Tot el que has de saber sobre la Zona de Baixes Emissions a Barcelona a partir del gener de 2020

A partir de l’1 de gener de 2020 la Zona de Baixes Emissions funcionarà de dilluns a divendres en horari laboral i afectarà 125.000 vehicles. I Descobreix si el teu cotxe podrà circular per la ciutat a través de Toyota Autoforum Tarragona
Les restriccions de circulació els dies laborals s'activaran el dia 1 de gener de 2020 a la ciutat de Barcelona   | Arxiu

Queden pocs dies per poder circular lliurement amb cotxes contaminants per la gran ciutat de Barcelona. Ja és definitiu, el dia 1 de gener de 2020 s'activarà la Zona de Baixes Emissions (ZBE), que funcionarà de dilluns a divendres en horari laboral, de 07.00 a 20.00 hores. Fins ara aquestes restriccions només s'aplicaven en cas d'episodi de contaminació per NO2.

La ZBE és una àrea protegida de més de 95 km² que engloba fins a cinc municipis Barcelona, l'Hospitalet de Llobregat, Esplugues de Llobregat, Cornellà de Llobregat i Sant Adrià de Besòs. A la ciutat de Barcelona queden fora de la ZBE els barris de Vallvidrera, el Tibidabo, les Planes i la Zona Franca. També queden lliures de restriccions les rondes (de Dalt i del Litoral). Aquesta àrea restringeix la circulació dels vehicles més contaminants, en els horaris indicats, amb l'objectiu de protegir el medi ambient i la salut de les persones. De manera que es preveu que en quatre anys deixin de circular uns 125.000 vehicles contaminants.

  

Les bateries del motor elèctric Toyota son autorecarregables. | Cedida

Una de les solucions per deixar de banda la preocupació de les restriccions, a l'hora de circular, i contribuir així en una societat conscienciada amb el medi ambient i la salut, són els cotxes híbrids. Amb una conducció més ecològica i que disminueix les emissions de CO₂, els vehicles híbrids compten amb dos motors de diferent naturalesa: d'una banda, un eficient motor de combustió i de l'altra, un potent motor elèctric. Actualment la gamma de vehicles híbrids més àmplia del mercat és la que ofereix la marca Toyota i que podeu trobar als concessionaris Autoforum de Tarragona, Reus, El Vendrell, Tortosa i Valls. Si els visiteu podreu trobar ofertes fins a final d'any amb descomptes molt atractius que et permetran passar-te a l'híbrid i evitar les restriccions de circulació a uns preus molt atractius.

Resolem els dubtes més freqüents amb Autoforum Tarragona

Qui no podrà circular per la ZBE?

Les motos, els ciclomotors i els vehicles lleugers de tres o quatre rodes sense distintiu ambiental de la DGT

Exempcions permanents

  • Vehicles de persones amb mobilitat reduïda

  • Serveis d'emergències (policia, bombers, ambulàncies)

  • Serveis essencials (mèdic, funerari)
  • El vehicles professionals (furgonetes, autobusos, autocars, camions) disposaran d'una pròrroga d'un any fins al 2021.
  • Autoritzacions d'un dia - fins a 10 dies l'any - per a vehicles sense distintiu i per activitat temporal.

Quines són les sancions per incomplir la normativa?

Primer s'establirà un període d'adaptació. A partir de l'abril del 2020, les sancions poden anar dels 200 als 1.800 euros segons el tipus de vehicle i la gravetat de la infracció.

Quines són les senyalitzacions per identificar la ZBE?

La ZBE i els voltants es poden reconèixer a través de senyalització viaria i en missatges als panells de senyalització que es trobaran per la ciutat i a les vies d'accés a aquesta. Les senyalitzacions indicaran la delimitació dels vehicles que hi poden circular i en quins horaris.

Com es controla que els vehicles vetats no hi circulin?

El sistema de control serà automàtic amb més de 70 càmeres de lectura de matrícules en diferents punts de la ciutat, accessos i interior. De manera que, la col·locació del distintiu no és obligatòria, ja que el control es farà a través de les càmeres i matricules.

Si vols saber si el teu vehicle pot circular o no, entra en aquest enllaç del web de Toyota que et permet saber si hi ha restriccions de circulació pel teu vehicle.

Aprofita les ofertes de fi d'estoc que t'ofereix Autoforum Tarragona | Cedida

"📣CONSELLS: La tècnica infalible per tenir neta la teva comunitat" "🚗CONSELLS: Els avantatges dels cotxes dièsel"