NOU I GRATIS

Tens Telegram? Afegeix-te al canal de Tarragona Digital clicant aquí. T’encantarà!
Encara queda un mes perquè la temporada de bolets es pugui donar per acabada del tot

Descobreix 5 de les millors zones boletaires a les comarques de Tarragona

Si ets un aficionat o aficionada a la cerca de bolets, Toyota Autoforum et descobreix 5 de les millors zones boletaires a la província de Tarragona

Anar a buscar bolets és una coneguda tradició popular a Catalunya i els aficionats sempre coneixen llocs on trobar-los. Esperen l’arribada de les primeres pluges de tardor per pujar als boscos i passejar-s'hi a la recerca de tota mena de bolets com rovellons, rossinyols o fredolics, entre molts altres.

La configuració muntanyosa i la diversitat climàtica, afavoreix els paratges idonis per a la propagació micològica, cosa que ha fet que s'hi desenvolupés una àmplia cultura sobre el món del bolet.

El canvi climàtic, les sequeres i els incendis forestals són grans enemics per als bolets i posen en risc l'entorn natural. Els darrers anys, s’ha desenvolupat una major consciència del que significa la riquesa dels nostres boscos ha fet que ha provocat que la gent hi posi el peu de manera més curosa, però no està mai de més recordar que cuidar i mantenir el bosc net és una responsabilitat col·lectiva.

La temporada de bolets de l’any passat no va ser gaire bona, però la previsió per la temporada de bolets 2020-21 podria ser una mica millor en alguns indrets. A Tarragona, tot i no comptar amb la regularitat de les temporades de bolets als Pirineus, també tenim colls i boscos humits, que ja des de les pluges de finals d'agost, si es coneix el terreny, es poden trobar els primers bolets.

5 de les millors zones boletaires a la província de Tarragona

Imatge que patrocina l'espai amb cotxes Toyota a la carretera
Toyota Autoforum et descobreix 5 de les millors zones boletaires al tarragonès | Toyota Autoforum

Si ets un aficionat o aficionada a la cerca de bolets, segueix llegint i descobreix 5 de les millors zones boletaires a la província de Tarragona que et proposa Toyota Autoforum perquè puguis gaudir d'aquesta tradició catalana de tardor.

1. Els Ports

Imatge d'arxiu del Parc Natural dels Ports
El Parc Natural dels Ports | cedida

Al sud de Tarragona hi trobem els Ports, l'immens massís que arriba fins als 1.400 metres d'altitud al Mont Caro i actua com a pulmó verd del Baix Ebre. Allà s’hi troben múltiples ecosistemes. 

Pinedes de caràcter més mediterrani, obagues i vessants més assolellats amb alzina i fins i tot faig. Des del punt de vista micològic, aquest indret és clarament un lloc per trobar gran varietat de bolets als sotaboscos.

No és complicat l’accés a l’espai, però és important tenir present que el Massís dels Ports es troba protegit en tant que Parc Natural i hi hem d'extremar les precaucions i la cura del bosc

Des de Tortosa i agafant la T-342 cap a Roquetes, aviat trobarem la pista que ens durà fins a dalt al Caro i fins a l'altra banda de la serralada, al Maestrat. El clima hi és més fresc i humit que a les muntanyes del prelitoral de Tarragona i s’hi poden collir camagrocs, rovellons, llengües de bou, rossinyols i d'altres.

2. La Mussara

La Mussara
La temporada de bolets es pot allargar fins al mes de desembre. | Anton Briansó

La Mussara és la zona boletaire més cèntrica de la regió, a pocs quilòmetres de Reus i de Tarragona. Hi podem accedir des del vessant sud-oest, el del Baix Camp, des de Maspujols i l'Aleixar o des del nord-est, a l'Alt Camp, per Alcover, Mont-ral i l'Albiol. A les parts més altes i fresques de la zona, als voltants de La Febró i Capafonts i fins a Farena, boscos més vells i humits, amb alzinars, hi trobarem altres bolets com els camagrocs o els carlets. Un paradís boletaire a Tarragona que cal trepitjar amb respecte i consciència ambiental.

Donada l'altitud de l'altiplà de la Mussara i els encontorns, cap al final de la primavera ja haurem pogut agafar algun moixernó i alguna múrgola, els bolets de primavera característics. 

