Tens gos i vols anar amb ell de vacances? Us expliquem alguns consells bàsics

Bitxus Clínica Veterinària ens explica alguns trucs per viatjar amb la vostra mascota durant aquests mesos d'estiu
Els gossos han de viatge al cotxe ben assegurats i seguint la normativa. | TarragonaDigital.com

 

L'estiu és el moment per excel·lència per marxar de vacances durant un període llarg. No és cap secret que moltes persones aprofiten aquest període per sortir de la rutina i descobrir nous racons, ja sigui a la vora de casa o molt lluny d'ella en qualsevol racó del món. Si teniu un gos en la vostra unitat familiar, segur que us ha sorgit més d'un cop la mateixa pregunta quan esteu organitzant les vacances: què fem amb ell? Malauradament, és precisament durant els mesos d'estiu que s'incrementen substancialment les xifres d'abandonament animal i les gosseres s'omplen per culpa de la irresponsabilitat dels humans. Tenir un gos no és un impediment per viatjar i gaudir, i, el més important, s'ha de ser ben conscient quan se n'introdueix un a la família que aquestes situacions es poden donar i per tant s'ha de saber valorar si realment s'és capaç de viure amb ells.

 

Aneu on aneu, viatjar amb gossos és molt més senzill del que podeu pensar. Només fa falta una mica de planificació i seguir alguns dels consells bàsics que us deixarem a continuació. Primer de tot us recomanem que consulteu el vostre veterinari de confiança, com Bitxus Clínica Veterinària, on us orientaran sobre quins passos cal seguir i, si marxeu fora del país, quines vacunes cal subministrar-li al vostre gos perquè pugui traspassar la frontera.

 

Preparatius per viatjar amb gossos

Primer de tot cal decidir quin tipus de viatge volem fer: per carretera, amb avió, dins o fora del país, etc. Si sortiu del país i no us moveu d'Europa, primer de tot necessitareu el Passaport per a Animals de Companyia, un document estàndard que serveix per anar per tot el vell continent. El microxip òbviament també és obligatori, així com estar al dia en la vacuna de la ràbia. Si és un cadell, heu de saber que només poden viatjar quan tenen un mínim de 10 setmanes d'edat i totes les vacunes en regla.

 

Els vostres gossos s'ho passaran molt bé descobrint nous llocs. | TarragonaDigital.com

 

Per viatjar fora de la Unió Europea consulteu amb el vostre veterinari quines vacunes són necessàries, ja que poden variar segons el país que visiteu. També és necessari fer una desparasitació completa a gos, i obtenir un certificat de bona salut que us podrà fer el vostre veterinari. És recomanable afegir una analítica de sang, ja que segons la destinació us poden demanar una anàlisis recent.

 

Viatges per carretera o avió

Si opteu per fer un viatge per carretera amb el vostre gos heu de tenir en compte alguns consells abans de fer-ho. La normativa estableix que els gossos poden anar al seient del darrere o al maleter, en tots dos casos ben assegurats, amb un sistema especial homologat (cinturó) o un 'transportin'. Hi ha moltíssimes formes de portar el vostre gos al cotxe, no ja només de viatge sinó diàriament, valoreu vosaltres mateixos quina és la ideal per a la vostra mascota. Altres consells si feu el viatge amb cotxe són no donar menjar al gos abans de sortir, ja que es poden marejar igual que nosaltres. Molt important portar sempre aigua, i anar fent aturades perquè beguin i estirin les potes. Simplement es tracta de tenir sentit comú!

 

L'avió també és una opció per viatjar amb el vostre gos, això sí, si no està acostumat és molt probable que pateixi un gran estrés. Primer de tot consulteu quines aerolínies accepten mascotes, i també les restriccions. Normalment si són gossos de més de 6/8 kg hauran d'anar a la bodega. Sigui com sigui, hauran de tenir passaport veterinari, tota la cartilla de vacunació en regla, anar amb un 'transportin' homologat, i com a consells és important anar amb força antelació a l'aeroport per fer tota la paperassa corresponent així com evitar també donar-los menjar abans del viatge.

 

Viatjar amb gossos és una experiència única. | TarragonaDigital.com

 

Equipatge i allotjament per a gossos

Òbviament si aneu amb el vostre gos haureu de consultar que l'allotjament accepti mascotes. Cada cop són més els establiments que ho permeten, tanmateix n'hi ha que cobren un recàrrec com si es tractés d'una persona més, i d'altres que no. També tingueu en compte que hi ha establiments que limiten a una mascota per habitació, d'altres que et proporcionen llitet per a gossos i estris per alimentar-lo, i d'altres que no, etc. En tot cas, pregunteu sempre directament on us allotjareu per tenir tots els detalls.

 

Finalment, igual que vosaltres us feu la maleta per anar de vacances, ells també necessiten alguns imprescindibles d'equipatge per viatjar. Quin equipatge heu de prendre per al vostre gos? Els imprescindibles són la corretja, algunes joguines seves, bosses per recollir els seus excrements, un llitet perquè pugui descansar, recipients on posar el menjar i l'aigua, tenir sempre algun pot amb aigua a mà, el seu pinso i també algunes llaminadures per a gossos per premiar-lo pel seu bon comportament. A banda, ja hem parlat de la cartilla de vacunació, passaport i tots els requisits legals necessaris. No és tan difícil oi? A què espereu per fer la vostra sortida amb tota la família?