Més de 150 actes conformen el programa d'actes de la Festa Major de Misericòrdia d'enguany a Reus, un seguit de propostes per a tots els gustos i edats que entren en els dies grans de les festes per omplir de cultura popular i música la ciutat. Encara que, oficialment, van arrencar el passat dijous 12 de setembre, amb la inauguració de l’exposició «Reus 1900. Festa modernista», del col·lectiu Fotocat.cat, la capital del Baix Camp celebra del 20 al 25 de setembre -dia de la patrona reusenca- el gruix d'actes tradicionals i més emblemàtics. A TarragonaDigital, us fem un tastet dels actes que no us podeu perdre si veniu a Reus els pròxims dies.
Lliurament dels Guardons de la Ciutat
Es tracta d'un homenatge públic a la societat civil de casa nostra, que tindrà lloc aquest divendres 20 de setembre, a les 20 hores, al Saló de Plens de l'Ajuntament. S'entregaran les mencions honorífiques municipals a l’Associació de Voluntaris de Protecció Civil de Reus, a l’Associació d’Alzheimer i Altres Trastorns Cognitius de Reus i el Baix Camp i a la Confraria Jesús de l’Amargura i, a títol pòstum, a Carme Saldaña Marsal, Carles Busquets Boladeras i Lluïsa Vilaseca Borràs. Durant l’acte es repartirà la postal número 53 de la col·lecció de Postals de la Festa Major, dedicada al Ball de Sederes.
El Carro dels Romanços
Un any més, el Bravium Teatre oferirà una passejada teatral pels carrers del centre basada en la rica producció reusenca de romanços de fil i canya o de canya i de cordill. La cercavila sortirà, aquest divendres 20 de setembre, a les 20.30 hores, des de la seu de l’entitat, al carrer de Sant Llorenç, i hi haurà actuacions a la plaça de la Patacada, al raval de Santa Anna cantonada amb el carrer de Salvador Espriu i a la plaça del Teatre.
A Reus, Correfoc!
El dissabte 21 de setembre, a partir de les 21.30 hores, els balls de Diables de Reus, Badalona i la Canonja, la Colla Vella de Diables de Gràcia, els dracs del Vendrell i de Sant Quintí de Mediona, la Nicaseta del Catllar, el Bou de Santpedor, el Tallot del Vendrell, els Encendraires de les Franqueses del Vallès, els Bous i la Vedella de Foc, la Víbria, el Drac i la Cabra de Reus sortiran pels carrers de la ciutat. Recorregut: plaça del Mercadal, carrer del Vidre, placeta dels Argenters, carrers de Donotea, d’Aleus, d’en Vilar, de Rosich i de Santa Anna, plaça de la Farinera, carrers de Santa Anna, de la Presó i de l’Hospital, Absis, carrers de les Peixateries Velles i del Fossar Vell, plaça de Sant Pere, carrer Major i, de nou, plaça del Mercadal.
58è Aplec Baix Camp
La plaça del Santuari acollirà, durant tota la jornada del diumenge 22 de setembre, el 58è Aplec Baix Camp, organitzat per la Colla Sardanista Rosa de Reus. Hi haurà esmorzar popular i sardanes acompanyades de les cobles Jovenívola de Sabadell i Reus Jove. A les 12 hores, els alumnes d’escoles de la ciutat ballaran una sardana.
En paral·lel, hi haurà la Revisteria, espai de promoció de les revistes en català, taller d’escacs, la Cucafera de Reus, el Ball de Cercolets, espai de lectura, la presència del Correllengua, l’exposició “Sardana, cultura i germanor” sobre els històrics aplecs de Paret Delgada de la Selva del Camp, i un concurs de colles a la tarda.
