Imatge d'una prova d'ITV

Els 7 canvis que has de saber abans de passar la ITV

Has de conèixer quines modificacions s'han produït des de 2018 i quines estan ja en vigor

Tots els qui disposem d'un vehicle sabem que és obligatori passar un examen cada cert temps en l'anomenada Inspecció Tècnica de Vehicles, més coneguda com la ITV.

Aquesta revisió, que serveix per a vigilar tots els detalls tècnics del nostre vehicle i assegurar-se que no hi ha cap problema, es realitza per primera vegada al cap de quatre anys de la matriculació d'un vehicle, i passa a ser bianual després de la primera vegada.

Després d'un llarg temps amb dubtes sobre si hi hauria modificacions substancials en la inspecció tècnica de vehicles, han arribat les novetats. Des del passat 20 de maig de 2018 s'han anat establint gradualment els primers canvis en la normativa ITV del teu cotxe.

Si ja tens cita a la ITV, has de conèixer quines modificacions s'han produït des de 2018, quins estan ja en vigor i tot el relacionat amb les noves llums d'emergència que ha aprovat la Direcció General de Trànsit.

Els 7 canvis en la ITV

Imatge d'una prova d'ITV
Si tens cita en la ITV, aquestes modificacions podran afectar el teu cotxe pròximament | Toyota Autoforum

1. Control exhaustiu de les emissions contaminants

Un dels canvis més importants en la normativa ITV afecta al mesurament de les  emissions del cotxe. 

Des de 2018, en el cas dels vehicles  dièsel  o gasolina, es controlen els gasos nocius des de l’OBD — diagnòstic a bord — sobre la base de les normatives Euro 5 i Euro 6. Aquesta prova complementa a la que ja hi ha de control de gasos des del tub d’escapament mitjançant una sonda.

En cas que les emissions no siguin les correctes, es considera una deficiència greu. D'aquesta manera es vol evitar la manipulació de diferents sistemes com la vàlvula EGR o els filtres antipartícules.

Amb híbrids  de Toyota no tindràs aquest problema, ja que compleixen amb les mesures Euro 5  i Euro 6 perquè condueixis sabent que no deixaràs empremta ambiental quan circulis en mode elèctric.

2. Repetir la ITV en una altra estació

En cas d’haver ‘suspès’ la primera inspecció, podràs sol·licitar una segona prova dins del termini disponible indicat.

Aquesta segona revisió podrà ser en la mateixa estació o en una altra diferent, amb la variació de costos que això pugui suposar per l’usuari. 

En aquest cas, és comprovarà que els defectes anteriors han estat reparats per a, aquesta vegada sí, passar la ITV amb totes les garanties.

3. Lectura del sistema de bord (OBD)

Les estacions d'inspecció accediran, per primera vegada, a l'ordinador de bord del nostre vehicle. 

El sistema de diagnòstic de bord (OBD) serà revisat a fons i aquesta serà una prova obligatòria per als vehicles matriculats a partir de 2006.

Imatge d'una prova d'ITV
Demana cita prèvia als tallers de Toyota i evita qualsevol ensurt durant la ITV | Toyota Autoforum

4. Terminis per a fer la ITV

Has de tenir en compte que, a l'hora de demanar cita en la ITV, podràs realitzar-la fins un mes abans de la data de  venciment

Si no et quadren les dates o no necessites passar-la de forma tan escurada, aquesta novetat és una petita ajuda als  conductors. La data de venciment es manté sense canvis, encara que acudeixis a la revisió unes setmanes abans, sense influir en la pròxima data d'inspecció.

A causa de la situació actual de la pandèmia de la Covid-19 i depenent de la Comunitat Autònoma, és necessari demanar cita prèvia en tots els centres d'Inspecció Tècnica de Vehicles, per la qual cosa és important que no ho deixis per a l'últim dia.

5. Cotxes importats de països membres de la UE

Si has comprat un  cotxe importat  des d'un altre país de la Unió Europea, dona un cop d'ull a les normes del país d'origen. 

Actualment s'admet la inspecció tècnica realitzada en un altre país membre de la UE abans de realitzar la matriculació a Espanya.

Un altre canvi que afecta l'usuari és la millora en la formació dels tècnics de la ITV. Amb l'entrada en vigor d'aquests nous mesuraments, disposen d'un any per a accedir a  formacions tant presencials com telemàtiques sobre els nous aparells emprats en cada revisió.

6. Condicions per a sol·licitar la matrícula històrica

Els denominats vehicles històrics  podran accedir a la matrícula que així els acredita si compleixen amb els següents paràmetres:

— La primera matriculació data d'una data anterior a 30 anys.

— S'ha deixat de fabricar aquest model.

— Es troba en el seu estat original i no presenta modificacions.

7. Quines dades comproven en la ITV?

Aquests són totes les dades i apartats del  vehicle que es comproven des d'ara en la ITV:

  • — Identificació del vehicle.
  • — Equip de frenat.
  • — Direcció.
  • — Visibilitat.
  • — Equip d'enllumenat i components del sistema elèctric.
  • — Eixos, rodes, pneumàtics, suspensió.
  • — Xassís i elements acoblats al xassís.
  • — Equips diversos.
  • — Emissions contaminants.
  • — Inspeccions addicionals per als vehicles de transport de persones de les categories M2 i M3.

Canvis pel 2021: Llums d'emergència

Les  llums d'emergència V16 busquen reduir els atropellaments en carretera i augmentar la senyalització i  visibilitat  dels usuaris i vehicles detinguts en la via pública.

Aquestes balises seran obligatòries a partir del primer trimestre de  2021 i han estat dissenyades per a reemplaçar, a llarg termini, als clàssics triangles d'emergència

Per tant, des de 2021 serà obligatori comptar amb la llum d'emergència  o amb els  triangles. No obstant això, no serà fins a gener de 2024  quan reemplacin finalment als triangles d'emergència. Aquestes són els seus principals avantatges:

— La llum d'emergència es pot instal·lar en el sostre del vehicle, per la qual cosa no és necessari abandonar el cotxe per a senyalitzar.

— S'activa automàticament i presenta una base magnètica que li permet adherir-se a multitud de superfícies.

— La seva llum de color groc té una  visibilitat de més d'un quilòmetre.

— Funciona a  piles  o amb  bateria, i té una autonomia de més d'un any sense utilitzar-se. Una vegada activa, ofereix autonomies de més de dues hores en manera emergència o de cinc hores en manera llanterna.

Sense dubte, tot un seguit de  canvis  i  novetats que has de conèixer abans de la pròxima revisió del teu  vehicle.

Si tens cita en la  ITV, aquestes modificacions podran afectar el control que passi el teu cotxe pròximament. Si abans de la revisió vols passar a deixar la teva Toyota impol·lut pel taller més pròxim, pots demanar cita prèvia i evitar qualsevol ensurt durant la inspecció.