdut molts trens. No per un càstig diví o un misteriós destí advers. Simplement per una gran incapacitat d'aprofitar les potencialitats que tenim a la nostra comarca. I en som responsables des del territori i des de la Generalitat.
Fa molts anys que tots som conscients dels problemes estructurals que tenim al Baix Penedès (taxa d'atur més alta des de fa anys, mobilitat, alt creixement de població, dèficit d'inversions i serveis públics, etc.) i continuem tenint una política d'engrunes envers el nostre territori.


Un exemple mot recent: s'acaba d'anunciar les noves bonificacions aplicades a la C32. Els sociovergents no han tardat a anunciar-ho com un èxit. Evidentment és un pas endavant, però resoldrà això el problema endèmic de la comarca que per utilitzar vies ràpides de transports o són de pagament o hem de moure'ns per carreteres plenes de trànsit?


Unes bonificacions aplicades de dilluns a divendres segueixen penalitzant el tan necessari turisme familiar de proximitat i qualitat dels caps de setmana, que són el veritable oxigen pels comerços del Baix Penedès.


De nou, hem fet un pas a la política de tapar un forat, però no resoldrem el problema estructural de la mobilitat per carretera. Per això continuem dient que l'eurovinyeta és la solució per tenir una mobilitat sostenible, econòmica, socialitzada i amb un preu adequat.


Tapar forats i no planificar els serveis públics i inversions necessàries al Baix Penedès, ha estat la política de la Generalitat liderada per la dreta catalana i els socialistes els últims quaranta anys, els mateixos que han liderat el Consell Comarcal i la majoria dels pobles de la nostra comarca.


Les últimes dues crisis econòmiques i les seves gravíssimes derivades socials no han fet canviar les polítiques dels que ens governen des de sempre. Continuen defensant un model econòmic caduc i del segle passat, on la cimentació del territori és la prioritat.


És veritat que aposten pel nou projecte de la  Idiada, projecte que des del primer minut ha defensat el nostre Alcalde de Banyeres, però encara volen el Logis, a més fent valdre que és un projecte estratègic pel Port de Barcelona (ho diu en un article el President del Penedès del PDeCAT) com pel Port de Tarragona (ho defensa en el seu programa el PSC).


Continuen prioritzant els interessos i les necessitats de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona al projecte de Comarca que necessitem per mantenir la qualitat de vida dels nostres ciutadans.


Des d'Esquerra deixem clar que no volem que els nostres pobles siguin barris dormitoris de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona. El creixement de població no acompanyat d'inversions necessàries per mantenir uns serveis públics de qualitat (educació, sanitat, benestar social, seguretat, etc.) ja està posant en risc la cohesió social i el benestar dels vilatans del Baix Penedès. Som i hem estat terra d'acollida, però és l'hora que el Parlament i la Generalitat planifiquin a llarg termini les necessitats per fer les polítiques públiques que necessitem. No pot ser que la comarca que més creix en població i que des de fa anys té la taxa d'atur més alta de tot el país estigui sotmesa a una política de tapar forats i no resoldre els seus problemes estructurals. I des del territori, des dels Ajuntaments hem de reconduir els plans de creixements urbanístics aprovats amb uns plantejaments que ja no són sostenibles en l'àmbit econòmic, social i mediambiental.


Ara tenim una oportunitat: Europa ens indica el camí amb els Fons Europeus per la reconstrucció. Canviem el nostre model econòmic: transició energètica amb una clara aposta pels vehicles del futur (Idiada), conservació i valorització del nostre patrimoni natural, històric, cultural i gastronòmic per potenciar un turisme sostenible, de proximitat i qualitat, una reconversió industrial que passi també per un pla d'inversions en els 37 polígons industrials amb gairebé 800 hectàrees (la majoria buides) per adequar-los a les necessitats de les empreses, posar en xarxa els polígons utilitzant les infraestructures que ja tenim, potenciar les energies renovables sense perjudicar l'agricultura i l'impacte natural. Això no és el futur: és ja el present.


No necessitem ni volem les engrunes. Volem utilitzar al màxim les nostres potencialitats i preservar la nostra diversitat territorial. Aquesta vegada no podem perdre el tren del canvi de model econòmic i social. Per això necessitem que Esquerra lideri la Comarca i el pròxim govern de la Generalitat.


 

Ivan Faccia Serrano és candidat d’ERC Baix Penedès