El tif贸 Wipha colpeja el nord del Vietnam deixant fins a cinc morts i desenes de desapareguts

El tif贸 tamb茅 va afectar el sud de la Xina, deixant al seu pas intenses pluges, vent molt forts i inundacions a les grans ciutat de Hong Kong (Xina) o Hanoi (Vietnam)
El tif贸 Wipha al seu pas pel Vietnam | Ag猫ncies

 

La temporada de tifons ja ha comen莽at al continent asi脿tic, i aquest cap de setmana la zona nord del Vietnam ha estat afectada pel tif贸 Wipha, deixant 13 persones desaparegudes i fins a cinc morts, segons les darreres dades facilitades pels organismes oficials del pa铆s.

L鈥檋urac脿 va tocar terra el divendres, a la prov铆ncia de Quang Ninh, on es troba la famosa badia de Ha Long, declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO. Dissabte, per貌, el tif贸 va passar a ser una tempesta tropical, tot i que va mantenir intenses pluges que van arribar a la mateixa capital, Hanoi.

La prov铆ncia m茅s afectada va ser Thanh Hoa, amb tres morts i dotze desapareguts. La majoria de les v铆ctimes corresponien al districte de Quan Son, on un poble va quedar completament destru茂t pel temporal. Es van mobilitzar uns 800 efectius militars per atendre l鈥檈stat d鈥檈merg猫ncia al nord del pa铆s, amb la previsi贸 que durant els pr貌xims dies podrien formar-se esllavissades de terra o inundacions de rius.

El pas del tif贸 ha deixat fins a 209 l/m2 en 24 hores a la ciutat de M贸ng C谩i, a l鈥檈xtrem nord del pa铆s, a tocar amb la frontera amb la Xina. La pluja tamb茅 ha desbordat alguns rius de la zona i el vent ha provocat danys en arbres i infraestructures.

La Xina, tamb茅 afectada pel tif贸

Les intenses pluges i el fort vent tamb茅 van colpejar el sud de la Xina. M茅s de 16.000 efectius i 5.900 vehicles especialitzats es van mobilitzar per prevenir i atendre les possibles situacions d鈥檈merg猫ncia.

La tempesta va paralitzar la ciutat xinesa de Hong Kong, on va quedar suspesa la borsa, i es van tancar oficines, bancs, ag猫ncies governamentals i aeroports. A la prov铆ncia de Guangxi, una desena de rius van cr茅ixer per sobre el nivell d鈥檃lerta i els serveis de rescat van haver de salvar desenes de persones atrapades per les inundacions.

Tamb茅 et pot interessar...

"鈽鈾籉ran莽a construeix la planta solar flotant m茅s gran d'Europa" "馃彍PREOCUPANT: Un astronauta alerta que ha vist 芦deserts avan莽ar i glaceres desfent-se禄"