Toc de Festa: Seguici Petit i Seguici Festiu
La sortida en cercavila dels elements festius és un dels moments més esperats i anticipats en cada Festa Major. El torn del Seguici Petit serà el dilluns 23 de setembre, a les 18 hores, amb la participació dels músics de l’Aula de Sons de Reus, el Ball de Diables infantil, el Drac petit, la Cucafera, el Basilisc petit, el Lleó petit, els nanos petits, la Mulassa petita, els Vitxets, Moros i Indis petits, el Ball de Marcos Vicente, el Ball de Pastorets petit, el Ball de Cercolets petit, el Ball de Prims petit, el Ball de Valencians petit, el Ball de Bastonets de l’Esbart Santa Llúcia, la Dansa de Mossèn Joan de Vic petita, el Ball de Gitanes petit, l’Escola de Bastons de l’Orfeó Reusenc, la Canalla dels Xiquets de Reus i l’Àliga petita. Recorregut: plaça del Mercadal, carrer Major, plaça de Sant Pere, carrers de les Peixateries Velles, de l’Hospital i de la Presó, plaça de la Farinera, carrer de Santa Anna, raval de Santa Anna, plaça de Prim i carrer de Monterols, i acabarà novament a la plaça del Mercadal, on es farà la passada de lluïment.
L'endemà, en la Vigília de Misericòrdia, les campanes faran sonar el Toc de Festa a les 18.30 hores i el Seguici Festiu iniciarà la sortida amb els gegants, el bestiari i les danses des de diferents punts del centre de Reus.
Rosari de Torxes
Té lloc la nit de Vigília, el 24 de setembre, a les 22.30 hores, des de la plaça de la Pastoreta, i es tracta d'una manifestació molt vinculada a la devoció religiosa. Encapçalat per la creu i els cirials, l'estendard del Grup Cultural de Misericòrdies i seguit del poble amb torxes pel passeig de Misericòrdia. El recorregut finalitza a l'interior del santuari on té lloc la cantada de goigs i la veneració de la Mare de Déu de Misericòrdia.
Baixada del Seguici Festiu
El Seguici Festiu de la ciutat tornarà a lluir el dia de Misericòrdia, el 25 de setembre al matí. La Baixada fins al Santuari comptarà amb la participació del Ball de Pere Joan Barceló, la Víbria, el Drac, el Basilisc, el Lleó, els nanos, la Mulassa i els gegants, el Carrasclet, el Ball de Sederes, el Ball de Pastorets, el Ball de Galeres, el Ball de Cavallets, el Ball de Cercolets, el Ball de Prims, el Ball de Valencians, el Ball de Bastons de l’Esbart Santa Llúcia, la Dansa de Mossèn Joan de Vic, el Ball de Gitanes, el Cos de Bastoners de l’Orfeó Reusenc, els Xiquets, l’Àliga i la Banda Simfònica de Reus. En arribar al santuari, ballada de cadascun dels elements, balls i danses del seguici festiu.
Ball solemne de l'Àliga
Un dels moments més especials -i de què no tothom pot ser testimoni- de les Festes de Misericòrdia és el Ball solemne curt que l'Àliga ofereix a l'interior del Santuari. El 25 de setembre, a les 19 hores, s'obren les portes del temple, ple de gom a gom de reusencs, reusenques i mòbils per capturar la dansa de l'element, amb l’acompanyament musical de la Cobla Reus Jove.
Baixada i carretillada del Ball de Diables
Protagonistes enguany del cartell, el Ball de Diables té per si mateix un espai molt important en la Festa Major petita de Reus. El centenar de membres de l'entitat participants inicien la tradicional Baixada al vespre de Misericòrdia, amb la participació del Ball de Diables infantil, el Ball de Diables i els diables particulars. Un cop a la plaça del Santuari, engeguen la carretillada i, tot seguit, hi ha l'encesa de la façana i la mostra piromusical, a càrrec de la Pirotècnia Igual, que cada any tanca les festes.
Per la seguretat de tothom i per al bon desenvolupament de l’acte, recordem que la baixada no és un correfoc i el públic no ha d’interactuar amb els diables.