Projecte per lluitar contra teràpies pseudocientífiques en el tractament de l'autisme

La Fundació Villablanca de Reus coordina el programa, que oferirà eines per a afectats, professionals i familiars

Presentació del programa Autherapies, un projecte internacional per ajudar a descartar teràpies pseudocientífiques en el tractament del TEA.
Presentació del programa Autherapies, un projecte internacional per ajudar a descartar teràpies pseudocientífiques en el tractament del TEA. | Ariadna Escoda/ACN
01 de juny del 2023
Actualitzat a la 13:25h
La Fundació Villablanca de Reus coordina un projecte internacional per ajudar a descartar teràpies pseudocientífiques en el tractament de l'autisme. Quatre entitats europees participen en el programa Autherapies, que oferirà un paquet formatiu gratuït de continguts digitals en diferents idiomes dirigits a afectats del trastorn de l'espectre autista (TEA), professionals i familiars.

Aquestes eines es basaran en evidències científiques i permetran millorar la tria de tractaments per aquests trastorns en funció de cada cas. La desinformació de la societat i l'escassa formació específica per aquests trastorns són dos dels motius que han impulsat el projecte, que s'allargarà durant tres anys i és finançat pel programa Erasmus+.

Les quatre entitats europees implicades en el programa Autherapies van començar a treballar plegades aquest setembre amb la detecció de necessitats de les persones afectades pel trastorn de l'espectre autisme.

Concretament, es tracta de l’European Platform for Rehabilitation de Bèlgica, la Medical University of Silèsia de Polònia, la Fundazione Institut de Sordi di Torino ONLUS d'Itàlia i l'Associació Programes Educatius Open Europe de Reus.
 

"Volem que les persones aprenguin a distingir què és una teràpia científica per a l'autisme"

Els investigadors del programa alerten que a escala europea, el 70% dels nens amb autisme reben tractaments basats en medicines i teràpies alternatives sense base científica, mentre que el 50% reben tractaments biològics i el 30% restant estan sotmesos a teràpies psicològiques que tampoc tenen evidència científica.

"El que volem és que les persones aprenguin a distingir què és una teràpia científica per a l'autisme i que puguin seleccionar la més adequada per a segons quina persona, perquè no totes són iguals per a tothom", ha remarcat el coordinador de Recerca i Formació de Villablanca, Rafael Martínez.

El projecte s'allargarà fins al 2025 i compta amb una ajuda de 250.000 euros per desenvolupar el contingut basat en la ciència i explicat amb un llenguatge per a tots els públics. De fet, la plataforma web també estarà adaptada mitjançant el sistema d'accessibilitat W3C, especialment per a persones amb problemes de visió, sordesa, mobilitat o salut mental.