Però si el final de l'estiu és plujós, a partir del setembre ja s’hi poden trobar els primers pinetells i rovellons a la Mussara i als Motllats. Aquests bolets, al fenàs sota de pi roig prepirinenc que recobreix gran part d'aquests boscos, són els més primerencs entre els de tardor

Més endavant, amb l'arribada de l'octubre, hi podrem trobar també llenega negra, cama de perdiu als més tardans fredolics. La temporada de bolets es pot allargar fins al mes de desembre.

3. Vall de Gaià

El riu Gaià en una imatge d'arxiu
Imatge del riu Gaià | Viquipèdia

A la Serra de Brufaganya neix el riu Gaià, al nord de la Conca de Barberà o Baixa Segarra i fa un descens suau per aquestes comarques i per l'Alt Camp fins a desembocar al Baix Gaià, prop d'Altafulla. 

En tot el transcurs fluvial hi podem trobar una gran varietat d'hàbitats i boscos. Des dels més freds a les planes elevades de la Baixa Segarra, prop de Santa Coloma de Queralt, als boscos de pi blanc mediterranis a mesura que baixem.

Gràcies al microclima que crea la vall, la temporada és llarga. Comença amb les primeres pluges de finals d'agost i pot allargar-se fins ben entrat l'hivern. Hi trobarem profusió de bolets propis de les pinedes però també algun dels que creix en els alzinars que trobarem al curs mitjà del riu, com els carlets.

Aquests boscos són poc transitats i s’hi pot accedir des de Pontils per la TV-2011 o pel coll del puig dels Gaigs, fins a trobar les obagues del Montclar.

4. Bosc de Poblet

Imatge del monasteri de Poblet
Imatge del monestir de Poblet | Viquipèdia

Al costat invers de la Mussara, al vessant nord de les Muntanyes de Prades, s’hi troba un dels boscos més idonis per als boletaires de Tarragona, el bosc de Poblet

Amb un aspecte frondós i amb gran riquesa vegetal, aquest indret és un ecosistema tan favorable per trobar bolets que la Generalitat va restringir l'entrada mitjançant la fórmula del Carnet del Boletaire, implantat fa pocs anys.

A les Muntanyes de Prades es configura un espai de vegetació més variada, amb un pH del terreny més àcid i l'aparició de coníferes, pi negre i pi pinyoner. Amb tot, això fa més probable trobar els bolets més apreciats pels experts, els ceps, els ous de reig o els rossinyols.

Des de l'any 2012, per entrar al Paratge Natural d'Interès Nacional del Bosc de Poblet, s'havia de pagar una taxa de recol·lecció de bolets, seguir unes directrius de Bones Pràctiques i respectar la quantitat màxima de bolets que és permesa de collir, sis quilos per persona. 

Aquest sistema s'havia implantat per protegir l'entorn dels danys als camins, tant de vehicles com de persones, la massificació al bosc o l'abandonament de deixalles. El bon resultat del pla ha fet que ja no sigui necessària l'autorització, però es recomana continuar seguint les normes bàsiques. 

Un cop al bosc i seguint totes les normatives, hi trobarem un terreny excel·lent pels bolets típics de Tarragona: rovellons, llenegues i camagrocs, entre d’altres.

5. Serra de Llaberia i Muntanyes de Tivissa i Vandellòs

Imatge de Tivissa
Imatge de Tivissa | Viquipèdia

La Serra de Llaberia i Muntanyes de Tivissa i Vandellòs és l'agrupació muntanyosa que tanca el Camp de Tarragona pel sud, a més d'un dels passatges boscosos més desconeguts de la regió.

Tot i que són formacions molt rocoses, calcàries, i amb vegetació d'arbustos mediterranis, fenassars i pi blanc, que no és l'hàbitat preferit dels bolets, les zones més humides i de més alçada, en especial cap a Pratdip i baixant cap al vessant de la Ribera d'Ebre i el Cardó-Boix componen una vasta àrea boscosa per explorar a la recerca del bolet.

En anys de fortes pluges a l'agost, els marges dels camins que duen a fonts i ermites es converteixen en un lloc ideal per al pinetell i el rovelló, especialment el vinós o de sang, una espècie molt apreciada pels boletaires experts pel seu gust i la seva suculència.

En ser majoritàriament lloc de pinedes no hi trobarem gran varietat de bolets, però en ser boscos poc freqüentats hi podrem gaudir d'una millor experiència boletaire.


Comentaris

envia el comentari