Pla obert del passeig marítim i la platja de la Pineda

Reapareix una espècie en perill d’extinció a la costa tarragonina ‘gràcies’ al confinament

L’absència de persones i els efectes del temporal Glòria han estat la combinació perfecta per permetre la nidificació d’aquests animals

El corriol camanegre ha reaparegut a diversos punts de Catalunya gràcies principalment al confinament, que ha garantit l’absència de persones al litoral i, per tant, facilitat l’expansió tranquil·la i lliure d’aquest ocell en perill d’extinció. Així ho indica el Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans – Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC), que explica que se n’han vist a les platges del Garraf, Baix Penedès i Tarragonès. 

L’entitat recorda que l’absència de persones a les platges a causa del confinament per la pandèmia del coronavirus ha beneficiat la nidificació d’aquest ocell, mentre que el temporal Glòria també va generar nous espais de refugi i alimentació per a aquesta espècie, que entre Cubelles i Torredembarra ha produït 25 nous nius, segons observacions del GEPEC-EdC.

En aquesta campanya del 2020, l’entitat ja ha detectat fins a nou parelles en tota aquesta àrea, cinc de les quals ja tenen niu, tres encara l’han de fer i una l’ha perdut. Els nius confirmats estan sota protecció i vigilància de personal i voluntariat del GEPEC-EdC, i un d’aquests nius ha aparegut a Calafell, on feia 30 anys que aquesta espècie estava desapareguda. 

El ‘Projecte Corriol’

El GEPEC-EdC posa en marxa cada any el ‘Projecte Corriol’ per observar com es comporta aquesta espècie. L’entitat recorda que la protecció és considerada un servei bàsic o estratègic, reconegut i certificat per la Direcció General de Polítiques Ambientals i Medi Natural del Departament de Territori i Sostenibilitat. Aquest equip de professionals i voluntariat el formen una vintena de persones i hi col·laboren les policies i brigades locals.


Comentaris