Cada any moren 1.000 tortugues marines al món per culpa de les deixalles

Un estudi internacional alerta que els plàstics són cada cop més presents als mars i oceans i que estan fent augmentar de manera alarmant la mort d’animals marins
Les tortugues pateixen les conseqüències dels plàstics al mar | Arxiu

 

El mar s’ha convertit des de fa molt temps en un abocador per a les persones, i cada cop estem pagant més les conseqüències. L’última dada indica que prop de 1.000 tortugues marines queden enredades i acaben morint cada any a tot el món per culpa de tota la deixalla que hi ha a l’aigua, especialment els plàstics.

 

Així ho constata un estudi internacional encapçalat  Brendan Godley, director del Centre d’Ecologia i Conservació de la Universitat d’Exeter, al Regne Unit, i autor principal d’aquest treball, publicat recentment a la revista ‘Endangered Species Research’. L’estudi també destaca que les tortugues que queden enredades i sobreviuen acaben greument ferides i mutilades, inclús arrossegant els plàstics la resta de la seva vida.

 

A més, l’estudi conclou que el 91% de les tortugues trobades a les platges de l’Atlàntic, el Pacífic, l’Índic, el Carib i el Mediterrani van morir després de quedar atrapades a les xarxes abandonades i en diferents plàstics. Els exemplars més vulnerables són els joves i es creu que la xifra podria ser encara més alta del que es pensa.

 

Cada any moren mil tortugues per culpa dels plàstics al mar | Arxiu

 

Milions de tones de plàstics als mars i oceans

No només les tortugues es veuen afectades per les restes de plàstics als mars i oceans, sinó que també altres espècies marines, com ara les balenes, que es mengen les deixalles i algunes acaben morint. Es calcula que hi ha milions de tones de plàstics als mars i oceans del planeta i, entre les restes més contaminants i perilloses que es poden trobar a l’aigua, hi ha les cordes de ‘nilon’ o plàstic, xarxes de pescar, plàstics d’un sol ús, cadires o fils de tot tipus, entre d’altres.

 

«La contaminació per plàstics podria tenir un impacte negatiu a llarg termini per a la supervivència de la població de tortugues», explica Godley, que apunta que la humanitat necessita reduir les deixalles de plàstics. Els experts destaquen que l’espècie més vulnerable a aquesta situació és la tortuga Olivàcia degut a la seva forma de fer els nius i a les zones on s’alimenta. L’estudi ha comptat amb entrevistes a 106 experts que van rescatar i rehabilitar tortugues marines a 43 països.