Sang, suor i llàgrimes

En aquests moments la situació per la que passem és, aquesta sí, realment històrica

La primavera de 1940 la tirania nazi s’havia apoderat, pràcticament de tot Europa. Semblava imbatible. Anglaterra s’havia quedat sola lluitant contra Hitler i no eren poques les veus, també internes, que emplaçaven a una rendició per evitar una invasió. En aquells moments Winston Churchill, acabat de ser proclamat com a primer ministre, es va dirigir a la Cambra dels Comuns i va fer la que potser va ser la seva intervenció més memorable i brillant. Lluny d’especular sobre cap rendició o d’intentar ocultar la gravetat del moment va manifestar la seva voluntat inflexible de liderar la nació fins derrotar la tirania monstruosa que representava el feixisme. Va demanar la unitat de tots els partits, no per beneficiar-lo a ell sinó per sumar forces per dur a terme aquesta gesta que aleshores semblava realment impossible. Finalment, amb tota humilitat, va afirmar que no tenia res més que oferir que “sang, suor, llàgrimes i fatiga” per superar una situació de la màxima gravetat. Mai es rendirien. Mai flaquejarien. Mai negociarien amb els assassins nazis. I la història registra quin va ser el resultat d’aquesta determinació.

En aquests moments la situació per la que passem és, aquesta sí, realment històrica. Com ha dit el president Pedro Sánchez vivim els moments més difícils de les nostres vides, quan cadascú demostra realment qui és i que val en la balança del nostre comportament diari en temps d’emergència. Seria una insensatesa menystenir la gravetat de la situació. Cal afrontar-la amb determinació, amb sacrifici, resistència i moral de victòria, tal com ha demanat el president Pedro Sánchez. També amb la unitat de tots, començant pels partits polítics i les institucions. No és l’hora de les recriminacions, ni de les batalletes de campanar, ni d’insults ni de desqualificacions. És l’hora, en primer terme, de salvar vides. En una segona fase serà l’hora de la reconstrucció, sense deixar ningú abandonat a la cuneta. Qui pot estar en contra de quelcom tan elemental i d’estricte sentit comú? Entenc que ningú. Per tant, hem de perseverar tots units, tal i com ja fan la gran majoria dels 47 milions dels nostres conciutadans, per reduir encara més la propagació del virus, fer descendir els contagis i aconseguir que els nous malalts siguin molts menys que els nous curats. Aquesta és la gran tasca a fomentar aquests propers dies. 

Disposem de més instruments i més eines indispensables per fer-ho possible ara que no pas a l’inici de la crisi. El Govern d’Espanya ha fet arribar més de sis milions d’unitats sanitàries a Catalunya, d’entre les quals –per exemple- 50 nous respiradors artificials, més de tres milions de mascaretes, quasi 29.000 ulleres de protecció i 2’8 milions de guants. Un material que seguirà arribant en els propers dies i setmanes.

El Govern ja treballa també en l’escenari post-brot epidèmic per reactivar tots els recursos productius del país i tenir cura de les persones i famílies més vulnerables als efectes socials de la retracció econòmica d’aquestes setmanes. Aquest cop no passarà el mateix que el 2008. Ningú quedarà enrere abandonat a la seva dissort. En podeu estar segurs.  

Gràcies infinites a tots els valents i valentes que lluiteu en primera línia per derrotar al virus començat pels herois de la sanitat pública que vetllen per la salut de tots. Cada vida que aconseguim salvar és una victòria col·lectiva, cada nou contagi que evitem quedant-nos a casa ens ajuda a vèncer la pandèmia. L’exemplaritat amb que la immensa majoria de les persones esteu seguint les indicacions del Govern i de les autoritats mèdiques i científiques és un element d’inspiració. Seguim units. Perseverem en aquest esforç dur però imprescindible i la història dirà que aquests van ser els moments en què cadascú va donar el millor de si mateix i va superar les seves expectatives més enllà del que haguéssim pogut pensar fa només unes poques setmanes.  

  

 

Salvador Ferré Budesca és diputat del PSC a la Diputació de Tarragona

Salvador Ferré | PSC

 

"Paper, tinta i COVID-19 (XXI), per Jordi Martí Font" "Paper, tinta i COVID-19 (XX), per Jordi Martí Font"